Laddar annons
Château Bouscassé – ett äkta uttryck av Madiran
23 May, 2022
Uppdaterad: 
19 Dec, 2023

Château Bouscassé – ett äkta uttryck av Madiran

Bordeaux har alla hört talas om. Bourgogne är känt i hela världen. Rhônedalen har fått fäste i de svenska hemmen. En appellation som ofta hamnar i skuggan av jättarna är Madiran AOC i sydvästra Frankrike, trots att vinerna därifrån ofta håller minst lika hög klass som sina konkurrenter.

Den över 400 kilometer långa bergskedjan Pyrenéerna utgör gränsen mellan Frankrike och Spanien. Varje år besöks bergskedjan av turister från stora delar av Europa. Vissa kommer dit för att vandra och njuta av naturen, andra gör det för att besöka mikronationen Andorra. För de som är vinintresserade så räcker det med att åka några mil inåt landet, åt det franska hållet, för att hitta viner av absolut högsta klass. Här produceras nämligen Château Bouscassé, ett unikt vin som absolut kan mäta sig med många av sina betydligt mer välkända konkurrenter.

– Vi brukar ofta ha blindprovningar där vi jämför just Château Bouscassé med viner från Bordeax, Borugogne och Cote-du-Rhone, och dessa viner håller ofta minst lika hög klass, berättar Antoine Veiry som är styvson till den kända vinmakaren Alain Brumont och som är av de ansvariga vinmakarna.

Ses som Madiran AOC:s fader

Just Alain Brumont ses lite som Madiran AOC:s fader. Han kommer själv från sydvästra Frankrike och är uppväxt med den unika naturen runt hörnet. Detta har gjort att han under många års tid fattat intresse för hur naturen påverkar vinerna. Både Château Bouscassé och Château Montus hör till de absolut mest välkända vinerna från appellationen. De både vinerna produceras av Alain Brumont och det de har gemensamt är druvan tannat, som måste ingå i Madiran DOC.

– Tannat är en unik druva som är fantastisk. Den har en elegans som är svår att beskriva. Många tror att det enbart är tunga viner som produceras på druvan, men faktum är att många viner går att dricka unga tack vare att vinerna är friska och har en fantastisk syra. Dessutom klarar vinerna många år i källaren och är oerhört lagringsdugliga. Många som älskar druvan brukar köpa en ny årgång varje år och sen lagra vinerna för att jämföra dem senare, berättar Antoine Veiry.

"Kanada är en av våra största marknader"

Även om appellationen Madiran AOC fortfarande är relativt okänd jämfört med sina betydligt mer kända konkurrenter från andra delar av landet, så har intresset för vinerna ökat, både nationellt och internationellt.

– Kanada är faktiskt en av våra största marknader, men vi ser även ett ökat intresse i USA, i Sverige och i Japan. I dag vill många hitta viner som räknas som utmanare till de kända vinerna, och där passar Madiran väldigt bra in. Det är en appellation som fortsatt är väldigt liten och det finns inte alls många producenter, eller åtminstone inte om man jämför med många av appellationerna i Bordeaux.

Just jämförelsen med Bordeaux blir relevant då de två regionerna ligger väldigt nära varandra. Och just druvor från Bordeaux är med i många viner från Madiran AOC.

- I vårt vin Château Bosucassé Menhir blandar vi till exempel tannat med merlot, och jag tycker man kan känna av merlot i vinet.

Château Bouscassé kan jämföras med viner på tempranillo och nebbiolo

Den geografiska placeringen direkt norr om Pyrenéerna gör att Madiran AOC ofta liknar och jämförs med det kända vinet på andra sidan bergskedjan, nämligen Rioja och druvan tempranillo.

– Om jag ska jämföra tannat med andra druvor så är det nog främst tempranillo och nebbiolo som jag skulle jämföra det med. Även om tannat har en unik karaktär så finns det vissa likheter mellan dessa tre.

Att Madiran AOC är en appellation på uppgång är ingen överdrift. I dag finns flera årgångar av Château Bouscassé och Château Montus tillgängliga på Systembolaget, och enligt Antoine Veiry blir vinerna bara populärare och populärare.

– Det märks att allt fler får upp ögonen för våra viner. Alain har jobbat hårt för att ge det äkta uttrycket av Madiran och det märks att han bryr sig om sitt hantverk. När man testar våra viner blir man ofta väldigt överraskad av hur eleganta och fina de är, och jag hoppas att allt fler får upp ögonen för hur fina viner som görs i Madiran, avslutar Antoine Veiry.