Det är totalt 8 fyndviner som dimper ner under vecka 34 när vi sammanfattar den gångna veckan.
Det är inte samma medaljregn som det brukar vara. Den här veckan är det lite mer blygsamma åtta medaljer som delas ut till olika viner på Systembolaget. Bland annat har Christian Stojkovic hittat några av de fyra just nu bästa vinerna som går att beställa.
Fyndviner hos Vinbanken vecka 34
Chablis Sainte Claire J M Brocard
2023Vi fortsätter att röra oss som en gasell på savannen längs med hyllorna. Vår blick möter en grön flaskhals som vi känner igen sedan tidigare. På etiketten står bokstäverna Brocard. Chablis, är det inne eller ute? Vi bryr oss inte, årgång 2023 av det här vinet har nyss nått hyllorna och vi vill testa vad det går för. I doften kommer du få friska, rena och energiska toner av gröna päron, gröna syrliga äpplen, lite lätt tropiska drag, sälta, mineralitet och citruszest. Syran är skarp och fin. Frukten är intensiv och vi får väldigt mycket stiltypiska Chablisdrag rakt igenom. Årgång 2023 är aningen mer rund i smaken än 2022, och det kommer fram lite härliga små tropiska toner. Men detta är bra, riktigt bra, och vi tvekar inte en sekund att lägga ner det i korgen. Vi känner doften av såväl de fräscha räkorna som av blåmusslorna som kokat upp i vitlök och persilja. Det vattnas i munnen redan.
/Jozo Glavas189 krKünstler
Flörsheimer Herrnberg Riesling Trocken, 2021Ungt och stramt med komplext återhållen doft av gröna äpplen, päron, krossad sten och antydan till fat. Härligt strukturerad smak med äpplen, vita blommor, nektariner, grapefrukt, citronzest, vita mandlar, mineralersäckat, krita, klockren syra och fint krispig sälta. Det finns en liten antydan till restsötma som gör att det passar lite extra bra till skaldjur. Varför inte vinkokta musslor med svag hetta av jalapeño? Drick 24-32.
/Christian Stojkovic17199 krCôtes du Rhône Blanc
2023När vi står där vid den franska hyllan så känner vi att vi vill ha något som vi känner igen. Och du ser vi den plötsligt, den där vita klassiska etiketten med namnet Guigal långt ner. Nyligen har årgång 2023 av det här vinet lanserats och vi slås av att det inte pratas mer om vita Rhoneviner. För varje gång vi dricker ett vitt Rhonevin så blir vi imponerade av såväl smak som pris. Här får vi ett extremt matvänligt vin med en härlig doftintensitet, massvis av blommiga och aromatiska toner. Det är ett lätt solkysst vin med otroligt mycket gul frukt och somriga blommor. Pomeransen kommer fram, det rivna apelsinskalet gör det också, och i slutet får vi grapefrukt samt färska örter. Syran är lugn men man känner ändå av den. Rent, energiskt, lätt solkysst och charmigt! Servera ihop med en krämig laxpasta med spenat och dill.
/Jozo Glavas149 krCôtes-du-Rhône
Guigal, 2021När vi nu väljer att vända blicken åt de röda vinerna så är lockropet från den franska hyllan lite väl högt för att vi ska skippa den. Vi går dit, spänner blicken åt höger, sen åt vänster, och där ser vi återigen Guigals vin. Vi har alltid uppskattat Philippe Guigal och hans gärning inom vinvärlden, så vi känner att vi plockar ner ännu ett vin signerat Guigal i korgen. Den här gången är det dock rött och bjuder på förvånansvärd sval frukt i både doft och smak. Årgång 2021 är det som nu nått hyllorna och vi får som sagt en hel del röda frukt där de lätt mogna mörka körsbären kommer fram, skogshallonen finns också här, så även en lätt kvistighet som ger en liten grön ton till vinet. Det är örtigt, det är fräscht och det har lugna tanniner. 2021 är fortsatt lite oförlöst ungt, men det är ändå ett charmknippe som vi inte kan motstå. Nu känner vi hur sensommarens första biffgryta puttrar och väntar på vinet.
/Jozo Glavas149 krValiano Chianti Classico
2021Ung, frisk och energiladdad Chianti med körsbär, vildhallon, violer, örter, kryddor, fin syra, intensitet, pirrande körsbärssyror, lite sälta och lysande balans. Snyggt och FYNDigt och passar till pizza.
/Christian StojkovicDrick 24-28.
7 800 flaskor.165 krTorricella
2021Stram och pinglande ren frukt med gröna äpplen, vita persikor, färska örter som mynta, lagerblad, basilika och färska mandlar. Smaken är frisk, krispigt ren och stram med mycket citrus, krossad sten, kalk, lysande struktur, bra syra och en bris av havssälta och elegant ek. Förra gången vi recenserade Torricella beskrev vi hur Ricasoli hade ändrat druvsammansättningen något från och med årgången 2018. Även om förändringen, vilken innebar, att man gick över till 100% chardonnay, bidrog till att göra vinet renare tappade man lite aromatik och därmed lite karaktär. Det är först nu, med årgången 2021 som Ricasoli gör ett vin som är mer komplett än tidigare årgångar. Torricella 2021 är sannolikt den bästa Torricella som gjorts fram tills nu. Renare, mer elegant, mer krisp, mer fras och finare syror än tidigare årgångar. Servera till vegetarisk lasagne eller melanzane alla parmigiana.
/Christian Stojkovic219 krFonterutoli
2021Djup doft med mogen frukt av mörka körsbär, plommon, tobak, kryddor och kaffe. Smaken är drygt medelfyllig med tranbär, choklad, djup, koncentration och utmärkt balans och längd. Årgången 2021 är djupare och mörkare i frukten än tidigare årgångar och kräver lite mer luft för att öppna sig. Den är möjligen något mindre områdestypisk men vad gör väl det när det är så här bra? Sedan 2023 har priset gått upp ordentligt men det var faktiskt FÖR lågt under förra året. Dessutom, trots prisökningar, är Fonterutoli Chianti Classico ett ”mästerkatten i stövlarna-steg” förbi fyndgränsen. Drick 24-29. Servera till en grillad portobelloburgare.
/Christian Stojkovic189 krMuga Reserva
2019I slutet på 2023 avlöstes årgången 2018 av 2019 och den senare är faktiskt ännu mer ”megamugamaffig” än sin föregångare: Stor, rik och varmt koncentrerad, mogen doft av mörka körsbär, charkuterier, björnbär, kryddor och en rejäl dos fransk ek kryddat med ett och annat amerikanskt ekfat. Smaken är fyllig, balanserad och laddad med plommon, piptobak, läder, vanilj och asiatiska kryddor och en lång rik eftersmak. Drick 23-28. Gjort på 70% tempranillo, 20% garnacha, 5% mazulo och 5% graciano. Servera till en mustig, långkokad höstgryta med vilt och svamp.
/Christian Stojkovic235 kr