Laddar annons
4 Dec, 2014
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Holy Moly – en ettåring går lös på Andra Långgatan

Rock n’ roll-baren Holy Molys ettårsjubileum är ett fyrverkeri av girlanger, margarita-shots och krossat glas. Allt smakfullt svept i slamrig sextiotalspop från ett spartanskt dj-bås.

Det är lönehelg och kulorna rullar fram över Andra Långgatan i Göteborg. Utanför Järntorgets cigarrshop bolmar vita puffar upp mot en stålgrå himmel och här och där hörs spridda dragspelstoner. När vi passerar hörnet vid Seven Eleven på väg till Café Publik blir en yngling bestulen på sina Krunegård-biljetter.

Café Publik andas Berlin. Slaget om Berlin. Vi slår oss ned i den helgjutna betongen och beställer in en delikat svamprisotto samt ett njurbälte, det senare är en nödvändighet eftersom maten serveras till tonerna av Motörheads Overkill.

Kvällen fortsätter sedan på andra sidan gatan, där Holy Moly huserar. Novemberregnet hamrar mot de stora fönstren och skapar en dyster fond till den varma interiören. Baren är inredd litegrann som ett vardagsrum, med gulliga små tyglampor, kulörta lyktor och en djungel av blommor – allt dränkt i girlanger.

Det är ettårsjubileum för Holy Moly och precis som på vilket barnkalas som helst går saker sönder, glas tappas och någon gråter för att hen inte får sitta i någon annans knä. November äter sig in i varje cell så vi beställer Irish Coffee vid bardisken. Drinkarna serveras av Kirsten Foley, som är bar manager.

”Jag tycker att stället känns ungefär som en tacokväll hemma, med vingliga bord och skitig sydstatsrock. Vi brukar lyssna på vad våra kompisar gillar, sedan bokar vi gig och bygger vår meny baserat på det”.

Mexiko med en twist

Menyn består av traditionella mexikanska smårätter, som cornitas, crawfish ceviche, nachos och quesadillas. Till det serveras amerikansk och mexikansk öl, det finns även ett par sorter från Trinidad och Tobago.

”Vi siktade inte på ett mexikanskt kök från början. Vi har inte ens varit i Mexiko, men vi har ändå inspirerats av feststämningen där. Och så sa våra kompisar: ’varför serverar ni inte tacos?’ Då slog det oss att svenskar är tokiga i tacos, det finns ju till och med en egen hylla för det i snabbköpen. Vår version är mer cajun, med en twist. Som getost och syltlök”, säger Kirsten.

Någon skjuter girlanger över våra huvuden, en annan bjuder på margarita-shots. Dj-paret höjer volymen när de spelar The Kinks Tired of Waiting For You – och det låter helt magiskt.

”Vi har lagt ner mycket tid på att få till en bra akustik i lokalen. Träväggarna hjälper till, dessutom har en ljudtekniker varit här flera gånger och nu blir människor verkligen förvånade över hur klart ljudet är. Jag har jobbat nästan varje helg de senaste tre åren och missat mängder med grymma spelningar, så det känns bra att låta band som är på gång uppträda här”, säger Kirsten.

Holy Moly

Profil: Tacokväll.
Adress: Andra Långgatan 31, Göteborg.
Klientel: Ett antal studenter har förvillat sig hit från den billiga buffén på puben Kings Head, som ligger vägg i vägg.
Vinlista: Här dricker du öl. Och shots.
Typsituation: Precis som vilket barnkalas som helst slutar kvällen med att någon försöker öppna toalettdörren med ansiktet.
Betyg: 5 av 5.