Laddar annons
Fynd bland vintipsen i veckans vinköplista 10
11 Mar, 2022

Fynd bland vintipsen i veckans vinköplista 10

I dagens lansering av tillfälliga viner finns röda Côtes-du-Rhône-Villagen för 149 kr. Använder sällan "superfynd", men här sitter omdömet perfekt!

Vintipsen i veckans vinköplista är från fasta sortimentet men också från dagens lansering av tillfälliga viner. Se fram emot en vinhelg med kittlande goda, spännande och välgjorda viner - och utmana sedan dig själv med att laga en extra god middag.

Vintipsen i veckans vinköplista

Fredagsvin, upp till 149 kr

VITT. Domäne Wachau Riesling 2021 (4318)

Wachau Österrike, 119 kr.
Torr, medelfyllig smak av renklingande, grön frukt som en mix av äpplen, päron, lime och persika. Frisk, munvattnande, inslag av mineral. Tolkning av Wachau är av hinten från ”våt sten”. Vinet jag väljer för, till stora och små mingel, som husvin eller bara så till fördrink. Toppen!
Betyg: 4

RÖTT. Domaine de Mourchon Tradition 2019 (95779), tillfällig 11/3

Mourchon, Côtes-du-Rhône-Villages Séguret Frankrike, 149 kr
Druvor: 65% grenache, 25% syrah, 10% carignan
Fyllig, stram, tajt, kärv och fullmatad på alla sätt. Mörk frukt, kärnig med inslag av kaffe, tobak, kakao, viol och fat. Ungt vin. Ung med potential.
Passar till: Smakrika grytor, stekar, gärna vilt. En vegetarisk rätt som kan passa är hummus på bönor med rostade morötter (om alla i familjen inte är vegetarianer kan man lägga till en lammkorv eller lika gärna en stekt bit fisk (men till fisk passar inte just det här vinet).
Betyg: 4+
Vinmakaren berättar att han är mycket nöjd med årgång 2019. Ett spännande vin som visat sig vara stabilt i kvalitet de senaste 3 årgångarna, till vrakpris. Utmärkt för att lägga undan några flaskor av.

Vintipsen i veckans vinköplista, 150 - 250 kr

VITT. Rheingau Riesling Trocken 2020 (51242), kan ev behöva beställas

Robert Weil, Rheingau Tyskland, 169 kr
Torrt, lätt/medelfyllig smak med frisk syra, smak av päron, lime, persika och mineral, bra balans och längd. Lätt blommighet rundar den friska syran. Passar många rätter och tillfällen, skönt drickvänlig och perfekt som fördrink eller till skaldjur och gröna sallader. Här är fler förslag, tilltugg och smårätter.
Betyg: 4

RÖTT. Château Pineraie L´Authentique 2015 (95350)

Chateau Pineraie, Cahors Frankrike, 199 kr
Druvor: Malbec
Fyllig. Kärnig och stram, med inslag av tobak, fat, läder och viol. Plommonsmak i frukten, inslag av vinbär med en hint av viollakrits, fat och läder. Bra längd, kärv i bettet.
Omdöme: Traditionell stil. Bäst till mat. Jag älskar det här vinet som är bråkigt och kärvt, ibland inte på sitt bästa humör. Och just det är själva grejen (för mig), här har ni ett vin vars smak tar plats och är en utmaning helt enkelt.
Passar till: Smakrika rätter, en fin bit nötkött, pommes och något grönt fungerar utmärkt. Kan även tänka mig köttfondue, apropå sportlov.
Betyg: 4

Hittar ni inte vinet ovan är nya årgången av
Crozes-Hermitage Rouge 2019 (78977), 199 kr från Guigal
ett bra val, och här har ni stabiliteten personifierad (jämför ovan). Provad så sent som under innevarande vecka, med betyg och omdöme i topp.
"Fyllig. Mörk viol, björnbär, läder, söt tobak, smak av fat och cigarr med en touch av lagerblad. Yppig, samtidigt stram och mycket lagringsduglig. Betyg: 4".
Om Vinbankens Vinköplista
Minst fyra nya vinförslag per vecka.

Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar under 150 kr och lördagsvinet, eller kalla det helgens festvin, håller högre klass för att passa en bättre middag. Urval bland vinerna mellan 150 - 250 kronor.
» direkt till Vinbankens topplistor - för fler tips och uppslag.

Önskar alla en trevlig helg och att ni hittar ett eller flera förslag för vintipsen i veckans vinköplista här på Vinbanken.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons