Laddar annons
3 Jun, 2014

Flor-time med International Sherry Week

Mellan den 2-8 juni 2014 är det “International Sherry Week”. En hel vecka med event kopplade till den goda Andalusiska sherryn eller om man vill, flamencon och hästsportens vin. För alla som lever långt från sherryns ursprung är den givna kombinationen att servera det spanska starkvinet till tapas. Men,många fler möjligheter finns och det är trist att intresset för sherry, med eller utan mat, är svalt i Sverige.

I vinbranschen pratas det rätt mycket om sherry för tillfället men det dricks desto mindre. Och skillnaden till hur konsumenter ser på sherryn är än större för många pratar förmodligen inte ens om sherry, försvinnande få dricker sherry. I Stockholm är det ingen tvekan om att fler trendiga krogar fått upp ögonen för sherry sedan en mindre vinimportör listade två mycket bra sherryproducenter, El Maestro Sierra och Emilio Hidalgo, i restaurangsortimentet.

Frågan är om den spirande trenden, liknande den som är för naturvinerna, förblir ett ”restaurangfenomen” eller om gemene man börjar snappa åt sig flaskor på samma sätt som vi sett i bolagsboomen med kändisviner och amarone. Förmodligen inte.

International Sherry Week 2014

Arrangörerna bakom International Sherry Week är i alla fall optimistiska till sherryns framtid som ett vin i var mans glas. Men de erkänner att de behöver sätta lite extra strålkastare mot sherryn. Arrangörerna vill lyfta sherryn som det  fantastiska matvin det är men också för dess prisvärdhet. På den officiella hemsidan, Sherry Week, kan den som vill ordna ett sherry-event marknadsföra sig och det är kul att se att vi har tre arrangemang i Sverige. Även om jag och många med mig hade hoppats på fler. Som jämförelse har Ryssland 12 event.

StartenderLulle hittar ni på Svartengrens

Sherryarrangemang i Stockholm

Den 4:e juni serverar Restaurang Oxelblom (Skånegatan 51, Stockholm) fino till sin kantarellsoppa från hantverksmässiga El Maestro Sierra, som tills nyligen bara sålde vin anonymt till de stora sherryhusen. Likaså på Oxelbloms bakficka, Grannen, blir det sherry. Fast här som ingrediens i drinkar.

Vi får hoppas att det blir något annat än Rebujito (manzanilla och sprite) som serveras, denna klassiska sherrydrink som populariserades på bland annat ferian i Sevilla. Hos Svartengrens (Tulegatan 24, Stockholm) kommer man också hedra sherryn under veckan. Den 3-8:e juni ska husets bartender “Lulle” blanda sherrycocktails.

Nåväl, vi har kanske inte världens mest intressanta program om man kollar vad andra länder hittat på i sherryvinets tecken, men glada över initiativen som tas är vi utan tvekan. Vad gör andra? Krogen Drakes Tabanco i London serverar till exempel sherrys från Bodegas Rey Fernando de Castilla direkt ur originalfaten. Ni håller säkert med mig om att detsamma och mycket mer vill vi även se i Sverige!

Har du vägarna förbi ICA Kvantum (Liljeholmen, Stockholm) kommer det från den 5-7:e juni bjudas på den eleganta amontillado “El Tresillo” från Emilio Hidalgo, som lagrats runt 15 år på solera. Gott som det är, men till detta serveras även lite jamón av bättre gris.

Meditera med Shakespeare och sherry

Frågar ni mig ska ni ta tillfället i akt och dricka sherry för i det kalejdoskopiska virrvarr av stilar kan varje vinälskare hitta en favoritsmak, dessutom anser jag att vinet är tidlöst. Smakerna går från torra till söta, från ljusa till svarta. Och minns att sherry var de stora författarna Edgar Allan Poe och Shakespeares favoritviner. Som att Christopher Columbus med stor sannolikhet drack sherry innan han seglade iväg på sin framgångsrika upptäckarresa.

 

Författare: Cruz Liljegren, Stockholm 2 juni 2014