Laddar annons
16 Dec, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Festvin med enkla grepp & tillägg av rosé | vinköplistan #50

FESTVIN. Denna vecka har vi pimpat vår lista med ett rosévin och det på förfrågan från läsare. Och varför inte dricka rosé när det är vinter, inte oss emot.

Valet föll på ett rosévin som finns i butik, då ingen lär få hem vin via beställningssortimentet. Ett mjukmustigt rödvin passar alla som gillar vin utan att för den skull vara nördiga finsmakare. Gott, helt enkelt.

Rosévin - upp till 90 kr

Perfect Day 2015 (71770), Les Vignobles Gueissard, Méditerranée Frankrike, 79 kr
Druvor: 30% cinsault, 30% grenache, 30% syrah, 10% rolle
Rosévinet smakar lätt och friskt av bär- och röd frukt och det har en nypa citrus och ett avslut av en knivsudd bitterhet. Smaken har en rondör som kommer av en bärton. Smaken lovar gott i kombination med mat. Serverar du vinet utan tilltugg får det inte bli för varmt.

Passar till

Bästa fördrinksvinet när sällskapet är ungdomligt, när tilltuggen är av lax, kanske också sushi eller med kryddor från Orienten. Prova även till goda ceviche'n med mango och lax.

Vitt vin - upp till 170 kr

Pouilly-Fumé Les Deux Cailloux 2015 (2227), Fournier, Pouilly-Fumé Frankrike, 154 kr.
Druvor: Sauvignon blanc
Beskrivning: Doften är stor och aromatisk. Smaken torr, medelfyllig av äpplen och päron, mogen citrus som påminner om lime, smak av krusbär med inslag av mineral och örter. Lång eftersmak.
Omdöme: Härligt krispigt, renklingande vin. Till fest och tillfällen när vingäster är nogräknade.

Passar till

Pilgrimsmusslor i vitvinssås, eller läckra fiskrätter som torskrygg med smörslungad potatis.

Rött vin - upp till 90 kr

Primo Parziale Appassimento 2014 (74435), Luigi Righetti, Venetien Italien, 79 kr
Druva: 50% corvina, 15% merlot, 15% cabernet sauvignon, 20% rondinella
Smak: Medelfyllig, generöst fruktigt rödvin med mjuk rondör, mustig modern snits av chokladsmak och inslag av kryddor och fat.
Omdöme: ett riktigt appassimentovin av druvor som torkat, här 30 dagar, vilket ger den mustiga söta smaken. Passar alla vinälskare som gillar vin, bara så, utan krusiduller med generös, lätt söt smak.
+

Passar till

Servera till: passar alldeles utmärkt till hyfsat salta rätter, tänk vego, charkuterier eller varför inte bara “snacks”

Rött vin - upp till 170 kr

Domaine du Pesquier Gigondas 2014 (2836), Gigondas Frankrike, 149 kr
Druvor: 75% grenache, 20% syrah, 5% mourvedre
Beskrivning: Fyllig, fruktigt tät smak med söt undertoner, inslag av viol, lakrits, örter, kryddor som lagerblad och peppar i en mustig eftersmak med fatton.
Omdöme: Kraftfull och tät, rock n roll trevlig, och typisk för sitt ursprung med de tydligt kryddiga smakerna.

Passar till

Lika roligt som bra fungerar det att grilla när utomhustemperaturen är kring noll eller under. Lammytterfilet eller älgfärsbiff är också festliga tips!

Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag per vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 90 kr och lördag- eller kalla det helgens festvin håller högre klass och i pris upp till 170 kronor. Bra viner, goda tips i kombination med mat, för dig när du står rådvill på Systembolaget!