Laddar annons
10 Apr, 2016

Hur man fejkar sig genom en vinprovning

FEJKA DIG GENOM VINPROVNINGEN. Du Ă€r inbjuden till vinprovning. Ett Ă€mne du behĂ€rskar lika bra som plasmafysikens pĂ„stĂ„dda effekter pĂ„ universums termodynamik. Följ Vinbankens sju enkla steg och bli kvĂ€llens vinguru utan att ens behöva veta vilken grönsak rödvin egentligen görs av.

Att kunna lite om vin ger ett gott intryck pÄ det flesta, men det Àr ett sjukt tidskrÀvande arbete att memorera vinlexikon och det Àr svÄrt att veta var man ska börja. AnvÀnder du dig av följande tekniker ger du sken av att du passerat Gladwells berömda 10.000 timmar med rÄge. Teknikerna Àr helt safe, din ignorans blir din personliga hemlighet in i graven.

1. Prova frÄn vÀnster till höger

Du sÀtter dig pÄ plats och iakttar dina vinglas, de kommer att vara uppstÀllda pÄ rad. PÄ en vinprovning börjar man prova frÄn vÀnster till höger.. fast inte om det serveras en matbit/rÀtt till varje vin! DÄ börjar man istÀllet med vinet till höger och arbetar sig mot vÀnster. LÄt dig inte luras av denna urgamla taktik som erfarna vinprovare anvÀnder för att separera agnarna frÄn vetet.

2. Studera vinets fÀrg som om du kan lÀsa av nÄgot

Erfarna vinprovare Àgnar minst 10 sekunder Ät en grundlig okulÀrbesiktning. Vinets fÀrg, transparens och viskositet bedöms, utan sÀrskild anledning ska tillÀggas. Det tillhör vinprovarens ritual och bör inte ifrÄgasÀttas, nÄgonsin. Observera att det anses oartigt att med ögat noggrant studera andra livsmedel eller dryck.

3. Inhalera like you give a f*ck

NĂ€r du luktar pĂ„ vinet, doppa nĂ€san djup i glaset och dofta sjĂ€lvsĂ€kert, och repetitivt. Ögonen ska inte slutas, blicken bör snarare spĂ€rras upp och fĂ€stas med spikar rakt ner i bordet. Det Ă€r seriöst. Inhaleringarna bör vara en sekund lĂ„nga och följas av en sĂ„kallad swirl.

4. ”Swirla” som att det vore naturligt

Den erfarne vinprovaren Àr stoltast över tvÄ saker: Sin swirl och tunnheten pÄ den eleganta och fontÀn-liknande strÄle som bildas nÀr vinprovaren spottar vinet i spottkoppen. Swirlen Àr en fundamental del, likt golfswingen sÄ tar det tid att lÀra sig att utföra, se video nedan. De första veckorna bör trÀningen ske med vatten i exempelvis duschen. Under vinprovningen bör du strÀcka dig upp i stolen och studera exempelvis en tavla medan du swirlar, det Àr ditt certifikat pÄ att du har manövern i ryggraden.

5. SjÀlvförtroende

Det Ă€r larvigt hur lite du behöver kunna om vin om du bara visar upp ett starkt sjĂ€lvförtroende. Ha starka Ă„sikter som inte kan verifieras genom google; exempelvis vinets doft, vinets smak, vinets kvalitet och vad man bör servera med vinet. Gissa gĂ€rna pĂ„ vilket land vinet kommer ifrĂ„n, det signalerar starkt sjĂ€lvförtroende. NĂ€r det visar sig att du har fel sĂ€g; ”jaha ok, men vet ni i vilket land vinmakaren gjorde sin praktik?" Det vet ingen, enkel poĂ€ng till dig alltsĂ„.

6. Finn "mineralitet" i allt

Det nĂ€stan alltid korrekt att utbrista; ”vilken hĂ€rlig mineralitet!” Det betyder att vinet doftar jord eller sten, en karaktĂ€r som vinkĂ€nnare Ă€r beredda att betala rejĂ€lt för. Det tar tid att lĂ€ra sig vad mineraltoner i vinet Ă€r för nĂ„got. Om du sĂ€ger att du kĂ€nner att stenigheten ligger dĂ€r i glaset betyder det alltsĂ„ att du vet vad du snackar om.

7. Var lagom intresserad

NÀr du smakar pÄ vinet tar du en sipp och lÄter den ligga kvar i munnen. Bli inte arg (det Àr ovanligt att erfarna vinprovare blir arga pÄ vinet). Men du ska absolut inte vara fascinerad, det tyder pÄ att du inte smakat sÀrskilt mÄnga viner. Det rÀtta uttrycket du ska förmedla Àr: tyngd av din vishet eller melankoliskt neutral om du sÄ vill. Fast ÀndÄ tillrÀckligt intresserad för att inte gÄ hem.

Gillar du artikeln och vill fortsÀtt följa oss kan du anmÀla dig hÀr: Vinbanken Mitt Konto

LĂ€s mer:
Hur man Swirlar (Video)
Afterwork med chefen | Etikettskola
Sju sÀtt att upptÀcka om ditt vin gÄtt ut