DH-banner-1bDH-banner-2b
sa-overlever-du-after-work-med-chefen-vinbanken

Afterwork med chefen | Etikettskola

Favoritmarkera

AFTERWORK MED CHEFEN. Att dricka alkohol med chefen är att bergsklättra utan livlina. En extremsport som kan leda karriären rakt upp till toppen eller direkt ner till botten. Vinbanken har tipsen som får dig att glänsa på afterworken.

Vanligt att bli full med chefen

Enligt tidningen Chef har 55 procent av Sveriges chefer vart berusade med sina kollegor. Den största gruppen chefer, 45 procent, dricker alkohol två till fyra gånger i månaden. De flesta dricker ett eller två glas vin åt gången. Män dricker något mer än kvinnor, och yngre dricker mer än äldre.

5 tips | överlev afterworken med chefen

Afterwork med chefen, andra ölen är beställd. Stämningen mjuknar i takt med att leendena blir vidare. Du kanske tror att titlarna är som bortblåsta? Ett nybörjarmisstag, du har just dykt in i minerat vatten. Men bland minorna gömmer dig enkla poäng som kan ge din karriär en knuff i rätt riktning. Om du vill bli chefens bästa vän är det inte smörade som gäller, det är att kunna föra sig korrekt vid bardisken.

1. Låt chefen välja ställe

Om chefen vill gå på Sturehof så blir det Sturehof. Vill chefen till O’learys, utbrist ”utmärkt val” och följ med. Chefen bestämmer ställe, då har du ”ryggen fri” om det visar sig att hen inte skulle vara nöjd med lokalen eller atmosfären.

2. Drick måttligt

Om chefen dricker sprit så dricker du vin, regel nummer två är att alltid hålla dig snäppet nyktrare än chefen. Om chefen beställer en whiskey ska den sippas långsamt, och inte följas upp med en till. Alkoholen främjar samtalet, men om du får för mycket i dig så gynnar det även skitsnacket. Ord du kommer att få äta upp, eller bara skämmas för, på måndag morgon.

3. Skippa skvallret

Skvallret och skrytet ökar allt eftersom notan blir tyngre. Smutskasta inte dina kollegor, du kanske tror att det gynnar dig att visa på dina ”konkurrenters” svagheter? Fel, det visar bara att du inte platsar i teamet. Även fast chefen är med i skvallret och ser allmänt nöjd och underhållen ut så döms sin karaktär kontinuerligt under kvällen.

4. Gå hem tidigt

Den framgångsrika taktiken är att stanna kvar precis lagom länge. Efter två eller tre drinkar är det dags att tacka vänligast och gå hem. Tänk kort och intensivt hellre än långt och utdraget. De som lyckas allra bäst med sin afterwork-taktik får chefen att känna att ”festen är över” när du gått hem. Ju längre du stannar desto större risk att tungan halkar in på fel spår.

5. Erbjud dig att betala notan

Att betala notan är en säker investering. Dina 500 kronor är en närmast symbolisk summa jämfört med vad du har fått tillbaka efter ett arbetsliv av att följa denna regel. Ett annat alternativ är att säga ”första rundan är på mig” när ni närmar er baren. De flesta chefer kommer inte att acceptera ditt erbjudande, men gesten kommer att uppskattas. Slutligen, lämna dricks, det visar att du är generös med dina tillgångar.

Här är yrkena där det dricks mest!

Sjömän. Karl Alfred har inte bara en aptit för spenat. Den krympande yrkesgruppen sjömän dricker mer än genomsnittet enligt professor och överläkare Sven Andréasson. Är hemifrån mycket, vilket leder till mindre kontroll och ramar.

Medie och reklamare. Dricker betydligt mer än andra yrkesgrupper enligt en studie från Stockholms universitet år 2006.

Författare och journalister. Inom den här typen av yrken är alkoholkonsumtionen stor. Fria arbetstider, många resor och situationer där det är naturligt att dricka. Flera av våra mest prisade författare, som Strindberg, Guillou med flera, har haft flaskan nära till hands under perioder.

Systembolagsanställda. Enligt en studie av Systembolaget från 2003 dricker de anställda 40 procent mer än svenskar i allmänhet. Framförallt är det mer vin.

Jordbrukare dricker minst. De är en myt att bönder dricker ur glas stora som stövlar. Strikta arbetstider och långt ifrån platser där sociala sammanhang och alkohol förekommer.

Gillar du artikeln och vill fortsätt följa oss kan du anmäla dig här: Vinbanken Mitt Konto

BILD: Foto av Helena Lopes från Pexels

Lämna ett svar