Laddar annons
Champagne Mumm RSRV med chefsvinmakare Didier Mariotti
5 Apr, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Champagne Mumm RSRV med chefsvinmakare Didier Mariotti

CHAMPAGNE. Mumm är en stor champagnefirma som grundades av de två tyska herrarna, Peter-Arnold de Mumm och M. Giesler år 1827. På snabbvisit till Stockholm kom Didier Mariotti, chefsvimakare sedan många år, för att presentera fyra nya viner i serien RSRV som står för Reserved.

Mumms affärsmässiga svårigheter startade efter första världskriget och skulle hålla i sig under lång tid. Återkommande ägarbyten i kombination med tidvis svajig kvalitet har varit tufft att hantera. Millenieskiftet och den stora efterfrågan på champagne kom med en naturlig öppning. Mumm, precis som andra fick draghjälp av den "stora festen" och därmed en chans att återerövra förlorat renommé. Men framgång kommer sällan som på beställning, varken för Mumm eller andra företag, tiden gick. Idag när årtalet i almanackan visar 2018 höjs frågan, -  it looks like you're back?

Didier Mariotti har arbetat 19 år hos Mumm och har varit chefsvinmakare i 12 år och han samtalar mer än han berättar under tiden han guidar genom provningen. Och det han säger är intressant. Han får helt enkelt till det, en dos av allt det vanliga snacket om champagnes förträfflighet som dryck under dygnets alla timmar (håller med), med urval ska sägas för alla som dristas tro annat, vidare till påståenden och uttalanden som sällan sägs eller hörs när vinskribenter möter slipade säljteam.

Vi får veta mer om den slutliga dosagen (socker-vinlösning) som genomgående hos Mumm ligger på cirka 6 g/liter, om svavel alternativt inte svavel, naturviner och odlarchampagner, ekologisk odling och certifiering och hur mycket han uppskattar vinerna från Verzenay. Byn som kanske är den minst uppskattade av alla Grand Cru byar i Champagne. Eller hur mycket han gillar sitt jobb, att blanda vin!,  och att han är övertygad att summan av delarna är så mycket bättre än enskilda viner. Samt att alla viner hos Mumm försluts med "demi-pressure", det vill säga under ett tryck av 4 bar i stället för vanliga 6 bar bara för att "mittpartiet" i smaken ska hänga med. Spännande!

Med eftertryck menar Mariotti att det inte heller är specielllt vettigt att generalisera jämförelser av vin från den ena eller andra byn. Det handlar bara om vingårdar, lägen, väder och människor. Jag tolkar det som att champagnehusen, och i detta fall Mumm, måste känna sina odlare väl. Mumm köper druvor och must för att sedan tillverka själva.

Den nya serien RSRV innehåller fyra olika viner (champagner) som tillverkas av årgångens bästa druvor samt av de bästa vinerna från källaren.

Provning av Mumm Reserved, RSRV

1. Reserved Blanc de Blancs

Basvin årgång 2012, 100% Grand Cru från Cramant
Ligger tre år på fällningen, merpart av två årgångar och från ett urval av 200 viner
Torr, medel/fyllig, ren, frisk fruktig smak av gröna äpplen med en mineralton som i smaken ger en lätt förnimmelse av sälta. Bra eftersmak.
Härligt frisk och fräsch.
Betyg: 4

2. Mumm Reserved Cuvée 4.5

NV (ingen årgång)
Ligger fem år på fällningen, därefter lagrad 4 år, från fem olika Grand Cru
Doften är lätt. Smaken är torr, fyllig av gul frukt, blodapelsin, lite krämig med en knivsudd vanilj. Strukturerad. Mjuk eftersmak.
Betyg: 3+

3. Mumm Reserved Blanc de Noirs

Basvin årgång 2008, 100% Grand Cru från Verzenay
Doften är bred med drag av smörbulle. Torr, fyllig smak som är riktigt tajt, koncentrerad av en mix gröna äpplen, mogen citrus, hint av örter och med ren, lång eftersmak. Champagnen påminner i sin smak om ett stilla vin, som en bättre chablis! (Vin-nörd-tips, spännande att sätta in i en blindprovning)
Betyg: 4+

4. Mumm Reserved Rosé

Rosaröd, vacker färg. Doften är bärig, fruktig fräsch och ren. Torr, medelfyllig härlig bärsmak av hallon, bra struktur, smak av blodapelsin (ej bitter). Denna roséchampagne har blandats med 14 procent rött vin. Generös med stil!
Betyg: 4