I en sedan hundra Är obemannad brandstation har Frankrike annekterat Ànnu en atoll. Delikatessen Bistro Bar Àr ett parisiskt vardagsrum för trÄngbodda söderbor.
Efter ett par glas cava pÄ Folkbaren fortsÀtter vi vÄrt födelsedagsfirande i en brandstation pÄ Krukmakargatan. Under tidigt nittonhundratal var lokalerna parkeringsplats för hÀstar. Och droskor kunde köra rakt igenom för att lÀmna passagerare i polisens celler, som erbjöd klaustrofobisk logi för dÄtidens hÀsttjuvar. DÀrefter fungerade utrymmet som tillfÀlligt boende för familjer efter den stora branden pÄ Södermalm (som mÄhÀnda berodde pÄ att brandmÀnnen ryckte ut med just droskor). Sedan slumrade stÀllet in i knappt hundra Är, innan den naturliga fortsÀttningen slog upp portarna: en fransk bistro.
VÄr fascination för Frankrike har inte varit sÄ stor sedan Chirac föreslog en fortsÀttning av kÀrnvapenprovsprÀngningarna pÄ Mururoa-atollen under nittiotalet. Andelen bistron som öppnat de senaste Ären övertrÀffas nu enbart av antalet grusade Slussen-förslag (senast en sexfilig motorvÀg mellan Katarinahissen och Gamla Stan).
Delikatessen Bistro Bar
Efter en varsam modifiering har brandstationen förvandlats till ett typiskt vardagsrum i St-Germain-des-PrĂ©s, med tvĂ€tt hĂ€ngandes pĂ„ tork i ett fönster och ett mer atypiskt renhorn som kastar skuggor över bardisken. Vi gĂ„r in genom de vĂ€lvda, breda, trĂ€dörrarna, som under sommaren stĂ„r öppna mot gatan. Ăver det röd/vit-kaklade golvet stĂ„r bord med vita dukar och lĂ€ngs vĂ€ggarna klamrar sig blomlĂ„dor fast. HĂ€r och dĂ€r trĂ€paneler, en spetsgardin, nĂ„got skirt, virkat eller buteljerat. Scenen lyses upp av tjugotalslamporna i taket.
Franska klassiker
I menyn radar franska klassiker upp sig likt dyngdumpande bönder lÀngs Paris avenyer: ostron, sniglar provencale och flamberad fois gras följs av rödvinsbrÀsserade lammlÀgg, ankbröst och Choucroute garnie. Dagens plat du jour Àr smörstekt havskatt, ser jag över axeln, medan jag klappar besticken som ligger ömsint omstoppade i sina servettbÀddar pÄ vÄrt bord, redo att penetrera den mediumstekta köttbit jag Àmnar bestÀlla. Medan vÄra Steak frites tillagas efter konstens alla regler korkas en flaska kryddig Chùteau du Seuil graves Rouge 2010 upp. Köttet: entrecÎte, serveras med pepparsÄs samt Södermalms bÀsta pommes frites.
Efter varsin dubbel espresso gÄr vi ut i ett myllrande folkliv pÄ boulevard de la Madeleine. Non, i det underkylda duggregnet pÄ Krukmakargatan.
Delikatessen Bistro Bar
Profil: Fransk bistro.
Adress: Krukmakargatan 22, Stockholm.
Klientel: Par, kompisgÀng.
Vinlista: Fransk, sparsmakad.
Typsituation: Toalettens inredning Àr en inramad exposé i citrusfrukt och könsorgan. Likt ett sÄ funkar det, med reproduktion och c-vitaminintag som huvudtema.
Betyg: 4 av 5.











