Laddar annons
Barbaresco - avgränsat område och DOCG klassificerat vin i Cuneo, Piemonte
4 Apr, 2018
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Barbaresco - avgränsat område och DOCG klassificerat vin i Cuneo, Piemonte

Producenterna Grasso Fratelli och Massimo Rivetti tillverkar vin av nebbiolodruvor till klassificerat DOCG vin i Barbaresco. Området ligger nordost om staden Alba i den italienska regionen Piemonte, i en kommun som heter Cuneo.

Utgå från staden Barbaresco och dra en spikrak linje söder om samt förbi Alba i riktning mot sydost så har ni snart prickat in var Barolo ligger på kartan. Barolo och Barbaresco, parhästar i tolkningen för vin av nebbiolodruvan. Och ändå så olika.

Barbaresco och Barolo ligger i provins Cuneo och båda kan lika stolt titulera sig som innehavare av den italienska vinlagstiftningens högsta vinklassificering, DOCG-beteckningen. I bådas fall för röda viner av druvan nebbiolo. Vanligtvis får nebbiolovinerna en smak som utmärker sig med hög syra och markerade tanniner, här i de två überdistrikten - med mer koncentration och än mer kraft.

Medan Barolo-området omsluter den lilla staden Castiglione Falletto som en rund, symmetrisk cirkel påminner den klassificerade zonen Barbaresco om en halvmåne med de mindre byarna Neive och Treiso på var sida om staden Barbaresco. Båda, Barbaresco och Barolo har namn om sig för sina röda, kraftfulla samtidigt delikat energiska viner. När barbarescovinerna började tala om sig i början av 1960 talet, Giovanni Gaja och Bruno Giacosa bidrog till att de fick den uppmärksamhet de förtjänade, sades Barbaresco vara vinet av de två som stod för en smak med mer elegans.

Vad är skillnaden mellan Barolo och Barbaresco?

Gemensamt har båda druvan nebbiolo. Skillnader återfinns i vinernas minsta alkoholhalt, som är 13 % för Barolo och som är 0,5% högre än för Barbaresco* medan den sista har en minsta lagstadgad lagringstid om två år,  eller fyra för riservakvalitet. För Barolo är lagringstiden minst tre år, riserva lagras fem år. Medan Barolo Chinato är något helt annat - som ett aromatiserat vin, tillverkat av en bas baroloklassat vin.

Är jordmånen densamma i hela Barbaresco? Självklart inte men övergripande inslag av småsten är vanligt precis som att jorden, generellt, är mycket kalkrik.

Nebbiolordruvorna mognar vanligtvis lite tidigare i Barbaresco i jämförelse till Barolo och i den förra lagras vinerna ofta i stora ekliggare. Angelo Gaja var bland de första och definitivt den mest framgångsrika med att använda nya ekfat i slutet av 80-talet. Idag tycker jag mig se att den tidiga ekfatstrenden återigen svängt till fördel stora ekliggare.

Hett i dag är diskussioner om Cru-beteckning alternativt vingårdsbetecknade viner, med oklara specificeringar (vad jag känner till) för vad som gäller, och vilka platser. Utvecklingen som leder fram till allt snävare avgränsningar vad gäller viners ursprung pågår för fullt och vi lär få se och veta mer med tiden.

*på hemsida för konsortsiet för Barbaresco anges vinernas minsta alkoholhalt till 12 %. I de faktaböcker jag ögnat igenom är den siffran konsekvent, 12,5%.

Grasso Fratelli

Azienda Agricola Grasso Fratelli ligger i ett område som kallas Valgrande, i Treiso. Producenten tillverkar en mängd olika viner, främst av barbarescokvalitet men de gör också torrt, fylligt och häftigt rökig ekfatslagrad chardonnay som vi provade med årgång 2014 och som då var långt ifrån mogen.

Teamet som arbetar med Grasso Fratelli har inte oväntat lärt sig devisen ”vi tillverkar vin för att sedan glömmer dem”! Ett uttalande som fångar den minst sagt idealistiske vinmakaren och ägaren på pricken. Många av vinerna i källaren är från 2003, vissa än äldre. Alla viner säljs till samma pris som husets senaste vin.

Det ska vara enkelt så ett pris för varje vin gäller, basta! Producenten är känd för sina tre vingårdsbetecknade barbarescoviner, San Stunet, Bricco Spessa och den mest kraftfulla av de tre, Valgrande som också görs i en riservakvalitet.

Prisnivå: låg till medel
Omdöme: moderna viner i kombination med tradition. Svårfångad husstil. Från provningen i november 2017 tar jag med mig att producentens viner bör få tid på sig för att komma till sin rätt. För alla vänner av mogna, utvecklade viner är detta ett måstebesök.

Azienda Agricola Massimo Rivetti

Här har ni en producent som är omskriven på några av världens största vinsajter, med all rätt. Handskörd, hård selektering av druvorna för att sedan medvetet göra så lite som möjligt med vinet i källaren. Vinerna tappas på flaska med ett minimum av svavel.

Familjen har haft den 25 ha stora vingården sedan 1947 och de har förmånen att äga många äldre vingårdar,  några med vinstockar som är mellan 40-75 år gamla. Alla lägen ligger i syd eller sydväst. Olika örter används i vingården för att stärka den biologiska mångfalden och producenten är EKO- certifierad sedan 2009.

Vineriet drivs i dag av äldste sonen. Husets Barbaresco Serraboella med årgång 2013 har skalmacererar i 90 dagar (längst av alla i Barbaresco) varpå vinet lagras på nya, en del på två år gamla ekfat samt på stora ekliggare om 2 500 liter. Vinet smakar elegant, fruktigt med en läcker parfymerad nerv. Vi provade även ett vitt vin av 100 % chardonnay plus en barbera från husets äldsta vingård, 75 år, som legat på franska fat i två år. Toppen!

Prisnivå: medel till hög.
Omdöme: moderna, välgjorda viner med intakt personlighet och hög kvalitet i kombination med ursprungstypicitet. Rekommenderat besök för alla som vill köpa med sig vin hem.

LÄS MER: om den stora vinprovningen på Enoteca Regionale del Barolo

LÄS ÄVEN: Barolovinvägen - för dig som vill resa på egen hand, upptäcka vinerna & maten men även passa på att cykla, klättra eller vandra.