Laddar annons
24 Jun, 2013

Extra krydda i vin från Rhône av Domaine du Bois de Saint Jean

I utkanten av Avignon har vinproducent Domaine du Bois de Saint Jean sitt säte. Staden Avignon står som stolt landmärke för denna sydfranska region där merparten av vinerna som produceras är röda och smakar kryddigt pepprigt. Det är just kryddan i form av vit- eller svartpeppar som förknippas med vinerna från trakten, oavsett om appellationen är Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras eller i enklare Côtes-du-Rhône blandningar.

Det finns många andra appellationer i Rhônedalen. Vacqueyras torde var en av de mindre kända och familjen Anglès som gör vin på några få hektar och på egna gården Domaine du Bois de Saint Jean är inte i närheten av samma kändisskap som exempelvis Bouchard Aîné et Fils eller E Guigal.

Om och varför en vinsmak

Distriktets producenter, oavsett om stor eller liten produktion,  visar här som i andra vinområden att det inom en gemensam appellation ändå finns utrymme till variation i vinsmak. Det är i tolkning av växtplats eller med hjälp av teknik som vinmakaren kan sätta sin prägel på ett vin. Men något ingen druvodlare råder över är väder. Det är kanske alla dessa "om, varför eller hur och ifall att" som väcker vinälskarens intresse till att grotta ner sig i ett distrikt under en säsong (eller en hel livstid) för att förstå "allt". Och förhoppningsvis kan man hitta nyckeln till varför ett vin smakar som det gör men inte som ett annat.

Och apropå nycklar. De nio påvarnas slott, Châteauneuf-du-Pape, är ett slott i vilket nio Påvar tillbringat sin sommarsemester. För många vindrickare är vinflaskorna med de korslagda, i glaset ingraverade nycklarna vilka sägs vara nycklar till slottet, minst lika kända som att vinstilen är omtyckt. Många tänker också på områdets unika vingårdar som täcks av knytnävstora stenar.

 

Producenten

Domaine du Bois de Saint Jean äger bara ett fåtal hektar mark i appellation Côtes-du-Rône, i Vacqueyras och sedan 2012 även mindre än 1 ha i Châteauneuf-du-Pape. Familjen, ursprungligen jordbrukare och olivodlare, har dock funnits på samma plats utanför Avignon sedan 1650. De första vinstockarna planterades av farfars-far Joseph 1910 och idag sköts drift och vinmakning av bröderna Xavier och Joseph, fjärde generationens odlare.

Två av familjens viner finns i Systembolagets beställningssortiment. I skrivande stund är Côtes-du-Rônevinet tillfälligt slut. Importör är Swedishwineimport.

Vinerna

L'Intrépide Côtes du Rhône 2010 (79298), 119 kr. Årgång slutlevererad men ny , 2012, är tillgänglig per den 1 juli.
Druvor: 50% grenache, 30% syrah, 15% mourvèdre, 5% carignan.
Smak: Mörk, medelfyllig fruktsmak med inslag av både björnbär och viol, en skön kryddighet och medelstrama tanniner.
Passar till: servera till kyckling eller grillat fläskkött, pasta eller italienska vegorätter alt kallskuret. Ost.
Absolut ett vin att prova och jag håller tummarna att det snart kommer in en ny leverans!
Betyg: 4

La Ballade des Anglès Vacqueyras 2009 (79299), 199 kr
Druvor: 60% grenache, 40% syrah.
Smak: Fyllig, mörk frukt av plommon, en nypa björnbärsötma, tydligt pepparkryddig med inslag av örter och med stram tanninstruktur.
Passar till: smakrik mat, gärna älgfärsburgare eller mustig köttgryta alternativt ost.
För mig är detta ett ursprungstypiskt Vacqueyrasvin med sin rättframma, kryddiga, lätt torra och hårda smak. Stilen är mer rakt på sak och lämnar inget över för elegans. Att servera vinet till mat är ett absolut måste. Själv tror jag inte på lagring för dessa viner. Vinerna är som bäst ganska unga och vinner inte på lagring (enligt undertecknad).
Betyg: 3