Laddar annons
Bästa cava 2023 på Systembolaget – topp 5
21 Jul, 2023

Bästa cava 2023 på Systembolaget – topp 5

Cava är ett säkert kort när man är sugen på bubbel. I dag finns det ett stort antal olika cava på Systembolaget. Därför har vi valt ut det som enligt oss är bästa cava 2023 i butikerna. Vi har tagit fram vår lista över de fem bästa cavorna som du kan hitta på Systembolaget.

För att förtydliga så har vi utgått det som fortsatt kallas för cava. För som vi rapporterat om ett flertal gånger på senare tid så finns det producenter som valt att bryta sig loss från DO Cava då de anser att begreppet urholkats. Därmed har dessa inte längre cava på sina etiketter. I den här listan så utgår vi helt enkelt från de viner som fortsatt kallar sig för cava, och inte utbrytarvinerna som ofta håller väldigt hög nivå men även ligger på en helt annan prisklass. Detta gör vi för att vi ska kunna göra en relevant jämförelse när vi testar olika cava med varandra, och därmed kommer fram till slutsatsen kring vilken som är bästa och mest prisvärda cava på Systembolaget 2023.

Eftersom det finns ett så pass stort antal olika cavor att välja mellan så är det inte alltid lätt att veta vad som skiljer dessa åt. Det finns olika druvsammansättningar och karaktärer på vinerna. Men vi har försökt ha med en bredd på listan och utgå från vinerna som finns i en hel del systembolagsbutiker, så att det ska vara enkelt att få tag på dem. När det kommer till cava och bubbel rent generellt, så förstår vi att det kan vara lite av en djungel när man står där i butikerna. Framförallt när de flesta vinerna ligger på samma prisnivå. Men vi har utgått från vårt eget tycke och smak för att utse bästa cava 2023.

Bästa cava 2023 på Systembolaget – topp 5

 1. 1
  Cava Stars Organic

  Cava Stars Organic

  2021
  spanienSpanien
  750 ml
  11.5%

  Orsaken till att man tycker om cava är för att det smakar cava. På senare år har många producenter dock valt att gå en annan väg och sneglat lite väl mycket mot champagne och cremant, och då blir även produkten lite förvirrande. Därför är det befriande när man stöter på en cava som smakar exakt så som en cava ska smaka. Det här är äkta, det är okomplicerat, det är fräscht, det är ungt och det är oerhört gott. I doften är det intensiv och pigg frukt med gröna äpplen, päron, pomerans och lite kextoner. Det har en fin balans och det är superfräscht med en skarp syra, elegant mousse och en fin bubblighet. Systembolagets mest prisvärda cava.

  120 kr
 2. 2
  Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva

  Cava Aurèlia Brut Nature Gran Reserva

  2018
  spanienSpanien
  750 ml
  12%

  Om du är ute efter lite mer ”tyngd” så är det här cavan för dig. Direkt i doften kommer du känna av betydligt mer brödiga toner med en viss fruktmognad. Här finns även en viss nötighet. Det här är en seriös cava som visar vad cava kan gå för om man väljer att gå en egen väg.

  159 kr
 3. 3
  Privat Brut Nature Reserva

  Privat Brut Nature Reserva

  2021
  spanienSpanien
  750 ml
  11.5%

  En av de absolut bästa cavorna på Systembolaget. Här får du en okomplicerad och pigg cava som drar åt det lite mer ”gröna” hållet än vad många andra cavor gör. Här får man en örtighet, lite krusbär, gröna syrliga äpplen, limetoner och en skarp syra. Otroligt fräscht, friskt och gott. Imponerande.

  129 kr
 4. 4
  Dignitat Cava Brut Nature

  Dignitat Cava Brut Nature

  2020
  spanienSpanien
  750 ml
  11.5%

  Frisk cava med en lite mer uttalad brödighet. Här är päronen i fokus, och ihop med kexen, limen, persikorna och örterna så får man ett fint cava-paket där allt sitter där det ska. Det här gillar vi skarpt, och återigen får man en fint balanserad syra med härliga bubblor.

  115 kr
 5. 5
  Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia

  Cava Pinot Noir Rosé Organic 1+1=3 Reserva Familia

  spanienSpanien
  750 ml
  11.5%

  Givtevis måste vi ha med en rosécava på listan också. För i ärlighetens namn så är rosébubbel väldigt underskattat, och det finns en hel del cava-alternativ. I det här fallet väljer vi en cava som är gjord på hundra procent pinot noir. Vi får en intensiv bärighet i doften som kompletteras av lite kex, nötter och pomerans.

  127 kr