Laddar annons
11 Jun, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fäviken Korvkiosks första turnéstopp: Smaka på Stockholm

Matfestivalen Smaka på Stockholm har ryckt upp sig och serverar en nyhet: ätbar mat. Ett av tillskotten i år är Magnus Nilssons Fäviken Korvkiosk, som rullat till Kungsträdgården från Jämtland.

Vi rör oss genom myllret i Kungsträdgården i väntan på att få våra fickor länsade bland alla människor. Stekoset sveper likt en dimma över de överblommade körsbärsträden när vi går förbi Bun Bun Truck, Adam & Albin Matstudio och Farang. Den tjugofjärde upplagan av Smaka på Stockholm bjuder på en kulinarisk uppstramning av rang, med gästspel från Ulf Wagner och Gustav Trägårdh, vilka driver michelinstjärnekrogen Sjömagasinet i Göteborg.

Men vi stannar inte till vid någon av stjärnkrogarna, fastnar inte i köerna som pilar över den torrlagda fontänen, inte ens vid champagnetältet. Ty vi är på väg till en korvkiosk.

 

Fäviken-Magnus korvkiosk

Bland de tvåhundratusen portioner som serveras under matfestivalen kommer tusen vara av typen korv med bröd. Inklämd mellan två träd står nämligen Magnus Nilssons korvkiosk parkerad. Magnus driver som bekant Fäviken strax utanför Järpen i Jämtland, en restaurang lika haussad internationellt som svensk pappaledighet. När prestigefyllda World’s 50 best restaurants för ett par dagar sedan släppte sin lista över världens bästa krogar fanns Fäviken på plats tjugofem.

Wienerkorv med nyfiskad räksallad

Kvällssolen spelar genom trädens lövverk medan det bredbenta livebandet på scenen förvandlar Rebel Rebel till ett kadaver. Ett teveteam förbereder sitt inslag om korvkiosken, kvinnan framför kameran står med en glass i ena handen och en varmkorv samt mikrofon i den andra. Strax innan tagning upptäcker hon att det är senap på blusen. Ridå.

 

Vi ställer oss i vad vi tror är en kö, men det visar sig vara en samling japanska foodies som hovrar kring kiosken likt bananflugor. Väl framme i luckan beställer jag en Kioskvältare:
Wienerkorv med bröd, potatismos, räksallad, rostad lök och pressgurka. Allt är egenproducerat med råvaror från Magnus egna Undersåkers Charkuterifabrik.

Enligt Magnus är korvkiosken som vilken som helst, förutom att alla ingredienser är preppade med samma besatthet som på Fäviken, av människorna som syltar, lägger in, långkokar och plockar. Du som ser framför dig pilgrimsmusslor grillade i grävlingsgryt eller pincettplockad lava behöver inte bli besviken.

Hur smakar det då? Jo, som vilken varmkorv som helst. Alldeles utmärkt, särskilt tillbehören. Upplevelsen är också 2145 kronor billigare än ett besök vid restaurangen utanför Järpen. För dig som vill testa gäller det att hålla utkik efter korvkiosken när den turnerar land och rike runt i sommar.

Fäviken Korvkiosk

Profil: Rullande överambitiös korvkiosk.
Adress: Rullande.
Klientel: Foodies, festivalbesökare.
Vinlista: Här dricker du saft.
Typsituation: Förvirrade turister misstar T.G.I. Fridays för att vara ett ställe att äta på.
Betyg: 4 av 5.