Laddar annons
Hel lax i parmesansås smaksatt med citron och gräslök
15 Jun, 2023

Hel lax i parmesansås smaksatt med citron och gräslök

Ost och lax går inte alltid ihop, men i denna rätt gifter det sig väldigt fint. Detta kan serveras med ris, sallad eller med det tillbehör du föredrar, jag väljer att ha färskpotatis med lite goda grönsaker i. I mitt recept använder jag en laxsida som skinnet inte är kvar på, men använder du en med skinn så stek den längst på skinnsidan.

Recept på hel lax i parmesansås som är smaksatt med citron och gräslök. Recept, video och vintips hittar du nedan.
@adriancederlund Hel lax i parmesansås smaksatt med citron och gräslök #fypシ #fyp #foryoupage #fördig #foryou #salmon #parmesan ♬ originalljud - Speed up songs ⚡️

Hel lax i parmesansås smaksatt med citron och gräslök

För 4 personer

Ingredienser

Lax

600 g lax
1 citron
1 gul lök
5 dl grädde
2 msk grönsaksfond
100 g riven parmesanost
2 msk olivolja
1 msk smör
1 kruka gräslök
Salt & svartpeppar

Potatis

700 g färskpotatis
1 knippe dill
1 knippe rädisor
50 sockerärtor
1 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Så här gör du:

1. Tvätta potatisen så du får bort all jord och smuts. Koka sedan tillsammans med dill i saltat vatten, tills dem har en liten kärna kvar.
2. Krydda laxen med salt och peppar. Jag har en lax utan skinn, har du en med går det bra det med.
3. Stek i olivolja och smör så den får en fin yta. Lägg ner citronskivor. När den har bra färg så lägg den åt sidan.
4. Gå ner med finhackad gul lök, svetta och tillsätt grädde, fond och riven parmesanost. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
5. Dela ner rädisor och sockerärtor och blanda ihop med potatisen.
6. Lägg laxen i såsen och låt koka klart. Finhacka gräslök och lägg på laxen, smaklig måltid!

Vin till hela lax i parmesansås

Miss Li

Miss Li, Herz aus Porzellan White, 2022 (51008) 119:-

Ett ungt och piggt vin med lite sötfruktig ton i doften i form av päron, honungsmelon, fläder och ananas. I smaken är det en mogna toner av päronsplit, ananas, honungsmelon, fläder och citruszest som kompletterar det hela på ett snyggt sätt. Syran är hög, vinet är friskt och det känns som att alla tre druvorna gör sitt. Ett somrigt vin i både doft och smak. Ihop med laxen, den något småfeta såsen och de syrliga inslagen i maträtten kommer det här vinet passa alldeles utmärkt.

Instagram

TikTok

Youtube

Fler recept från Adrian Cederlund