Laddar annons
Bokrecension Håkan Larssons bästa mat till vinet
18 Jan, 2017
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Bokrecension Håkan Larssons bästa mat till vinet

BOKRECENSION. Håkan Larssons bästa mat till vinet utgår från vinet och inte tvärtom. I denna kokbok hittar alla vinälskare sina bästa matchningar av vin och mat.

Håkan Larsson har nyligen släppt sin sjunde kokbok. Han betonar själv att maten är lättlagad eftersom han inte är någon proffskock. Fokus ligger på mat som går snabbt att laga och som smakar mycket. Håkans fru Annika står för receptkontroll och provlagning, så detta är minsann ett riktigt familjeprojekt.

 

 

Håkan Larssons bästa vin till maten | bokrecension

Förlag: Bonnier Fakta
ISBN: 9789174247176
Recept, texter och foto: Håkan Larsson

 

Mer om boken Håkan Larssons bästa mat till vinet

Det som är annorlunda med denna kokbok är att den utgår från vinet. Välj mellan bland annat ”rena, krispiga vita viner” eller ”eldiga, mulliga röda viner” och se därefter vad som passar bäst att laga till dessa vintyper.

– Konceptet är unikt. För första gången kan du utgå från den vintyp du gillar eller har hemma, och direkt få förslag på passande mat. Men det går förstås att göra tvärtom: frestas av ett recept och få besked om vilket vin som passar till, säger Håkan Larsson.

Oavsett vilket tillvägagångssätt man väljer finns det gott om härliga recept att välja på. Utan krångel får man förslag på festliga och smakrika maträtter, precis som Håkan Larsson utlovar.

Vad sägs exempelvis om laxtartar med råhyvlad sparris till det krispiga vita eller sallad på honungsrostade morötter och matvete till de lite mer generösa vita vinerna.

Till ett stramt vitt vin föreslås stekt fisk med senapsstuvad potatis och kantareller och till det lätta röda en svamprisotto med äggula och parmesan. Om det inte börjar vattnas i munnen nu….!?

Som avslutning till det söta vinet serveras det chokladtryffelterrine med apelsinmarinerade jordgubbar.  Skål, det här gillar vi! Plus att den här kokboken passar både för nybörjarkocken och den lite mer vana matlagaren.

Huvudbild: Fotot på Håkan Larsson är taget av Claes Löfgren.