Laddar annons
10 Apr, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Hur man fejkar sig genom en vinprovning

FEJKA DIG GENOM VINPROVNINGEN. Du är inbjuden till vinprovning. Ett ämne du behärskar lika bra som plasmafysikens påstådda effekter på universums termodynamik. Följ Vinbankens sju enkla steg och bli kvällens vinguru utan att ens behöva veta vilken grönsak rödvin egentligen görs av.

Att kunna lite om vin ger ett gott intryck på det flesta, men det är ett sjukt tidskrävande arbete att memorera vinlexikon och det är svårt att veta var man ska börja. Använder du dig av följande tekniker ger du sken av att du passerat Gladwells berömda 10.000 timmar med råge. Teknikerna är helt safe, din ignorans blir din personliga hemlighet in i graven.

1. Prova från vänster till höger

Du sätter dig på plats och iakttar dina vinglas, de kommer att vara uppställda på rad. På en vinprovning börjar man prova från vänster till höger.. fast inte om det serveras en matbit/rätt till varje vin! Då börjar man istället med vinet till höger och arbetar sig mot vänster. Låt dig inte luras av denna urgamla taktik som erfarna vinprovare använder för att separera agnarna från vetet.

2. Studera vinets färg som om du kan läsa av något

Erfarna vinprovare ägnar minst 10 sekunder åt en grundlig okulärbesiktning. Vinets färg, transparens och viskositet bedöms, utan särskild anledning ska tilläggas. Det tillhör vinprovarens ritual och bör inte ifrågasättas, någonsin. Observera att det anses oartigt att med ögat noggrant studera andra livsmedel eller dryck.

3. Inhalera like you give a f*ck

När du luktar på vinet, doppa näsan djup i glaset och dofta självsäkert, och repetitivt. Ögonen ska inte slutas, blicken bör snarare spärras upp och fästas med spikar rakt ner i bordet. Det är seriöst. Inhaleringarna bör vara en sekund långa och följas av en såkallad swirl.

4. ”Swirla” som att det vore naturligt

Den erfarne vinprovaren är stoltast över två saker: Sin swirl och tunnheten på den eleganta och fontän-liknande stråle som bildas när vinprovaren spottar vinet i spottkoppen. Swirlen är en fundamental del, likt golfswingen så tar det tid att lära sig att utföra, se video nedan. De första veckorna bör träningen ske med vatten i exempelvis duschen. Under vinprovningen bör du sträcka dig upp i stolen och studera exempelvis en tavla medan du swirlar, det är ditt certifikat på att du har manövern i ryggraden.

5. Självförtroende

Det är larvigt hur lite du behöver kunna om vin om du bara visar upp ett starkt självförtroende. Ha starka åsikter som inte kan verifieras genom google; exempelvis vinets doft, vinets smak, vinets kvalitet och vad man bör servera med vinet. Gissa gärna på vilket land vinet kommer ifrån, det signalerar starkt självförtroende. När det visar sig att du har fel säg; ”jaha ok, men vet ni i vilket land vinmakaren gjorde sin praktik?" Det vet ingen, enkel poäng till dig alltså.

6. Finn "mineralitet" i allt

Det nästan alltid korrekt att utbrista; ”vilken härlig mineralitet!” Det betyder att vinet doftar jord eller sten, en karaktär som vinkännare är beredda att betala rejält för. Det tar tid att lära sig vad mineraltoner i vinet är för något. Om du säger att du känner att stenigheten ligger där i glaset betyder det alltså att du vet vad du snackar om.

7. Var lagom intresserad

När du smakar på vinet tar du en sipp och låter den ligga kvar i munnen. Bli inte arg (det är ovanligt att erfarna vinprovare blir arga på vinet). Men du ska absolut inte vara fascinerad, det tyder på att du inte smakat särskilt många viner. Det rätta uttrycket du ska förmedla är: tyngd av din vishet eller melankoliskt neutral om du så vill. Fast ändå tillräckligt intresserad för att inte gå hem.

Gillar du artikeln och vill fortsätt följa oss kan du anmäla dig här: Vinbanken Mitt Konto

Läs mer:
Hur man Swirlar (Video)
Afterwork med chefen | Etikettskola
Sju sätt att upptäcka om ditt vin gått ut