Laddar annons
16 Jul, 2011

Bollinger firar 50årsjubileum av RD

Det är en fördel om en champagne får ligga länge på jästfällningen från den andra jäsningen i flaskan. Den som åstadkommer bubblorna. I juli 1961 kom Madam Bollinger på den goda iden att låta en del av årgångsvinet ligga extra länge innan den degorgerades och såldes.

Lång kontakt med fällningen var en av hennes favoritidéer för att göra stor champagne. Den döptes till Bollinger RD, vilket betyder sent degorgerad. Den första årgången som gjordes ut som RD var 1952. För att fira femtioårsjubileet ordnade Bollinger en provning uppe i Eiffeltornets restaurant av de 12 bästa årgångarna för ett fyrtiotal internationella vinskrbenter. Ursprungsvinet 1952 RD, degorgerad 1969, var idag i slutet av sin bästa tid men fortfarande vid god vigör och med förvånansvärt komplett och rikt innehåll. Alla de övriga var degorgerade den 7 mars 2011, speciellt för detta event. Det är idealiskt att låta vinet få vila ett antal månader efter att det genomgår proceduren med att ta bort fällningen ur flaskan och att de fram till dess får ligga på fällningen. Det har varit mycket diskussion om en sent degorgerad flaska tål att lagras länge efteråt. 1952:an visade att det inte är något problem.

På Bollinger gör man av tradition alkohol och malolaktisk jäsning på ekfat. För att göra en riktigt stor champagne tycker Bollinger det del krävs balans genom blandning av pinot noir både från Ay och Verzenay utöver chardonnay från Côte des Blancs. Det krävs också några viner från icke Grand Cru för att göra en komplett stor champagne som RD. Ca 80% är från Grand Cru byar. Ur de ca 200 olika grundvinerna väljer Bollinger ut en komposition som blir så bra som möjligt för årgångsvinet. Det blandas i juni, juli och läggs sedan på flaska för bubbeljäsningen med naturlig kork. Även det är ovanligt. Sedan tillbringar en RD minst 10 år på fällningen. Bollinger hävdar bestämt att det inte fungerar väl att använda de i Champagne vanliga kronkorken, (ungefär av den modell som finns på ölflaskor) vid så lång lagring. Därefter skruvas och tippas flaskorna successivt, manuellt så all fällningen lägger sig närmast korken i den uppochned vända flaskan. Då degorgeras flaskorna manuellt!! Normalt degorgeras de i takt med försäljningen så att vissa delar av en årgång kan ha betydligt längre tid på fällningen än andra.

Bollinger RD är en extra Brut med liten dozage, bara 4 gr. När man provar igenom gamla årgångar är man mycket glad för den extra frächör som det ger denna mäktiga rika champagne. Det görs massor av spekulationer om hur bra olika årgångar kommer att bli. Riktigt mogna druvor, lång hängtid, bra syra är några av parametrarna. Men i verkligheten är det ofta som en årgång från sitt första rykte blir betydligt bättre eller sämre än man förväntade sig. 27 årgångar har Bollinger hitintills bedömt som tillräckligt bra för att göra en RD. Vi fick prova ett urval av de 12 bästa. Och alla från 1959 och framåt var i helt lysande vitalt skick och 1995:an och i ännu högre grad 1996:an behöver få betydligt mer tid innan de dricks.

Min favorit av de mogna var 1959 Bollinger RD. När man provar många olika årgångar av Champagne står nästan alltid 59:orna ut som de allra bästa. Det var ett underligt år med hög mognad, låg syra och fantastiskt långsiktig utveckling. I mitt protokoll fick den 19,7 av 20 möjliga och man såg vid provningen hur änglarna svävade runt Eiffeltornet, ett helt magnifikt vin. Tvåa i mitt protokoll av de mogna kom 1985 och tredjeplatsen delades mellan 1979 och 1961. 1990 var den som stod ut som minns lovande och mycket mogen redan nu.  Jag tror dock att 1996 som ännu är alldeles för ung att dricka om något decennium kommer att bli ett ännu större vin än t.o.m. 1959 och vara den bästa RD någonsin.