Laddar annons
20 Jul, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med välbyggt billigt rött flaskvin

Denna vecka hittar Du bl.a. ett utmärkt välkomponerat billigt rött flaskvin och en frisk och lättsam vit spanjor på innedruvan albariño.

2008 Réserve de la Condamine för 69 kronor är i sitt prisläge ett ovanligt komplext milt och obullrigt vin med bra längd och trevligt långt slut i lite lättare stil. Passar nästan allt och alla. Kommer från det ovanligt bra kooperativet Mount Tauch i Fitou i sydligaste Frankrike nära gränsen mot Spanien. I de rustika små samhällena i trakten jagar man vildsvin, spelar rugby och gör riktigt bra viner till måttliga priser.

Spanien är mest känd för sina röda viner. Längs i väster i Galicien finns dock ett speciellt friskt, delikat och lätt aromatiskt vitt vin under druvnamnet albariño. Druvan odlas också i norra Portugal men sammantaget är det rätt liten areal. I det spanska distriktet Rias Baixas gör påfallande ofta kvinnor en rad friska och lättsamma trevliga vita viner för skaldjur sallader och lättare fiskrätter. Druvan har blivit stor succé på världens numera största vinkonsumtionsmarknad, USA.  Det har gjort vinerna rätt dyra. 2009 Orballo Albariño är ett trevligt undantag som ger en riktigt bra albariño för ”bara” 85 kronor.

Systembolagets ljuvligaste stilla rosé är toscanska 2010 Castello di Ama Rosato. Finessigt finstämt rikt och läckert med längd och verkligt långt slut för att vara en rosé. För att det skall bli så här ljuvligt är prislappen 145 kronor, vilket Röttorps Bästa ändå tycker är mycket prisvärt.

Ett riktigt snyggt halvtorrt vitt Moselvin är 2009 Ürziger Würzgarten Riesling Spätlese från topproducenten Dr Loosen för 199 kronor. Ungdomligt, honungsmäktig med utvecklad sötma och bra balans. Ljuvligt till bärrätter och bara själv, redan idag och minst sju år framåt i tiden med successivt ökad mognadskomplexitet. Det finns bara några få flaskor kvar nu.

Av de stora kända champagnehusens standardchampagner är Röttorps Bästa nu Louis Roederer Brut Premier för 349 kronor. En av de få årgångsblandade champagnerna som med fördel också kan lagras några år. Stilfullt, relativt smakrikt, med lysande fin frisk syra och stor struktur och mer mineralitet än fruktighet. Stor champagne.

Veckans röda lyxvin är Rhônevinet 2008 S:t Cosme ”Hominis Fides” för 399 kronor. Det smög in på Systemet för ungefär en månad sedan, strax för midsommar. Gigantisk Gigondas med rika fina långa toner och lätt inslag av tjära. Ovanligt utvecklat med mjukhet, längd och komplexiet trots ungdomen. Nästan ett färdigt storslaget vin redan nu med stor framtid. Finns bara i få butiker och begränsad mängd.

Ett annat bra lagringsvin för källaren även om det också är rätt kul redan nu är sydafrikanska 2008 Kevin Arnold Shiraz för 189 kronor. Här finns en hel visthusbod med rökta och komplexa toner i bra struktur och fin längd, ungdomligt nu med lovande framtid och nästan fynd tycker Röttorps Bästa.