Laddar annons
Rött vin i box till chorizogryta
9 Dec, 2019
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Rött vin i box till chorizogryta

Heta, mustiga smaker. Vin till chorizogryta är ett rött, italienskt vardagsvin i box. Sköna smaker för många gäster.

Ett recept för många matgäster! Den kryddiga korvgrytan passar utmärkt att samlas kring. Den om vill serverar lika gärna ett gott surdegsbröd, potatis eller ris som tillbehör. Sallad är också ett måste.

Ett juste, rött boxvin med sötare drag av mogna bär passar tillfället perfekt. Vill du dricka öl är en mjukare lageröl bäst, gärna Tjeckisk pilsner.

Vin till chorizogryta

Castelforte Rosso Veneto 2018 (6346)

Cantine Riondo, Venetien Italien, 209 kr för 3L box.
Druvor:60% merlot, 20% cabernet sauvignon, 20% corvina.
Alkohol: 13%
Socker: 6 g/l.
Smaken är söt av bär med drag av lakrits, kanske med en lätt anande sälta, inslag av choklad och lite vanilj.
Omdöme: Publik och minglig trevligt vin som matchar kryddiga rätter, ost eller bara så - som ett glas sällskapsvin.
Betyg: 3

RECEPT | Chorizogryta, 8 portioner

  • 3 lökar

  • 2 morötter

  • 3 potatisar

  • 2 msk olivolja

  • 300 g rökt skinka

  • 600 g chorizo (600 g motsvarar ca 5 korvar)

  • 2 burkar krossade tomater (à 400-500 g)

  • 1 dl vatten

  • 4 vitlöksklyftor

  • 1 tsk timjan

  • 1 tsk rosmarin

  • 1 tsk oregano

  • 1 burk vita bönor (à 425 g)

  • salt

  • svartpeppar

  • chilipeppar

  • 1 knippe persilja

Gör så här

1) Skala och hacka lök, morötter och potatis. Fräs detta i olivolja tills de mjuknat något.

2) Skär bort svålen på sidfläsket och skär det i tärningar. Skiva chorizokorvarna. Bryn detta tillsammans med grönsakerna ca 10 minuter.

3) Tillsätt de krossade tomaterna och vattnet. Pressa i vitlök och tillsätt de andra örtkryddorna. Salta och peppra och tillsätt ev chilipeppar.

4) Låt grytan puttra under lock i 15-20 minuter. Tillsätt bönorna och smaka av. Servera grytan med rikligt med klippt persilja eller koriander.

BILD: Santa Maria World!

Upptäck fler RECEPT och vinförslag.

Du kanske också gillar:
Portvinsgryta med grönpeppar
Glöggbräserade revben