Laddar annons
Penfolds Koonunga Hill – arvet från ett av världens bästa viner
5 Feb, 2024

Penfolds Koonunga Hill – arvet från ett av världens bästa viner

Året är 1976 och den ikoniska vinmakaren Max Schubert väljer att gå i pension från det australiensiska vinhuset Penfolds. Samma år lanserar vinhuset det i dag världsberömda vinet Koonunga Hill Shiraz Cabernet, som än i dag hyllas av vinkritiker världen över. 

Från Claret till Koonunga Hill - prisvärd kvalitet

1976 lanseras den första årgången av Penfolds Koonunga Hill, som då gick under namnet Claret. Det lanserades för att möta nya behov hos vinkonsumenterna i landet och för att skapa ett instegsvin som höll en hög klass men till en billig peng. Penfolds hade redan då ett gott rykte för sina Bin-viner och framförallt för Grange. Att ett av den nya världens mest berömda och inflytelserika vinhus då väljer att lansera ett vin för blygsamma 1,69 australiensiska dollar, var något som var revolutionerande och oväntat. 

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet ger en bild av vad södra Australien går för. Ända sedan man valde att skapa vinet så har producenterna själva återgett det som att det ska vara ett vin som osar Penfolds. Årgång 1976 säljs i dag för en bra bit över 200 dollar på diverse auktioner, vilket även pekar på en annan faktor som spelade in i att vinet skapades, nämligen lagringsdugligheten. Det är extremt ovanligt att viner som kostar runt 100 kronor klarar av att lagras en längre tid, men Penfolds Koonunga Hill bevisar motsatsen. 

Grange vs Koonunga Hill - överraskande kvalitet och lagringsduglighet

För ett drygt decennium sedan samlades några av Nord- och Sydamerikas ledande vinskribenter i New York för att delta i en vertikalprovning med prestigevinet Penfolds Grange, som skapades av vinmakaren Max Schubert redan på 1950-talet. Redan när det lanserades så spreds ryktet om att Penfolds hade lyckats skapa något som ingen i Australien tidigare lyckats med. De senaste decennierna har Penfolds Grange hört till ett av de mest mytomspunna, unika och åtråvärda vinerna som finns på marknaden. I samband med lanseringen av Grange så är vinhandlare världen över på tårna för att få sina händer på en eller flera flaskor. Och det var just Grange som var orsaken till att vinskribenter från Nord- och Sydamerika samlades i New York den där dagen för drygt tio år sedan. 

Dagen efter en lyckad Grange-provning så ville Penfolds ledning att samma skribenter skulle stanna kvar och gå igenom samtliga årgångar av Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet som lanserats sedan 1976. Hur skulle det gå att ena dagen dricka ett vin som säljs för uppemot 6 000 kronor och som hör till ett av de mest exklusiva i världen, för att andra dagen dricka ett vin som kostar 101 kronor på Systembolaget? Egentligen borde det varit natt och dag. Det ska inte kunna gå att jämföra dessa viner med varandra, trots att de kommer från samma vinhus. Men förvånansvärt nog så blev samtliga vinkritiker rejält imponerade av Penfolds Koonunga Hill och dess lagringsduglighet. De insåg snabbt att dessa viner, trots sin modesta prislapp, klarade av att lagras i flera decennier. Och de märkte även att det fanns en röd tråd i renheten i frukten, kraften och elegansen som finns i både Grange och Koonunga Hill. 

Dave McIntyre - en jämförelse mellan Grange och Koonunga Hill

Dave McIntyre från The Washington Post skrev bland annat; Är Koonunga Hill lika bra och lagringsdugligt som Grange? Självklart inte. Men de båda delar den där livliga och kryddiga karaktären som finns i australiensiska röda viner, samtidigt som de delar en annan sak; att de båda är fräscha. 

Koonunga Hill - en hyllning till Max Schubert och Penfolds arv

1976 var året då den ikoniska vinmakaren Max Schubert gick i pension. Samma år lanserades vinet Koonunga Hill, som är namngivet efter området i norra Barossa som heter just Koonunga. Även om det skiljer enormt mycket i pris mellan båda dessa viner, så fanns det en tydlig tanke bakom lanseringen av Penfolds Koonunga Hill. Man ville ge vinkonsumenterna möjlighet att dricka ett högkvalitativt vin för en billig peng, från en av världens mest berömda producenter. Man ville skapa ett instegsvin som klarade av att såväl drickas nu som att lagras. Man vill visa upp att det finns en röd tråd mellan samtliga viner som produceras i deras källare. Och man ville framförallt visa upp arvet från ett av världens bästa viner.