Laddar annons
4 Jun, 2015

Nyöppnat: Lily’s Burger Nytorget

Stockholms hamburgarvåg har nått Södermalm. För en vecka sedan öppnade Lily’s Burger på Södermannagatan.

Vi gillar tydlighet, elevator pitch-versionen av verkligheten, det vi kan måla en lättfattlig bild av. En emoji. Som exempel kan nämnas vår syn på Danmark, Stan Smith-skor, Miljöpartiet, Heléne Sjöholm. Och Gud. Till denna ordningsamma kategori hör även en viss typ av mat.

Redan som barn lärde vi oss att uppskatta rätter med ett fåtal ingredienser (gärna med ett diskutabelt ursprung och många e-nummer) som gick att äta utan bestick. Genom det naturliga urvalet har hamburgaren gått som tydlig vinnare i denna evolution och den ses i dag som en fullvärdig måltid, även för vuxna.


Joel Kinnamans och Mahmut Suvakcis Lily’s Burger

De senaste åren har en våg av nymalt nötkött svept över Stockholm med ett fräsande skum av guacamole och tryffelmajonäs. Allt från finkrogarnas signaturburgare till hajpade ställen som nyuppfunnit den amerikanska klassikern. De senare med Flippin’ burgers överst i näringskedjan, följt av, i slumpvald ordning: Petters KÄK, Prime burger company och Lily’s Burgers första restaurang på Kungsholmen. För en vecka sedan öppnade så deras systerkrog på Södermannagatan.

Här huserar man på samma adress som restaurangen Svartklubben, vars servering sker i totalt mörker, med fara för allt ifrån bestickskador i ansiktet till risken att gå hem med fel person.

Lily’s Burger Nytorget ägs av skådespelarna Joel Kinnaman och Mahmut Suvakci och är så nyöppnat att plasten fortfarande sitter kvar på delar av inredningen. Nä vänta, inredningen är av plast: palmer och kaktusar – restaurangens säten är i vinyl – detaljerna glänser i ett neonljus. Det andas amerikansk diner, med bensinpumpar och parkeringsautomater som står utplacerade här och där. Tänk ett mindre smogintensivt Los Angeles, säg nittonhundrasextiotre.


The Good, The Bad & chèvrecrème

Matkonceptet är, precis som på Kungsholmen, nymalt nötkött mellan nybakta bröd. Salt och peppar. Klart.

Min flickvän beställer The Good, med inlagd rödlök, avokado och chèvrecrème. Själv fastnar jag för The Bad, som är pimpad med Pepper Jack-ost, paprika och Sriracha-majonäs. Trots att det finns Disco fries, toppade med bacon, ost, svamp och jalapeños, fastnar vi för en fullständigt ordinär sort. Och för att riktigt bada i den amerikanska diner-känslan beställer vi Miller Draft, vars unika bryggprocess kliniskt avlägsnar all smak. En öltyp jag är mycket svag för.

Burgarna är saftiga som en kallsup, fast med en väl avvägd pepprighet. I min onda version av rätten lever paprikornas knapriga bitar i perfekt symbios tillsammans med osten. Det får mig att kallsvettas av välbehag. Min flickväns val visar sig vara en smula sömnigare i smaken. Men är ändå en reko historia.

På det hela taget är Lily’s Burger Nytorget väl värt ett besök. Om inte annat än för att en hel smurfby breder ut sig under badrumsgolvet.

Lily’s Burger Nytorget

Profil: Hamburgerbar.
Adress: Södermannagatan 27, Stockholm.
Klientel: De som matchar sina skägg med en aversion mot att köa till Flippin’ burgers.
Vinlista: Välj en hantverksöl eller en jordnötssmör & choklad-milkshake.
Typsituation: En avlång spegel sträcker ut sig längs en av väggarna, vilket är användbart, eftersom du äter med hela ansiktet. En detalj alla gäster inte uppmärksammat.
Betyg: 4 av 5.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons