Laddar annons
6 Jul, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bra franskt rosébubbel

Denna vecka hittar Du bl.a. ett utmärkt rosébubbel till sommarens lätta rätter från Frankrike för 89 kronor.

Rosé är alltid bäst som bubbel. Kolsyran och trycket i flaskan bevarar vinet fräscht och ooxiderat medan det utvecklas i flaskan. Röttorps Bästa anser att 2009 Crémant de Bourgogne Rosé Brut från Blason de Bourgogne för 89 kronor är den bästa billigare bubbelrosén nu. Den är ett ovanligt seriöst rosévin med bra komplexitet, viss längd och långt torrt trevligt slut. Druvsammansättning är här 90% pinot noir och 10% av den andra enklare ofta lite bärigare röda bourgognedruvan gamay.

Bland de röda vinerna kring hundringen är Systembolagets bästa vin nu Vila Santa Reserva Red för 109 kronor. Det ryktas om att det kanske kommer att bli ännu mer fyndigt i höst genom en prissänkning. Nu säljs årgång 2008 som är utmärkt och växer för varje dag i detta kompletta välstrukturerade vin som passar till alla och allt vid nästan alla tillfällen.

2010 Leth Duett Riesling/Grüner Veltliner Trocken är friskt och lite blommigt med bra längd och härligt långt slut för 69 kronor. Utsökt sommarvin till mycket bra pris. Ovanligt att man blandar olika druvor i samma vita torra vin. Detta lyckade exempel manar till fler försök tycker Röttorps Bästa.

Ett just portvin till osten eller bara framför brasan passar lika bra en regnig sommarkväll på landet som kalla vinterkvällar i december. Den nya årgången 2006 Graham’s Late Bottled Vintage för 164 kronor är ett utmärkt alternativ nu. Den är en kraftfull ungdomlig port med rikedom och bra komplexitet. Nästan som en ung äkta Vintage. Behöver inte dekanteras, det finns ingen fällning, efter som den är filtrerad. Utvecklas inte nämnvärt med lagring.

Röttorps Bästa vita lyxvin denna vecka är 2005 Riesling Cuvée Frederic Emile från Alsace riesling gigant Trimbach. Kostar 344 kronor och är med sin ålder och utveckling ett stort Alsacevin nu och växer länge till. Ligger i Beställningssortimentet och beställs på Systembolagets hemsida.

2010 Moncaro Verdicchio är ett utmärkt vitt torrt allroundvin. Finns i fyndig trelitersbox och är veckans vita box. Normalt är det bara boxar över 200 kronor i den storleken som kommer ifråga på Röttorps Bästa. Moncaro’s är undantaget som genom sin utmärkta kvalitet och användbarhet ändå platsar.

Som billigare lagringsvin under ca fem år tid föreslår Röttorps Bästa denna vecka Fontanfreddas ”vanliga” 2009 Lange Nebbiolo för 99 kronor. Utmärkt bra billig nebbiolo med härlig längd och innehåll kombinerat med bra struktur, som ger bra prognos för lagring.