Extremt sällsynt fullpoängare delas ut till Bollinger R.D. 2008
Det händer extremt sällan hos oss på Vinbanken att vi delar ut maxpoängen, 20 av 20, till ett vin. Men den här veckan har det inträffat. Vår eminenta vinskribent Christian Stojkovic gav vinet bästa betyg och därför tog vi oss ett snack med just Christian om hur speciellt detta är.
- 2008Stor och härligt avvägd doft som mullrar fram som en mäktig åska när den ska mullra men samtidigt spelar fram ett register av elegans och subtila klanger av vinteräpplen, grillad citron, rostade hasselnötter, mandlar, ingefära och brioche. Smaken är majestätiskt strukturerad, pulserande djup och fylld av nyanser av syrastinna mogna höstäpplen, pomerans, nougat, ostronskal, krossad sten, klingande rena syror och ett avslut med en härligt försiktig och krispig mineralsälta – ett ordentligt vinbanksWOW till en värdig fullpoängare! Gjort på 71% pinot noir och 29 % chardonnay. Går att dricka idag men börjar leverera mer av sin komplexitet och sina lager av nyanser om fem år. Drick 28-42. 600 flaskor.
Vi på Vinbanken testar och recenserar hundratals viner varje månad. Det är alla möjliga viner som ska gås igenom. Allt från helt nya boxviner till superexklusiva champagner. Vår egen betygsskala, 1-20, kan du läsa mer om här, men du ska veta att det är extremt sällsynt att vi i samband med recensioner ger ett vin 20 av 20 poäng. Det är även sällsynt att ett vin når upp till 19 av 20 poäng. Men den här veckan så hände det; ett vin fick full pott. I samband med lanseringen i tillfälligt sortiment 16 augusti så hade vår vinskribent Christian Stojkovic testat Bollinger R.D. 2008, en recension som du kan läsa ovan, och efter det bestämde han sig för att ge vinet högsta möjliga Vinbanken-betyg. Då detta är så unikt så bestämde vi oss för att ta ett snack med Christian, som är en av landets främsta vinskribenter och troligtvis en av dem som hinner med att prova mest vin i hela branschen. För Vinbankens räkning ansvarar han bland annat för samltiga recensioner i tillfälligt sortiment samt den populära artikelserien Bäst i test där han går igenom viner i beställningssortimentet.
Hur ofta har du gett ett vin 20 av 20 poäng?
– Det skiljer sig från år till år - vissa år inte ett enda och andra år kanske 3-4 stycken. Men när det gäller viner som provas inför lanseringar och resulterar i att det kommer med i en artikel - extremt ovanligt. Inte ens varje år. Vi har några välkända producenter med importörer som arbetar aktivt med att förbereda lanseringarna och verkligen ser till att skribenterna får prova vinerna trots att det ofta gäller ett väldigt litet antal flaskor som släpps. Det rör sig nästan alltid om viner som kostar över 3 000 kronor flaskan och uteslutande om viner från kända producenter som görs i mycket begränsad mängd från kända vingårdar. Dessutom krävs det perfekta väderleksförhållanden. Det kanske kommer 30-60 flaskor till Sverige (Champagne och Bordeaux är egentligen de enda undantagen där det kan göras många tusen flaskor av prestigevinerna. Bollinger R.D. är ett av dessa undantag - 600 flaskor lanseras på Systembolaget och den totala produktionen brukar ligga på runt 30 000 flaskor). Det är helt enkelt väldigt ovanligt med fullpottare.
Innebär det rent vinmässigt att det är bland det bästa man någonsin kommer dricka?
– Det korta svaret är JA! Jag glömmer aldrig en fullpottare och är alltid enormt tacksam över att jag har givits möjligheten att få prova vinet - det ligger så mycket arbete på så många plan bakom de här vinerna. Vinet ska "klicka många boxar (faktiskt alla)" som sedan ska mynna ut i en perfektion i något man kortfattat skulle kunna kalla balans (men det är en extrem förenkling).
Nu har vi en champagne som du gett 20 av 20, hur bra är den med dina ord?
– Jag har ju skrivit en recension som ändå bara var en tredjedel av vad jag kände när jag provade det - det finns en gräns för hur många ord vi kan använda men väldigt kort: TÅRDRYPANDE BRA - DET VIBRERADE I RYGGRADEN NÄR JAG PROVADE VINET.
Du testar ju enorma mängder vin, hur är känslan när du inser att du just testat en fullpoängare? Hur går tankarna?
– Det beror ofta på hur jag känner mig och vilken typ av vin det är men det går ofta väldigt fort att inse att vad man har framför sig. Efter att ha nosat på vinet och provat det vill man gå igenom någon form av "checklista" som finns i bakhuvudet och "klicka boxarna" sedan kan man släppa fram de där extremt härliga vibrationerna. Någon gång ibland måste man vara beredd att ändra sig. Provar man till exempel ett vin tillsammans med producenten måste man vänta med att släppa fram den där känslan - det blir lätt någon poäng extra när man har skaparen av "underverket" framför sig.
Känner du att det blivit färre och färre fullpoängare genom åren?
– Det är en väldigt svår fråga men jag skulle säga att det görs fler fullpoängare nu än för 20 år sedan. Samtidigt kan det nog vara så att vi provar färre eftersom vinerna har blivit så astronomiskt kostsamma. Man ska inte glömma bort att det kostar importörerna väldigt mycket att släppa en eller flera falskor till provningar om det bara kommer ett fåtal. Jag vill ändå någonstans få in att jag verkligen tycker att 20 eller 100 (om man använder 100-poängsskalan) finns där för att användas och därför verkligen ska användas.
Vad skulle du säga skiljer en fullpoängare från till exempel en 19-poängare, enligt dig?
Återigen svårt med ett konkret var på den frågan men om man visualiserar de där boxarna jag nämnde tidigare och tänker att under varje box finns det en stapel som ska gå hela vägen i topp för att det ska bli en fullpoängare så kan man tänka hur svårt det är och hur ovanligt det blir att nå så långt. Utöver detta önskar åtminstone jag att vinet ska ge någon form av berättelse om ursprung och bakgrund som gör att det blir något extra. Det räcker med att inte nå hela vägen till toppen på en av staplarna eller att inte riktigt leverera den där smakmässiga berättelsen för att vinet ska ramla ner på 19 eller 19,5 poäng.
Bollinger R.D. 2008 lanseras fredagen 16 augusti och det kommer 600 flaskor till Sverige.