Laddar annons
Bokrecension | Hemkunskap
2 Jan, 2017

Bokrecension | Hemkunskap

BOKRECENSION. Recensioner av böcker om mat och dryck som Vinbanken läst och kan rekommendera.

Hemkunskap

Mathias Dahlgren – Foto Magnus Skoglöf

ISBN 9789174245707 – Bonnier Fakta

Jag tycker mycket om att laga mat så det är lite otippat att hemkunskap var ett ämne som jag inte gillade. Jag lyckades jämt bli ovän med läraren, eftersom man skulle följa exakta mått och beskrivningar (=inte min grej).

Mathias Dahlgrens bok Hemkunskap tycker jag däremot väldigt mycket om. Formgivningen, bilderna, texterna, recepten och alla inspirerande tips som vittnar om att det är ett proffs som skriver.

Hemkunskap är uppdelad i kapitel med recept beroende på hur mycket tid man har: 20 minuter, 40 eller 120 minuter eller mer. Det finns massor av rolig mat som jag vill testa. Rekommenderas verkligen till den matintresserade, dock kanske inte till en person som behöver grunderna först.

Jag har redan provat flera recept och goda idéer. Testa det här receptet som får vanlig mozzarella attt smaka som burrata. Mums för en ostälskare!

 


Recept – Falsk Burrata med basilika och olivolja på brödkrutonger

1 baguette
olivolja
chiliflakes
salt
torkad oregano

 

Falsk burrata:
125 g mozzarella (jag tog buffelmozzarella)
1-2 dl vispgrädde (jag tog ca 1 dl)
olivolja
salt och nymald svartpeppar
10 stora färska basilikablad

 

Gör så här:
Gör egna krutonger genom att skiva brödet, ringla över olja och krydda. Grilla i ugn på bakplåtspapper. 175 grader i cirka tio minuter.

 

Mixa osten med grädden.

 

Mathias Dahlgren lägger sin ost i en skål och dekorerar med olja, kryddor och basilika. Jag mixade med kryddorna och duttade på smeten på krutongerna strax före servering samt dekorerade med basilika. Gör på det sätt som passar dig bäst!