Laddar annons
13 Jul, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bra billigt sommarbubbel

Denna vecka hittar Du bl.a. ett utmärkt billigt sommarbubbel och en ny röd premiumbox av klass.

Billigare mousserande viner är ofta väl enkla och föga tilltalande. Ett utmärkt undantag är billiga torra cavan Jaume Serra Brut Nature för bara 60 kronor. Balans fräschör och visst innehåll till kraschpris. Denna bortglömda lilla pärla i det fasta sortimentet finns bara i några få butiker. Du kan med några dagars framförhållning få den i din egen. Röttorps Bästas favorit just nu bland de billigare mousserande vinerna.

För lite finare middagar är Ornelaias tredjevin 2009 La Volte ett ovanligt bra alternativ för sina 159 kronor. Det görs på druvor från de egna odlingarna i Bolgheri som kombineras med kvalitetsdruvor från närliggande Maremma. Ett vin som har komplex stor och innehållsrik smak med längd. Bra finessig komposition med riktigt bra långt slut redan nu.

2004 Finca el Puig, 189 kronor, är en härlig rik mogen Priorat med mustighet och rätt mycket finess. Riktigt bra finvin för personer med utvecklad vinsmak och förmåga att uppskatta mognadskomplexitet hos bättre rödviner anser Röttorps Bästa.

Till den finare sommarmiddagen när man vill ha en bra vit bourgogne till rimligt pris finns sedan någon vecka tillbaka den ovanligt bra nya årgången av den förnämliga bourgognefirman Faiveley’s basbourgogne. 2009 Faiveley Chardonnay för 159 kronor är en något mäktigt och rik bra balanserad vit bourgogne med klassikt långt slut. Ligger i Beställningssortimentet och beställs på nätet för leverans till önskad butik.

Riktigt bra vita söta lättviner toppas av 16 åriga 1995 Moulin Touchais för 199 kronor per helbutelj. Det är ett sägesomspunnet vin med nästan evig ungdom gjort på sent skördad chenin blanc . Röttorps Bästa har flera gånger provat Moulin Touchais med över hundra år på nacken i utmärkt kondition. Gjordes under de första 100 åren utan att det såldes. Hela produktionen lades undan i världens största vinkällare för ett enda vin. Det blev så småningom flera miljoner flaskor. Numera säljs 10 årgångar varje år varav jag tror 1995 är den yngsta. Den friska syran är det som gör vinet nästan odödligt och ofta mer långlivat än människor. Syran gör också att vinet klarar citrussyrliga efterrätter bättre än nästan alla andra söta viner.

Det finns numera en handfull riktigt bra röda premiumboxar som kombinerar bra vin med hyggligt pris och förenklad hantering. I Beställningssortimenten finns en utmärkt rätt ny Toscanabox i 2009 Belguardo Maremma 249 kronor per 3 liter. Det är Mazzeifamiljen, som äger vingodset Fonterutoli sedan 1400talet, som med sin maremmabox tar upp konkurrensen med de i Sverige väletablerade utmärkta Ricasoliboxarna. De båda famlijerna är sedan länge två av de dominerande förnyarna i Toscana och har också visst sammarbete. Belguardo har bra frukt och innehållsrikt måttlig kraft. Passar till det mesta i sin aningen mer precis, lättsam och mjukare stil, jämfört med Ricasoliboxarna.