Färskt kaffe från Kafferosteriet Koppar
Om råkaffet är viktig för kaffekvaliteten är själva hanteringen och förädlingen av bönorna svinviktigt, för att citera Fredrik Gustavsson, VD och grundaren av Kafferosteriet Koppar.
Uttalandet är på inga sätt uppseendeväckande för så säger väl alla som tillverkar något inför kommande försäljning. Men, den brutala insikten från besöket i den väldoftande industrilokalen i utkanten av Stockholm är att kaffeälskare borde välja kaffe mer nogräknat. Det är helt enkelt, svinviktigt. Och helt säkert kommer jag reflektera över vad god kaffesmak är, och varför.
Frukt och sötma utmärker smaken i kaffe från Etiopien, den täta kaffecreman är ett signum för robustabönorna från Indien. Eller varför inte prova experternas eget favoritkaffe med ursprung i Guatemala. Kafferosteri Koppar lägger stor vikt vid alla detaljer, från böna och ursprung till alla steg i förädlingen. Så lever de upp till kriterierna vad som skiljer hantverksrosteriet från det stora rosteriet.
Hantverksrosteri jämfört med stora kafferosteriet
Småskalig tillverkning är inte enda anledningen. Vore det så enkelt skulle alla kafféer som rostar egna bönor som sedan mals också kunna kalla sig hantverksrosteri. Få gör det.
För det hantverksmässiga rosteriet handlar det snarare om genomgående kvalitet samt ursprung på bönorna som sammantaget får representera rosteriets husstil. Det vill säga kvalitet på råkaffe, färskhet, spårbarhet och därefter förädling med skicklig och korrekt rostning.
Att rosta kaffebönor under lång tid lyfter fram fler av kaffets 900 olika aromer. Sker rostningen snabbt och vid höga temperaturer påverkas nyanserna negativt då en hård rostning kan bli den mest framträdande karaktären. Stora rosterier måste av förklarliga skäl arbeta mer rationellt eller med samma höga kvalitet på bönorna.
Kafferosteriet Koppar har också valt att enbart jobba med ekologiskt certifierade kaffebönor. Men det stannar inte där. Med lufttäta förpackningar och snabba leveranser ut till kunderna vill man säkerställa kaffets kvalitet hela vägen. Precis som för vin är luft kaffets fiende nummer ett, oavsett om det gäller hela bönor eller som malt kaffe.
Hur fungerar det hos Koppar
Kafferosteriet Koppar har en trogen kundstock som ökat flerfalt från starten 2016. Att skicka kaffebrev på posten har visat sig vara populärt och något allt fler väljer att ta emot,
- Våra kunder är otroligt kvalitetsmedvetna. De sporrar oss att fortsätta utvecklas, säger grundare och VD Fredrik Gustafsson.
Oavsett om man prenumererar på ett kaffebrev från Koppar eller väljer enstaka köp är det egna val som styr hur mycket kaffe, vilken sorts bönor, om kaffet ska vara hela bönor, malt för pressokanna eller bryggkaffe, man vill ta emot. Utan fördröjande mellanhänder, som butiker, garanteras bästa kvalitet. Ledtider minskar och kaffet är purfärskt när det skickas.
Vad har hänt sedan starten 2016
Det har gått tre år sedan Vinbanken träffade det då nystartade företaget, Kafferosteriet Koppar. Sedan vi sågs har mycket hänt. Bland annat har rosteriet flyttat från Lidingö till nya, mer ändamålsenliga lokaler i en anonym företagspark i Tyresö. Den nya rostningsmaskinen kunde rosta 30 kg bönor åt gången 2016. Idag är den maskinen utbytt till en ny, än mer vass maskin av märket Giesen som kan rosta 30 kg åt gången. Kapaciteten behövs. Efterfrågan finns och kunderna är fler. Fredrik Gustavsson berättar,
- För oss var den nya rostningsmaskinen en mycket stor, men helt nödvändig investering. Nu kan vi möta efterfrågan och garantera kvaliteten.
Vidare får vi veta att Rosteri Koppar fortfarande anlitar en av världens främsta kaffeexperter, Katharina de Vries, som konsult för att trimma smak och kvalitet. Man tar också in amerikansk expertis för att finjustera recepten som utgår från bönorna och rostningsmaskinens kapacitet. Att med jämna mellanrum serva och trimma maskinen är självklart och görs av utbildad expertis på liknande sätt som att serva bilen.
Fredriks Gustavsson tips för den goda kaffesmaken:
1. Hållbarheten på kaffet vi skickar ut uppskattar vi till cirka en månad men som bäst smakar kaffet, tycker vi, inom två veckor från mottagen leverans.
Förvara alltid i den för kaffet avsedda påsen, väl försluten, mörkt, gärna svalt men inte i kyl och absolut inte i frysen. Lägger du kaffe i frysen bildas iskristaller när vätska tränger ur det malda kaffet eller själva bönan. Resultat - smaken är för alltid förstörd.
2. Investera i en kaffekvarn med skivor. Undvik kvarnar med knivar som maler ojämnt.
3. Malningen påverkar stilen. Vill man extrahera mer smak, som espresso, ska malningen vara extra fin. För pressokaffet mals bönor grövre jämfört med bryggkaffe.
4. Gärna bryggkaffe. Mal egna bönor, dosera rätt och använd bara färskt vatten.
5. Låt ditt pressokaffe stå och dra 3-4 minuter innan du pressar.
7. Drick inte kaffet för hett. Om man låter kaffet svalna 5-7 minuter smakar det på ett helt annat sätt.
8. Söker du bra kaffe i kvaliteterna ljus, mellan eller mörkrostat rekommenderar vi en blandning bönor från 2-3 olika ursprung. För alla som vill känna unik smak, så kallad ”terroir” är tipset att välja kaffe från enskilda ursprung.
Kaffeprovning med KOPPAR
1) Mellanrost Guatemala. EKO. Finca Seyram.
Fin, brun-brungul crema. Ren, snygg doft av lätt- till mediumrostade bönor. Smaken är fruktig med en touch av choklad, bra längd. Balanserad syra.
Betyg: 4
2) Yirgacheffe, Etiopien
Mörkare färg än kaffet från Guatemala, ovan. Doften är mycket tydlig och distinkt med citrushintar. Smaken är fruktig, tydlig av apelsin, choklad med rostade noter och en ren, lång eftersmak. Citrustonen är fantastisk och undertecknad är helt såld!
Betyg: 5
3) Guatemala No2, mellanrost.
Finstämd, mer subtil doft. Smaken är rund, mjuk och balanserad. Upplever kaffesmaken som snäll, följsam och drickvänlig i många olika sammanhang.
Betyg: 3+
4) Julkaffe (Vinbanken besökte Koppar tre veckor innan jul 2018). Nu samma som Uganda.
Delvis bönor från Indonesien vilka alltid bidrar till ett kaffe med fylligare smak.
Mörkrostat kaffe. Doften är tydlig rostad och fruktaromerna hamnar i bakgrunden. Fyllig smak av rostad, mörk choklad och frukt. Lätt örtiga toner och med en tydligt fetare munkänsla. Ett kaffe som är mer ”traditionellt” och delvis, mer publikt i sin generösa, smakrika palett.
Betyg: 3
5) Koffeinfritt, ursprung Colombia.
För att få ett koffeinfritt kaffe används rent vatten, högt tryck, temperatur och vakuum, för att pressa ut koffein i vattnet. Av vattnet tillverkas senare koffeintabletter.
Medel till fyllig smak med fin rondör, balanserad rostning, lätt örtiga smakdrag och fruktig, bra längd. Mjuk och rund. Bästa koffeinfria kaffet vi provat!
Betyg: 4
6) Espresso. Kaffet med längsta rinntiden – såklart!
Kaffe som smakar av hög syra, balanserad frukt och rostning. Lång eftersmak. Utmärkt kaffe, för finsmakare!
Betyg: 5+
Avslutningsvis, håller Fredrik fast vid det han sa 2016?
”Jag nöjer mig kort och gott att tituleras som en av nutidens största kaffeentreprenörer”.
Absolut, är det korta svaret från Fredrik Gustafsson, ägare och grundare av Kafferosteriet Koppar.
Vinbanken är inte förvånade och konstaterar att, mindre är definitivt mer när det gäller kaffe från Kafferosteriet Koppar.
Besök Kafferosteriet Koppar AB.
Tidigare artikel, Utvalt kaffe med Koppar, 2016.