Laddar annons
Folkbaren och Folkoperan
1 Oct, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Folkbaren och Folkoperan

I Folkbaren sippar journalister, söderkisar och operaprimadonnor cava, till tonerna av New Order samt det dova ljudet från grannens operauppsättningar.

Hornsgatan löper som en promillestinn åder genom Södermalm och den pulserar vid varje krön mellan Götgatan och Hornstull. Det här är Klas Östergrens kvarter, gentlemännens och gangstrarnas. Från adressen Hornsgatan 29 C, där berättarjaget i Gentlemen flyttar in, är det bara ett stenkast till vattenhålet Folkbaren.

Direkt efter entrén går du in i Donald Sutherlands haka. Den hänger inramad, tillsammans med Donalds näsa, vänstra kind och öga, till höger om baren. Från väggarna blickar porträtt av Hollywoods a-list: Michelle Pfeiffer, Rickard Gere, Johnny Depp och vid trappen hänger en målning föreställandes en mordbrännare.

De suddgummigröna väggarna gör mig först yr, därefter innerligt förtjust. Sedan följer jag kablarna hörande till ett fång lampor, hela vägen upp till övervåningen där de fästs i taket, och så är yrseln tillbaka igen.

Inredningen i övrigt bygger på periodiska systemet, idel grundämnen som borstad aluminium, guld, skinn samt gästernas kvarglömda paljetter. Och ovanför bardisken, strax under det klargula innertaket, hänger ett underkylt regn i form av vinglas.

Folkbarens klientel

Över bardisken lutar sig ett klientel som påminner om karaktärsgalleriet i Tintin: frilansjournalister, serietecknare och operaprimadonnor. Här står en Croneman, en Kellerman och bakom baren hänger en tavla föreställandes Jan Lööfs Mannen med det röda äpplet.


Cava för 59 spänn glaset

Damon Albarns Hollow Ponds börjar snurra på skivspelaren och vi beställer cava. Trots ett rikt utbud av rusningsdrycker, som Södra Pale Ale och Krusovice samt inte minst drinkar som Bonzo-Longdrink, Elder Lady och Bellini är det just för husets Campo Viejo Cava för 59 spänn glaset som horder av kulturarbetare flockas.

För mig som frilansande champagnesocialist är erbjudandet oemotståndligt, ja det är nästintill tjänstefel att inte besöka baren minst en gång i veckan. Jag ser det som ett månadssparande i en fond som hittills varken gjort mig bankrutt eller besviken.

Folkbaren

Profil: Bar.
Adress: Hornsgatan 72, Stockholm.
Klientel: Frilansare, premiärlejon, primadonnor.
Vinlista: Här dricker du cava, drinkar eller öl.
Typsituation: Bullret du hör från grannarna är Folkoperans uppsättning av La Traviata.
Betyg:

Fler ställen med bubblor:

Delikatessen Bistro Bar

Cocktailbaren Hush Hush i Göteborg