
Vinarium – Xavier Vignons senaste sätt att skapa vin på
Man kan använda klassiska ekfat i olika storlekar. Man kan använda betong. Man kan använda ståltank. Och man kan använda amforor. Det finns många sätt att skapa vin på, men nu har den innovativa vinmakaren Xavier Vignon hittat ett helt nytt sätt, och han har redan tagit patent på själva uppfinningen.
Xavier Vignon har ända sedan hans första vin släpptes i Sverige tagit hela den svenska vinindustrin med storm. Det har skrivits spaltmeter om den franska vinmakaren som inte räds några utmaningar och som blickar långt bortom de konservativa vingränserna. Vi på Vinbanken har uppmärksammat hans historia och hans viner vid ett flertal tillfällen, i både Bäst i test och genom längre reportage om hans anmärkningsvärda vinresa. Och nu fortsätter han skapa rubriker. Detta genom hans två nya viner: Intra och Extra. Dessa är gjorda på ett i vinvärlden helt nytt sätt genom en uppfinning som han och hans team kom på – vinarium.
Inspiration från att låta vin ligga på havets botten
Vinarium är en sorts stor vincontainer. Den här containern fyller man sedan med specialtillverkade små ekfat som rymmer 100 liter och som har extra tjocka väggar. I dessa små ekfat fyller man vin. Och sedan fyller man upp hela den stora containern med vin. På så sätt täcks de små ekfaten helt och hållet av vin. Inspirationen till detta kommer från metoden där man låter vinflaskor ligga på havets botten och som flera vinhus gjort ett tag nu.

– Detta är dock svårt att skala upp då det skulle krävas väldigt mycket logistik för att frakta vinet långt bort från vårt vineri. Sen skulle vi även behöva hyra den här platsen under vatten och det i sig är ett eget regelverk. Vi spenderade lång tid på att klura ut hur vi skulle kunna återskapa samma tryck som finns på havets botten, men i en mer kontrollerad omgivning i vårt vineri. Och så började vi utvecklade vinarium, förklarar Bruno Descamps, exportchef hos Xavier Vignon.
"Vin är en stabil vätska som klarar av lång lagring"
Efter att ha klurat ytterligare kring hur de skulle kunna återskapa samma förutsättningar som på havets botten så valde de snabbt att slopa tanken på att använda vanligt vatten i vineriet, då det snabbt kan bli dåligt.
– Då frågade vi oss själva varför inte använda vin istället? Vin är en stabil vätska som klarar av lång lagring.
De små faten fylldes med Xavier Vignons vita Chateauneuf-du-Pape. Och själva vinarium fylldes med hans vita Cotes-du-Rhone. Vinet i de små faten fick av förståeliga skäl namnet Intra medan vinet i vinarium fick namnet Extra. Vinerna fick sedan ligga i den här stora containern i totalt två år, vilket också var en utmaning i sig.

– Vi kunde ju inte testa vinerna under den här tiden. Det är inte så att vi kan öppna upp hela containern och plocka ut ett fat för att se hur vinet är, utan vi fick helt enkelt lita på själva konceptet och på vinarium.
Vinerna finns endast på restauranger i Frankrike för tillfället
Totalt skapades 2000 flaskor av Intra den första årgången och 5000 flaskor av Extra. Dessa viner finns just nu inte tillgängliga på den svenska marknaden men ambitionen är att kanske framöver börja producera dem i en större omfattning och sprida dem på flera marknader.
– Just nu är det främst några restauranger i Frankrike som fått in de här vinerna och reaktionerna har varit väldigt positiva. Det är något helt nytt och något som många är nyfikna på.
Vi på Vinbanken fick i samband med intervjun med Bruno Descamps möjlighet att testa de båda vita vinerna och resultatet var anmärkningsvärt. Till skillnad från en klassisk vit Cotes-du-Rhone var syran betydligt högre i Extra, utan att för den delen ta ifrån den rena frukten och kryddigheten som så ofta finns i vinerna. Och orsaken till det är det ständiga trycket som vinet utsätts för i vinarium. I Intra, som alltså består av vit Chateauneuf-du-Pape, så fanns det en tydligare fatkaraktär men även här var syran förvånansvärt hög och vinet visade upp en imponerande renhet i stilen.

– Det finns inget som stoppar oss från att fortsätta med det här projektet. Det hela kommer kanske bli en serie av viner, där vi kanske kommer få se flera välkända röda viner som görs på det här sättet. Vi får ju kalla vinerna för Chateanuef-du-Pape och Cotes-du-Rhone då vi håller oss till de geografiska reglerna, så det är inga konstigheter med det.
Har andra vinhus hört av sig och frågat om vinarium?
– Nej, inte än. Men vi är heller inga trendsättare och det vill vi inte vara. Vi föredrar att vara diskreta och fortsätta göra viner på vårt sätt där vi hela tiden försöker vara kreativa och hitta nya vägar att gå. Det kanske kommer frågor i framtiden, vem vet. Vi har dessutom patenterat vinarium vilket också är skönt. I slutändan spelar det ändå ingen större roll om fler gör på det här sättet, för vi är bara glada om fler vill gå den här vägen, avslutar Bruno Descamps
Exakt om och när Intra och Extra når Sverige är ännu oklart, men håll utkik här på Vinbanken för uppdateringar kring projektet.

Bäst i test vecka 31 - Xavier Vignons Arcane-viner

Xavier Vignon – vinmakaren som bara ser möjligheterna

Ett besök hos vinmakaren Xavier Vignon















