Laddar annons
10 Mar, 2013

I Portugals Vinho Verde produceras olika vinho verde

Jag gör vin från region Vinho Verde men jag producerar inte vinho verde, säger vinmakare Pedro Araújo på Quinta do Ameal. Han är noga med att påpeka skillnaden när jag träffar honom vid egendomen och varför han väljer att marknadsföra sitt Quinta do Ameal utan beteckningen Vinho Verde på etiketten.

Livet som frontfigur för den mindre välkända loureiro-druvan är sannerligen inte en dans på rosor och Araújo har under många år kritiserat det regionala kontrollorganet och vädjat för en mer flexibel och liberal syn på gällande reglering för Vinho Verde, allt för att höja anseendet på vinerna och reducera konsumenters fördomar.

Region Vinho Verde eller om man vill region Minho är ett mycket stort distrikt och uppdelad i nio subområden vilka tillsammans står för mer än 15 procent av Portugals totala vinproduktion. Här är de många, närmare bestämt tusentals vinbönder, som delar på distriktets mer än 30.000 hektar odlingsyta. Flera av producenterna gör enkla husviner vilka spär på fördomen om att vinho verdevin har lätt restsötma, låg alkohol med en kittlande, kolsyrefräsande syra. En hel del av vinerna konsumeras inom regionen men många av bönderna levererar druvor till de stora husen i regionen för en spottstyver.

Nej, vinho verde betyder egentligen inte att det är ett grönt ungt vin som vinstilen vanligtvis associeras till. Snarare anspelar verde på regionen som är något av Portugals skafferi där det odlas druvor precis överallt samtidigt som det är Europas mest regnrika plats. Grön och frodig i all ära men hur går regn ihop med vinodling, man undrar. Pergolasystemet har här varit odlarnas traditionella sätt att binda upp vinrankor i vingården på. När vinstocken tillåtits klättra högt ovan marken längs träd, telefonstolpar eller mer tuktade i spaljéer fungerar druvodling i fuktigt klimat fint. Men den främsta anledningen till pergola är egentligen två: vinbonden undviker att fuktig luft står stilla i vingården samtidigt frigörs yta för ytterligare odlingar, av helt andra grödor. Topproducenterna arbetar idag sällan med pergola men det fråntar inte det faktum att vinho verdevin verkligen är grönskimrande till sitt utseende.

Mitt vin görs i vingården, säger Anselmo Mendes som numer säljer sina viner under eget namn.

Precis som flera andra kvalitetsproducenter i Vinho Verde tar även Pedro Araújo hjälp av Portugals kanske främsta vitvinsmakare Anselmo Mendes vars betydelse för regionen inte kan understrykas nog. Anselmos styrka ligger i den balans han funnit mellan tradition och modernt vinmakande som bland annat går ut på att jäsa de vita vinerna med ett par dagars så kallad curtimenta, med skalkontakt, vilket ger vinerna en liten diskret strävhetsassociation. Samtidigt drar han sig inte för att lagra vin på mindre ekfat, något som sannerligen inte är förknippat med vinho verde.

Quinta do Ameal återfinns i Lima som ligger i den nordligare delen av regionen. I subområdet härskar loureiro och Pedro Araújo är den främsta odlaren av druvan tillsammans med den lika entusiastiska producenten Aphros som drivs av Vasco Croft. Loureiro är en högavkastande druvsort vilket innebär att kvalitetsproducenter aktivt måste arbeta vingården, strikt selektering är ett sätt vilket blivit Anselmo Mendes signum och en anledning till varför hans expertis är så eftersökt. Pedro Araújo har också valt den ekologiska banan medan Vasco Croft är biodynamiker. Bägge har de ett skördeuttag som motsvarar en tredjedel av den i distriktet tillåtna vilket stärker druvans lätt blommiga och citrusdrivna karaktär. Såväl Quinta do Ameal som Aphros har valt att låta husens toppviner på loureiro få en dos av ekfat, sällan nya sådana, men likväl ett nydanande grepp i regionen.

Förutom sitt konsultarbete hos Quinta do Ameal gör Anselmo Mendes vin under egen etikett från det kanske mest välkända subområdet Monção e Melgaço där alvarinho är den främsta druva. Alvarinho är också den internationellt mer känd än loureiro. Men trots att vinmakarna Mendes, Araújo och Croft fullkomligen lyser av passion för det de gör - att med inhemska druvsorter som alvarinho och loureiro visa oss konsumenter den tämligen oupptäckta potential som finns i Vinho Verde - arbetar de i motvind. Fördomar om vinho verde raderas inte ut över en natt och många är de hinder längs vägen som gör livet besvärligt för avantgardets kompromisslösa kvalitetstänk. Vill du vidga dina vinvyer är mitt tips att prova en alvarinho eller loureiro från region Vinho Verde.

Vill du prova Quinta do Ameal? Det finns fortfarande flaskor kvar av såväl 2009 som 2010 som det lagringsbara toppvinet Escolha som fått viss tid på ekfat finns att beställa. Även Anselmo Mendes finns representerad i Systembolagets ordinarie sortiment med sin 2011 Alvarinho Contacto.

Förslag - viner att prova:
Quinta do Ameal Branco Seco 2009 (90076), Quinta do Ameal, 144 kr
Quinta do Amea 2010 (99564), Quinta do Ameal, 134 kr
Quinta do Ameal Escolha 2008 (80591), Quinta do Ameal, 218 kr
Alvarinho Contacto 2011 (6707), Anselmo Mendes, 119 kr

 

Skribent: Niklas Jörgensen