SNITTAR OCH TILLTUGG. Duka upp med fyra smakrika, vegetariska snittar till ett glas bubbel. Servera sedan grillad halloumi med knaperstekta potatisar som smarrig huvudrätt på en vegetarisk middag.
Snabbval
- Recept 1 | Vegetariska snittar med svamp och chèvre | 12 stycken
- Recept 2 | Snittar med smält brie och granatäppelkärnor | 12 stycken
- Recept 3 | Rostade surdegsmackor med ärt- och sparrispesto | 4 stycken
- Recept 4 | Smördegsrullar med spenat och ricottaost | cirka 10 stycken
- Recept 5 | Knaperstekta potatisar i ugn | 4 portioner
Recept 1 | Vegetariska snittar med svamp och chèvre | 12 stycken
Ingredienser: 12 rostade baguetteskivor, 200 g valfri svamp, gärna kantareller, 1 vitlöksklyfta, 12 bitar chèvre, smör, salt, peppar.
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Smöra brödskivorna och rosta dem i ugnen. Stek den finhackade svampen med vitlöksklyftan i smör. Krydda med salt och peppar. Fördela svampen (utan vitlöken) på brödbitarna, toppa med osten och gratinera i några minuter tills osten fått färg.
Recept 2 | Snittar med smält brie och granatäppelkärnor| 12 stycken
Ingredienser: 12 rostade baguetteskivor, 12 bitar brie, cirka 1 dl frysta granatäppelkärnor, smör, hackad bladpersilja.
Gör så här: Sätt ugnen på 225 grader. Smöra brödskivorna och rostade dem några minuter i ugnen. Lägg på briebitarna och ställ in igen. Låt stå i ugnen cirka fem minuter tills osten börjar smälta. Ta ut och dekorera med äppelkärnor och persilja.
Recept 3 | Rostade surdegsmackor med ärt- och sparrispesto | 4 stycken
Ingredienser: Fyra surdegsskivor delade på hälften, 1 dl frysta gröna ärtor, 100 g lättkokt grön sparris, 2-3 msk brynt smör, 0,5 dl färsk basilika, salt, peppar, parmesan i flagor att dekorera med.
Gör så här: Rosta brödskivorna och bryn smöret. Lägg undan fyra sparrisar till dekoration. Mixa de lätt tinade ärtorna med sparris, basilika, smör, salt och peppar med en stavmixer. Fördela peston på brödskivorna. Dela sparrisarna på längden och lägg ovanpå peston. Hyvla parmesan på toppen med en osthyvel. Gillar du svartpeppar så ta några varv med kvarnen.
Recept 4 | Smördegsrullar med spenat och ricottaost | cirka 10 stycken
Ingredienser: Två ark smördeg, 1 dl finhackad fryst spenat, 1 dl ricottaost, 0,5 dl riven smakrik ost, salt, peppar, 1 ägg.
Gör så här: Sätt ugnen på 220 grader. Tina smördegsarken och kavla dem ganska tunna. Rör ihop tinad, väl avrunnen spenat med ost, salt och peppar. Fördela röran på halva arken och rulla ihop med lätt hand. Tryck till i långändarna så att smeten stannar i rullarna. Vispa ägget lätt och pensla rullarna. Gratinera i ugnen i cirka 10-12 minuter tills de har fin färg. Ta ut, låt svalna något innan du skär i bitar.
Recept 5 | Knaperstekta potatisar i ugn | 4 portioner
Alltså, de här potatisarna…!!! Detta är just nu ett favoritrecept i all sin enkelhet. Det ser inte mycket ut för världen men hur gott är det inte?
Servera till grillad halloumi, med en god sallad och kanske en röra gjord på mosad avokado, citron, lite olivolja och flingssalt. Vegetarisk festmiddag på en timme!
Ingredienser:
1 påse (ca 900g) små delikatesspotatisar, sköljda
olivolja
flingsalt
torkad timjan och/eller rosmarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Koka potatisen helt klar. Lägg dem på ett bakplåtspapper på en bakplåt. Tryck sedan försiktigt sönder potatisarna med en slev.
Häll över olivolja och krydda med salt och rosmarin/timjan. Ställ in i ugnen i cirka 30 minuter tills de fått fin färg och är lite knapriga.
Lyxa till receptet genom att toppa med lite godsaker. När potatisarna har stått i ugnen i 20 minuter strör du över finhackad salladslök, en mozzarella i tärningar och cirka 70 g finhackad bacon. Låt stå i tio minuter till eller tills allt fått fin färg. Mums!
Fler recept på tilltugg
Snittar på tunnbröd - enkla att förbereda
Här hittar du ännu fler läckra tilltugg till champagne
Enkla tilltugg till fördrinken
Tunnbrödschips och tacorullar.
Del av bild: Buenosia från Pexels