Laddar annons
Domaine Merlin i La Roche-Vineuse, Mâconnais
9 Jul, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Domaine Merlin i La Roche-Vineuse, Mâconnais

Bröderna Merlin, Paul och Théo, är vinbönder och det säger jag med respekt. Vi är på besök och står på en grusplan framför en stor stenlada. Den ser inte speciellt vinkällaraktig ut.

Domaine Merlin. Här i södra Bourgogne, närmare bestämt i byn La Roche-Vineuse i Mâconnais är kullarna böljande. Det är ett jordbrukslandskap och omgivningen ser idyllisk ut.

Vi tar rygg på Paul Merlin och kliver in genom porten på den stora ladan. Kan inte låta bli att fundera över vart vi är på väg för byggnaden ser egentligen inte ut som en vinkällare. Men funderingen stannar där. För bara efter ett par smala trappsteg ner är vi i en källare. Här ligger prydliga rader av ekfat där vin lagras i två eller tre nivåer. Och källaren är stor.

På ena kortsidan är en arbetsbänk med ett antal flaskor snyggt uppställda på rad. De är viner vi ska prova. Framför bänken är uttjänta ekfat som nu används till bord och på den mörka väggen bakom bänken hänger gamla verktyg. Här samsas även tomma med fyllda vinflaskor och mycket mer. Gruset på golvet är mörkt och doften lantlig.

Vi börjar prova. Under tiden berättar Paul om bakgrunden till hur det kom sig att han och brodern Théo tog över vintillverkningen 2017, efter föräldrarna som köpte den 4,5 hektar stora egendomen Vieux Saint-Sorlin i slutet på 80-talet. Raskt sammanfattat var det brödernas kärlek till bygden där de vuxit upp som förde dem tillbaka. Så efter studier och praktik i andra länder blev brödernas hemlängtan så stark att de var och en på sitt håll bestämde sig för att återvända till La Roche-Vineuse.

- Det skulle vara trevligt om vi kan hyra än fler vingårdar, konstaterar Paul. Men han lägger snabbt till att som situationen ser ut är det förmodligen en önskedröm. Men med goda kontakter och långvariga relationer i närområdet säger han att han ändå hyser hopp.

Det är otroligt vackert i La Roche-Vineuse

I takt med att intresset för distriktets viner exploderat har även priset på mark och egendomar skjutit i höjden. Detsamma gäller i stora delar av Bourgogne. Trenden är densamma oavsett om vingårdarna ligger i byn La Roche-Vineuse eller i upphöjda Vougeot eller Chambolle-Musigny.

I provningen upplevde jag några av vinerna som reduktiva. Ett trovärdigt helhetsintryck är därför inte möjligt och det är också knepigt att få ett bra grepp om husstilen. Visst, reduktiva drag försvinner över tid och kan justeras med luft, men just där och då när vi provar är det svårt. Trots allt är vinerna ändå, på ett mer svårfångat sätt, väldigt intressanta.

På väg därifrån vänder jag mig om och då ser jag helt oväntat något helt annat. Den stora stenladan är självklart där. Men på motsatta sidan vägen ligger ett modernt vineri som jag mer eller mindre missade. Den knappt synliga byggnaden är väl integrerad i både omgivning och landskap. Med den wow-känslan i minnet är det självklart att man ska följa Domaine Merlin. En spännande, genuin och hantverksmässig producent med en stor portfölj viner. Och som under alla år lyckats vårda och behålla hållbara arbetsmetoder samt lämna över dessa till nästa generation.

HUVUDTEXT MED HÄNVISNING TILL ALLA PRODUCENTBESÖK: BOURGOGNERESAN, MAJ 2022.
Producentens hemsida, Domaine Merlin.