Laddar annons
Dagens Vintips - Kir-Yianni Assyrtiko 2017
19 Sep, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Dagens Vintips - Kir-Yianni Assyrtiko 2017

VITT VIN. Dagens vintips lyfter fram en nyhet i septembersläppet, vita vinet Kir-Yianni Assyrtiko 2017. Vi har en gäst i studion och det är VD för vinfirman Kir-Yianni, Stellios Boutaris.

Druvan är assyrtiko påminner i sin stil om rieslingdruvan. Smaken kan vara "knallhård", elegant, stram, grape och äppelfruktig samt örtig med ett härligt citrusdriv. En zestig snits förekommer ofta. Assyrtiko är en spännande sort som när som bäst gör sig utmärkt bra som fördrink och gärna till fetare fisk som lax.

Dagens Vintips, 19 september 2018

Kir-Yianni Assyrtiko 2017 (2338)

Kir-Yianni Estate, Florina Grekland, 99 kr
Druvor: Assyrtiko
Smak: Torr, medelfyllig. Vit, grön och gul frukt, inslag av mineral, citrus och örter. Strålande koncentration. Kalasfin längd.
Omdöme: Toppvin! Personlig, välgjord och god med stora likheter till riesling för den som vill jämföra.
Sockerhalt: <3 g/l
Passar till: Fisk och skaldjursrätter, gärna pilgrimsmusslor i festliga sammanhang eller som et friskt glasvin, innan middagen.
Betyg: 5

PASSAR TILL - RECEPT
Vin till laxtartar med äpple och citronkräm
Vin till rimmad lax med dillstuvad potatis

Dagens Vintips med Vinbanken

Ett nytt vintips med matförslag, varje dag - 365 dagar om året! - #dagensvintips.

Med ambition att sätta de godaste kombinationerna eller att sätta vinet i "rätt" situation och tillfälle. Vinbanken gillar vin och mat i kombination!

Någon gång kan vi komma att göra en avstickare från vin och nämna öl, äppelmust eller annan dryck som vi gillar och vill berätta mer om.

Viner på förslag har vi valt fritt, företrädesvis ur annonsörers portföljer uteslutande bland dem som går att köpa via Systembolaget.