Laddar annons
18 Jun, 2015

Italiano Papà

Restaurang Italiano Papà rekommenderas av Italienska handelskammaren, särskilt köttbullarna och risotton. Detta är att likna vid Socialstyrelsens folkhälsokampanj: ”6-8 brödskivor om dagen” – och det är bara att inrätta sig i ledet. Basta!

Försommaren är al dente; det demonstreras till Slussens popplars försvar och beridna högvakten klippetikloppar förbi svampen, med en kvarlämnad doft av fornstora dar samt 4H-gård. I kvarteret bredvid har Italiano Papà just slagit upp dörrarna mot kvällen.

Krogen är Ristorante Italianos bakficka och genom sitt läge vägg-i-vägg delar man kök. I dess fönster hänger skira gardiner, vilka nästan, men inte helt, döljer vägarbetet utanför. I entrén möts vi av Il ragazzo della via Gluck, ett ode till en riven dröm, som i svensk tappning är den sorgsna Lyckliga Gatan.Vi blir snabbt visade till vårt bord som står uppdukat mittemot baren. Från ett glasskåp bakom bardisken lyser ett mossgrönt sken över ett par boxhandskar, de dinglar på en av väggarna som en påminnelse om att italiensk kokkonst är på liv och död.

Utöver kampsportsinslaget består inredningen av ett antal enkla bord med vita dukar. Längs en fondvägg hänger ett enormt foto av hela familjen Ottobre, som radat upp sig; vattenkammade, slipsknutna och med blixtsmå pupiller. Restaurangen öppnades av Angelo Ottobre hösten 1989 och den drivs fortfarande av familjen. Det pågår någon typ av fotbollsmatch, inser vi, då familjemedlemmarna stundtals dyker in i mobiler och paddor. Det är inte helt utan charm.

Italiano Papàs meny – rekommenderad av Italienska handelskammaren

Italienska handelskammaren i Stockholm har som mål att fördjupa svensk-italienska relationer – vilket i stort går ut på att italienarna erbjuder mode, konst och mat av den högre skolan medan vi kontrar med konflikträdsla.

De sittande i handelskammaren äter också lunch regelbundet, och då gärna på Italiano Papà. Detta har fört med sig att restaurangen blivit certifierad med Marchio Ospitalitá Italiana – en utmärkelse som premierar de bästa italienska restaurangerna i världen.

Kökets specialitet är egna originalrecept som bygger på gårdsproducerade råvaror. Det finns en välsorterad vinkällare med flaskor från flera av Italiens regioner. Lokalen rymmer även ett fånigt stort urval av grappa.Medan vi förstrött botaniserar bland rätterna beställer vi prosecco, Italiens nationalbubblor, vilka är som skapta för att förtäras till just procrastinering. Sent om sider fastnar vi för husets antipasto: ett urval av klassiskt italienskt småplock: marinerade oliver, prosciutto, champinjoner och mortadella. En god men, ska det visa sig, tämligen mastig uppladdning inför huvudrätten.

När klockan närmar sig arton släntar stammisarna in: en kavaj, en kravatt, ett par ben i upprullade byxor samt en törstig labrador som genast erbjuds en skål med vatten. Även vi är torra i halsen, så det beställs en flaska Masi Campofiorin 2011, som enligt uppgift ska matcha samtliga beställda rätter: köttbullar, musslor och risotto.

Min spaghetti med köttbullar, peperoncino, vitlök, tomatsås och Pecorino Toscano är en väl tilltagen portion. Köttbullarna liknar en modell av solsystemet, där de rullar runt i pastan. De är handtrillade med stor kärlek och lika täta som Italiens maritima gräns mot Tunisien. Även musslorna och risotton är till belåtenhet, "det godaste jag ätit", säger en i sällskapet.

Du som önskar följa Italienska handelskammarens rekommendationer (och min) bör inte missa familjen Ottobres genuina krog. Och ger den mersmak kan du även passa på att besöka Piccolo Metro på Södermalm:

Italiano Papà

Profil: Italiensk kvarterskrog.
Adress: Riddargatan 9, Stockholm.
Klientel: Italienska handelskammaren, stammisar.
Vinlista: I källaren finns en kran till varje region i Italien.
Typsituation: Larbradoren bjuds på avec.
Betyg: 4 av 5.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons