Laddar annons
Hallwylska Restaurang – krogrecension
15 Mar, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Hallwylska Restaurang – krogrecension

Att Hallwylska Restaurang på Hamngatan har ett av Stockholms allra bästa lägen råder det inga tvivel om, men hur står sig restaurangen egentligen en småkylig marskväll när sommaren känns väldigt avlägsen? En inbjudande restaurang med fantastiska ostron, en gudomlig dessert och en perfekt atmosfär gör att vi lugnt kan konstatera att Hallwylska är bra mycket mer än bara ett sommarställe.

Det går knappast att hitta ett bättre läge än Hamngatan i hjärtat av Stockholm. Strandvägen och Dramaten är bara ett stenkast bort. Runt hörnet hittar man Normalmstorg och några av stadens allra mest folktäta och myllrande gator. Här hittar vi även Hallwylska Restaurang som länge ansetts vara ett av de hetaste ställena på sommaren. Deras innergård, levande bar, härliga atmosfär och fantastiska läge, har länge gjort att Hallwylska Restaurang varit ett perfekt ställe att hänga på när sommarsolen gått ner och man blir sugen på en god drink framåt kvällskvisten. Hur står sig dock restaurangen matmässigt en kylig kväll i mars när sommaren känns avlägsen?

Hallwylska Restaurang - ett mysterium och välsignelse

Jodå, riktigt bra kan vi konstatera. Att fler inte fått upp ögonen för Hallwylska Restaurang är för undertecknad både ett mysterium men även en välsignelse. En kylig fredagkväll i mars kliver man in genom porten från Hamngatan, man går igenom den korta korridoren in till själva restaurangen, och man möts av samma innergård som på sommaren, men i ett nytt format. Nu är det lite mörkare, lite mer dämpad belysning. Ett stort orangerie-liknande bygge har satts upp för att skapa en varm och härlig atmosfär. Takkronorna hänger ner och ger en lite lyxig vardagsrumskänsla. Även om klockan bara är drygt 17:30 så är det en hel del sällskap där, och det är blandad kompott bland gästerna. Samtidigt som vissa börjar avnjuta sin fredagsmiddag så flockas drinkarna på en del andra bord. Den allra största överraskningen för undertecknad var de helt otroliga ostronen och erbjudandet som Hallwylska har på fredagar, där de erbjuder ostron för tio kronor styck mellan 17 och 19. Detta var vi långt ifrån ensamma om att uppskatta och det blev hela två dussin av de smakrika och förvånansvärt köttrika fine de claires-ostronen. Citron, tabasco och mignonette ger möjligheten till den som vill att smaksätta sina ostron en aning.

Txakolina på vinlistan

Vinlistan var något oväntad, kanske lite tunn men bjöd på en del överraskningar. Där fanns ett positivt inslag av Txakolina, det baskiska vinet som är gjort på druvan hondarribi zuria. Ett vin som passade förträffligt med ostronen. Det man kanske saknade på vinlistan var något mer champagne-alternativ eller annat mousserande alternativ på glas till just ostronen. Nu fanns i och för sig Gula Änkan som alternativ på glas, men liten större bredd bland de mousserande vinerna hade inte skadat. Men där upphör även de små kritiska inslagen mot Hallwylska Restaurang. För om man kikar på menyn så ser man snabbt att det hänt något jämfört med sommaren. Nu är det intressanta mellanrätter, en mer genomtänkt meny och lite bredare smaker som ger ett intryck av att menyn passar Hallwylskas profil ännu bättre.

Klanderfri service och väl värt ett besök även på vintern

Servicen var klanderfri där både personalen och de i baren visade prov på stor kunskap om såväl drinkarna som vinerna som erbjöds. Ett leende på läpparna, lite kunskap och några roliga drinkar kommer man förvånansvärt långt på. Och så var det den där desserten, som nog kan ha varit en av de absolut godaste desserterna jag ätit i Stockholm. På menyn går den under namnet cremé brulée, men luras inte av det, för den serveras i ett taco-format. Man får den i ett krispigt skal som alltså är fyllt med den här cremé bruléen som har en perfekt konsistens. Några tuggor senare var man i himmelriket.

Med andra ord kan man konstatera att Hallwylska är väl värt ett besök, även om det är mars och kallt ute. Att fler personer inte var där en fredag när det erbjuds otroligt goda ostron för tio kronor styck är som sagt både ett mysterium och en välsignelse. För om det hade varit fler personer där så är det inte alls säkert att man fått plats. Nu klev vi ut tre timmar senare efter att ha ätit två dussin ostron fördelat på två personer, druckit lite Txakolina, avnjutit en specialdrink och varit i himmelriket med en gudomlig dessert. Hallwylska Restaurang, mer än bara ett sommarställe kan vi konstatera.