Laddar annons
Champagnen som bara säljs i Sverige
15 Jul, 2023
Uppdaterad: 
16 Apr, 2024

Champagnen som bara säljs i Sverige

Hur kommer det sig att ett av världens mest kända champagnehus säljer sin årgångsbetecknade champagne från 2016 enbart i Sverige? I fallet med Palmer & Co Vintage Brut 2016 så handlar det helt enkelt om ett löfte till Systembolaget.

Vi i Sverige älskar vår champagne. Vi uppskattar den både till vardag och fest. Palmer & Co har länge nu varit en favorit hos många svenskar. Det många dock kanske inte känner till är att deras Palmer & Co Vintage Brut 2016 enbart säljs i Sverige av alla länder.

– Vi har några flaskor av den på vårt kontor i Champagne. Du kommer inte ens kunna hitta den i Frankrike om du försöker. Vi har valt att bara sälja den i Sverige, säger Rémi Verviere som är vd på Palmer & Co.

"Det är vårt löfte till konsumenterna"

År 2016 var en bra årgång i Champagne, speciellt i de nordligare delarna av området, i närheten av staden Reims där Palmer & Co har sitt säte. I närheten av byn Montagne de Reims, som är hjärtat hos Palmer, är det druvan pinot noir som är den dominanta. I kombination med lika delar chardonnay från andra grand cru-lägen, skapades Palmer & Co Vintage Brut 2016 i en begränsad mängd.

Rémi Verviere
Rémi Verviere är vd för Palmer & Co.

– När vi sätter en årgång så måste kvalitén vara av absolut högsta klass, det är vårt löfte till konsumenterna. I fallet med årgång 2016 så hade vi ett löfte till Systembolaget om att leverera ett visst antal flaskor. Då bestämde vi oss för att leva upp till vår del av löftet och ge Sverige hela kvantiteten.

"Tyvärr räckte inte produktionen till hela världen"

Trots att efterfrågan på champagne av högsta kvalitet är stor världen över, så går det alltså inte att hitta den här champagnen någon annanstans än på Systembolaget.

– Tyvärr räckte inte produktionen till hela världen. Champagne handlar om det som naturen låter oss att göra. Vissa år kan vi producera mer och andra år mindre. Vi bestämde oss för att uppfylla vår del av löftet till den svenska marknaden.

Palmer

Vintage 2016 går enbart att hitta i Sverige

Till skillnad från de två andra välkända champagnerna från Palmer & Co; Brut Reserve och Blanc de Blancs 2017, så menar Rémi Verviere att man ska behandla Vintage Brut 2016 på ett lite annorlunda sätt. Och man ska även våga tänka utanför ramarna när man äter mat till just den champagnen.

– Det är en väldigt ren och elegant årgång. 2015 till exempel var mycket större och mer mogen i sin framtoning. 2016 är mer delikat.

– Jag har flera gånger valt att äta vilt till den här champagnen och det är en fantastisk kombination. Jag vet att många säkert tvivlar på det men det passar utmärkt ihop. Vinet har den där kroppen men samtidigt fräschören från chardonnay-druvorna. Testa gärna det i lite större vinglas och låt det få luft, för det här är ett stort vin som man ska behandla och dricka lite annorlunda. Samtidigt skulle jag säga att det finns en röd tråd mellan alla våra viner, även om alla har sina egna personliga uttryck också. Vi har vår stil och den kommer man känna igen oavsett vilket av våra viner man dricker, avslutar Rémi Verviere.