Laddar annons
Dagens Vintips - Gérard Bertrand Château L'Hospitalet 2014
20 Sep, 2018
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Dagens Vintips - Gérard Bertrand Château L'Hospitalet 2014

LAGRINGSVIN. Nu säljs Gérard Bertrand Château L'Hospitalet La Clape med årgång 2016. Vinet vi provade och njöt av var årgång 2014. Klasrt är att det är smart att spara vissa viner så kort tid som bara några år.

Gérard Bertrand tog över familjegården från sin far 1987 och 2011 blev hans vinfirma utsedd av The Wine Enthusiast som ”The European winery of the year”. Med passion driver han sina vingårdar, varav en allt större andel är EKO-certifierade. "Tänk om alla fick möjlighet att upptäcka mångfalden av Languedocs viner, säger Gérard Bertrand.

Dagens Vintips -  satsa på att dricka moget vin

Château L'Hospitalet La Clape 2014 - nu säljs: årgång 2016 (73142), 169 kr

Gérard Bertrand, La Clape Languedoc-Roussillon Frankrike
Druvor: Grenache, syrah, mourvedre
Fyllig, fruktig och något utvecklad smak av mörk frukt, plommon och söta körsbär, inslag torkade frukter, kryddor som peppar och lagerblad, tobak, fat och en hint av cederträ. Ljuvlig rondör och komplexitet med bra, behagligt driv av långt ifrån fullmogen fruktsyra och tanniner.

Fantastisk drick-upplevelse efter bara 2-3 års lagring!

PASSAR TILL - RECEPT
Till mogna röda viner passar vällagad mat, gärna festligare rätter med fler smakingredienser. Varför frågar ni - svaret är enkelt. Ett utvecklat och mer moget vin har en smak som är mer nyanserad och komplex (fler smak-skikt), vilket gör att både mat och och vin kan hitta fler "krokar" att fästa vis, d v s möjliga kombinationer är fler.

Vin till tournedos med gorgonzolasås
Vin till kalvfile Oscar

LÄSA MER
La Clape ligger vid Medelhavet, inte långt från staden Narbonne. Här finns producenter som Château Pech Redon, Mas de Soleilla, Chateau d’Anglès, Château Ricardelle, Château Rouquette sur Mer, Château de Négly och Domaine Costeplane.

Distriktet La Clape i Languedoc har fått sin egen appellation. Från och med årgång 2015 har distriktet La Clape i Languedoc egen appellation (ursprungsmärkning), AOP-märkning för både vita och röda viner. I La Clape finns 25 vinproducenter och 3 kooperativ, sätta ut AOC La Clape på sina etiketter. Den gröna druvan bourboulenc ger distriktets vita viner fin karaktär och personlighet. De röda vinerna domineras av grenache, mourvèdre och syrah.

Dagens Vintips med Vinbanken

Ett nytt vintips med matförslag, varje dag - 365 dagar om året! - #dagensvintips.

Med ambition att sätta de godaste kombinationerna eller att sätta vinet i "rätt" situation och tillfälle. Vinbanken gillar vin och mat i kombination!

Någon gång kan vi komma att göra en avstickare från vin och nämna öl, äppelmust eller annan dryck som vi gillar och vill berätta mer om.

Viner på förslag har vi valt fritt, företrädesvis ur annonsörers portföljer uteslutande bland dem som går att köpa via Systembolaget.