Laddar annons
Dagens Vintips - 22 okt. 2018 - Canevel Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2017
22 Oct, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Dagens Vintips - 22 okt. 2018 - Canevel Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2017

DAGENS VINTIPS. De bubblande, lätt mingelsöta och charmiga vita proseccovinerna fån region Veneto gör succé över hela världen. Intressant är att se fler viner med årgångsbeteckning som Canevel Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2017.

Att göra prosecco är betydligt enklare än att tillverka champagne. De pressade druvorna får jäsa på temperaturkontrollerade ståltankar. Charmat-metoden används för att göra Venetos proseccoviner, av druvan glera, mousserande.

Hur gör man prosecco

Ett stilla, vitt basvin men tappas i en trycktank och man tillsätter socker och jäst. Den andra jäsning pågår inte lika länge som i ex Champagne. När jäsningen är klar filtreras jästen bort och vinet klarnas med en klarningsprodukt (till exempel äggvita). Söthetsgraden kan justeras och därefter tappas vinet (under tryck) på flaska. Då jästen inte är i kontakt med vinet speciellt länge blir smaken lätt och aromatiskt, snarare än i jämförelse med champagnens mer komplexa aromer.

Producenten Canevel

Canevel är en firma som startades av vinhandlaren och producenten Mario Caramel samt vinmakaren Roberto de Lucchi, 1979. Namnet Canevel betyder ”liten vinkällare” på lokal dialekt. Att källaren, och produktion är liten idag är knappast sant för sedan firman inledde ett samarbete med Masi (2016) har försäljningen "exploderat"! Man gör många olika proseccos av olika kvalitet och med olika grad av sötma, från traditionell "minglig" med kanske så mycket som 25 g/restsocker till ultratorr, eller årgångsbetecknad, prosecco med eko-certifiering alternativt från utvalda, unika lägen.

Dagens Vintips

Canevel Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut 2017 (73797). BS (beställningssortimentet)

Canevel Spumanti, Veneto Italien, 149 kr
Druvor: 90% glera, 10% chardonnay
Ljusgul, fruktig doft. Torr, medelfyllig av vit- och gul frukt som mogna päron, gråpäron, vit persika med mjuk längd och en lätt restsötma. Perfekta mingelproseccon – levererar!
Restsocker: 10 g/l
Betyg: 3

MER - se hela listan - TOPP 10 PROSECCO 2018