Laddar annons
Una, Dos, Tres Cuatro Palmas sherry från Gonzalez Byass
24 Mar, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Una, Dos, Tres Cuatro Palmas sherry från Gonzalez Byass

SHERRY. Den 23 mars lanserar Systembolaget tre nya sherryviner i det tillfälliga sortimentet. Grundtypen är fino sherry för de tre toppvinerna i serien Palmas signerade Gonzalez Byass.

Palmas sherry. Vinbanken har följt vinerna från Palmas serien några år. Det unika är att seriens olika viner tas från en Tio Pepe-solera (flera solera-system egentligen) som sammantaget innehåller mer än 20 000 fat. Väl kända sherryn Tio Pepe är producentens mest kända vin som exporteras till fler än 120 länder.

Sherry och mat

Variationen bland sherryvinerna erbjuder svårslagna kombinationsmöjligheter mellan vin och mat. Och få, om något vindistrikt kan erbjuda samma mångfald smaker som sherry. Man kan lika gärna välja en knastertorr sherry som en mer blommig fino (också torr), en intensiv gammal oloroso som kan vara härligt nötig eller varför inte en supersöt sherry av sorten (druvan) pedro ximenez.

Sherry unik tillverkning

Unikt för sherry är tiden när vinet ligger på fat. I varje vinfat utvecklas ett flor, en jäst unik för sherryvin som ger vinerna den karakteristiska smaken, och koncentrationen. Efter fem år dör jästen. Men det finns undantag för i vissa fat lever jästen längre och det är från dessa fat vinerna i serien Palmas tillverkas. Men även om jäste lever lite längre sjunker de döda jästcellerna ner mot botten av faten och då får luft tillträde till vinet, som nu börjar oxidera. Smaken fördjupas. Det är unikt för vinerna i Palmas-serien.

Sherrytillverkning sker i fat, över tid och genom att blanda vin

Vi ska inte gå in på den komplicerade sherrytillverkningen här, men läs gärna hur det går till i artikeln av Cruz Liljegren eller av Anders Röttorp.En komprimerad förklaring är att vinerna lagras i fat, i vilka det sker en individuell utveckling i en komplicerad naturlig process mellan jäsning och avdunstning. Faten kategorisera efter stil, ett arbete som görs av en erfaren källarmästare. Vätskan som dunstar bort ur fat fylls på från andra smakmässigt liknande fat enligt en modell som kallas solera.

Ledande sherryproducent - Gonzalez-Byass

Producenten har varit i gång sedan 1835 och är en av de stora med 70 000 fat i källaren.

Palmas-serien

Palmas är namnet på de fat, fino-stil, som Gonzalez-Byass plockat ut ur solerasystemet. De fylls inte på utan förvaras i en separat källare hos producenten. Den välkände vinmakaren på Gonzalez-Byass Antonio Flores väljer ut vilka fat som ska buteljeras.

Till påskens godis, med smaker av mandel eller mandelmassa, mörk choklad och marsipan lär sherryn från Palmas smaka utmärkt.

Fat av fyra olika åldrar väljs ut och buteljeras för Palmas

Fino Una Palma – 6 års lagring
Fino Dos Palmas – 8 års lagring
Fino Tres Palmas – 10 års lagring
Cuatro Palmas – 40 års lagring - den här sherryn får vi inte till Sverige 2021.

Palmas sherry - provning av 4 tillfälliga nyheter 23 mars

• Una Palma Fino Tio Pepe (98219)

Gonzalez Byass, Jerez Spanien, 199 kr för 500 ml
Druvor: 100% palomino fino
Fyllig, torr med smak av torkade frukter, balanserad syra, inslag av mandel, nötter och lite kryddor. Fin längd. Nyanserad och komplex.
Omdöme: Fantastisk. Torr sherry för alla fördrinkstillfällen eller för entusiaster!
Betyg: 4+

• Dos Palmas Fino Tio Pepe (91242)

Gonzalez Byass, Jerez Spanien, 219 kr för 500 ml
Druvor: 100% palomino fino
(Halv)torr, medel/fyllig. Gulfruktig, lätt torkade fruktinslag, aprikoskärnig, drag av kakao, mandel och nötter.
Omdöme: Eldigare med smak av kakao som sticker ut i smaken.
Betyg: 4-

• Tres Palmas Fino Tio Pepe (90036)

Gonzalez Byass, Jerez Spanien, 339 kr för 500 ml
Druvor: 100% palomino fino
(Halv)torr, fruktig, nyanserad, mandelmassa, hasselnötter, torkade gula frukter som aprikos och gula fikon. Bra längd.
Omdöme: Balanserad, elegant och välgjord. Fino-amontillado är presentationen av stilen.
Betyg: 4

• Cuatro Palmas Amontillado Tio Pepe (90427)

Gonzalez-Byass, Jerez Spanien, 599 kr för 500 ml
Sötare smak med inslag av torkade frukter, apelsinmarmelad och med en fräck utveckling i munnen av sälta, mandel och torkad frukt. Sälta, sötma, frukt med fingertoppskänsla av stingens och stil!
Omdöme: Otroligt läcker smakupplevelse som ändrar karaktär i munnen, allt eftersom. Här har ni det stora vinets alla kännetecken.
Betyg: 4+

TIDIGARE TEXTER: Sherry - nyheter på Systembolaget 19 jan. 2018

Sherry bland nyheter, små partier, på Systembolaget 22 mars 2019.