Laddar annons
13 May, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Historiska och okända druvsorter i champagne

Druvorna i den klassiska champagnecuvéen är väl kända. Chardonnay står för elegans, syra och struktur. Pinot noir för parfym, kropp och ryggrad. Pinot meunier för frukt, charm och fyllighet. Trion representerar nästan all produktion, närmare bestämt 98 procent men vilka är ”minoritetssorterna”, de som fyller de sista ynka två procenten?

De sista två är någon av de kända aromatiska som pinot gris, pinot blanc eller två gamla druvsorter vid namn petit meslier och arbane. Ett vanligt missförstånd är att man inte får plantera om nya vingårdar med de okända sorterna.

Vilket snarare är en rekommendation då vissa av dessa druvor är svåra att odla i champagnes marginella klimat. Således är det få som planterar om, ett av undantagen är Oueilly producenten Tarlant som nyligen planterade om petite meslier.

Det är ovanligt att blanda alla sju sorter. Några som går mot strömmen är bland annat Chateau de Bligny, Domaine Laherthe och Drappier.

De berömda, pinot blanc och pinot gris

Pinot Blanc
Pinot blanc även kallad ”blanc vrai” är en mutation av pinot noir. Druvsorten som alla förknippar med Alsace är en knepig druvsort som måste rås om med stor omsorg.

Druvorna blir stora och attackeras ofta av botrytis så noga arbete med beskärning i vingårdarna är nödvändig.

Pinot blanc är en mycket aromatisk druvsort, typiska aromer är ofta blommor och honung. Vinerna blir rika och ger champagne en fin fetma och oljighet.

Den prisbelönta odlaren Cedric Bouchard gör ett vin under namnet ”La Boloree” som är ett vin gjort på 60-åriga gamla pinot blanc stockar.

 Pinot Gris
För ungefär 300 år sedan var hälften av champagnes vingårdar planterade med pinot gris, som regionalt går under synonymen fromenteau. I vanlig ordning började bönderna kika på vad grannregionerna odlade och producerade. Då Bourgogne hade stor framgång med de två ädla druvsorterna pinot noir och chardonnay började man också lägga fokus på samma sorter.

 

Pinot gris är bror till pinot blanc och bidrar med frukt till en cuvée. Druvsorten mognar tidigt och har vid mognad ett vackert rosa skal. Idag görs det ingen champagne på enbart fromenteau men finns ibland som en krydda i cuveér som till exempel: Laherte Freres ”Les Clos” 7 Cepages.

 

De uråldriga och udda, petite meslier och arbane

Petite Meslier
År 2008 var det endast fyra hektar planterat med petite meslier. Trots sin obskyra historia finns det trots allt ett intresse att kultivera druvsorten. Petite meslier är en druvsort som tar lång tid på sig att mogna. Den har väldigt små lövverk och kompakta små druvor. Sorten knoppar tidigt vilket gör den extra känslig för frost, som dessvärre är en vanlig företeelse i regionen.

En gång prisad för sin höga syra har den över tid minskat i popularitet då den ger låg avkastning. Med hög syra och lågt ph-värde kräver vinet längre tid på jästfällning för att nå bra balans.

Föräldrarna till petite meslier tror man vara gouis blanc och savagnin.

För att göra det mer komplicerat går den även under synonymerna: melié blanc och meslier doré. Petite meslier har en grön aromatisk profil som många vill likna med sauvignon blanc. Petite-mesliers syra är så hög att den förtidigt, bortgångna, legendariska vinmakaren Didier Dagneau (loiredalen) experimenterade med druvsorten för att bidra med fräschör i varma årgångar.

Duval Leroy som är belägna i premier cru byn Vertus i Cotes de Blancs producerar ett bubbel på 100 procent petite meslier. Frukten kommer från byn Venteuil i Valle de la Marne. Än så länge finns det bara en årgång ute på markanden (1998).

Har man tur att hitta en flaska är det läge att köpa så många buteljer man kommer över. Producenter som arbetar med petite meslier är bland annat: Tarlant, René Geoffroy, Moutard och L Aubry & Fils.

 

Arbane
Arbane (kan även skrivas som arbanne) är en väldigt gammal druvsort från Aube. År 2006 var hela 1 hektar tillägnad till denna nästan helt utrotade druvsort. Arbane är den minst kända av de okända. Den ger extremt låga uttag ca 15hl/ha. Rustik och grön aromatisk smakprofil är adjektiv som beskriver arbane.

Den går även under namnen: arbanne, albane, och crénillat. Namnet kommer troligen från latin ”albana” som betyder vit.

I Buxeuil finns det ett champagnehus vid namn Moutard-Diligent som producerar ett sällsynt vin på 100 procent arbane från gamla stockar. De gör även en cuvée på alla tillåtna druvsorter.

Béatrice tipsar

Vi måste stötta alla minoritetsgrupper!

Fler artiklar om Champagne.

Författare: Béatrice Becher