Laddar annons
17 Mar, 2013

Douro - mer än portvin

Trender kommer, trender går. Det är inte helt enkelt att klura ut vad som blir nästa stora favorit i vinvärlden men en sak är säkert - det är sannolikt ett torrt bordsvin. Sverige är på inga sätt unikt till den avvaktande hållningen som finns till starkviner i många länder.

Det finns en internationell skepsis till uppspritat vin och många är de som har förutfattade meningar om främst Madeira och Sherry. Portvinet tycks ha klarat sig bättre och här cirkulerar fördomen främst kring det vita portvinet. I en vinvärld som trots att den lutar mer mot bordsvinsproduktion vågar jag ändå sticka ut hakan och påstå att portvinets position är ohotad. Sannolikheten att den, sedan drygt 25 år, ökande populariteten kring bordsviner från portvinsdalen Douro skulle undanskuffa starkvinet är minimal.

Hur kan jag vara så säker? Svaret är enkelt; portvinsproducenterna tjänar betydligt mer på att framställa portvin från sina främsta lägen och har inga större problem att sälja senaste årgången Vintage Port för hundratals kronor flaskan. Varför skulle de ge upp detta då det är betydligt tuffare att sälja ett premiumbordsvin från samma mark för 300 kronor och uppåt? Dessutom är det inte alltid likhetstecken mellan ett bra vingårdsläge för portvin i Pinhão-dalen som är den mest ansedda delen av Douro och ett bra läge för bordsvin.

Nordorienterade Jorge Moreira
Portvinsdruvor gillar värme medan ett bordsvin från varma Douro kan bli lidande. En som insett att sydlägena i Pinhão kan vara negativt för bordsvinet är Jorge Moreira. Hans marker är främst belägna i nordlägen vilket ger mindre solexponering och mer harmoni i druvmaterialet. Jorge Moreiras Poeira 2008 (70441) återfinns i beställningssortimentet för 338 kronor och uppvisar en stramhet och struktur som gör det synnerligen lagringsdugligt.

Jorge Moreira har tagit hjälp av sin vän Dirk Niepoort i valet av vingårdslägen. Den senare är även han en förespråkare av nordvända vingårdslägen och Dirk Niepoort är inte rädd för att skörda lite tidigare för att accentuera syran i vinerna. Niepoort finns representerat med flera viner på Systembolaget men en utmärkt introduktion till husets stil är beställningsvinet Niepoort Rocky Edition 2010 (73294) för 109 kronor. Är man intresserad av att prova ett av Dirk Niepoorts främsta vingårdslägen så kan Niepoort Charme 2009 (73007) beställas för 517 kronor. Det är ett strålande vin från ett vingårdsläge i Vale de Mendiz men behöver ytterligare några års lagring för att fullt ut visa sin storhet.

Ursprungsbeteckning
Bordsvin från Douro fick sin DOC-ursprungsbeteckning så sent som 1979, det vill säga en Denominação de Origem Controlada som skyddar och sätter villkoren för regionens vinframställning. I och med inträdet i dåvarande EG i mitten av 1980-talet kom investeringarna till regionen och intresset för bordsvinerna. Nya anläggningar, en yngre generation tog över i flera vinhus och intrycken från vinproduktion utanför Douro påverkade bordsvinet. Innan dess hade ryktet varit mindre smickrande då de sämsta druvorna användes till bordsvin och det sällan var någon större temperaturkontroll exempelvis vid jäsningen, något som är essentiellt för att säkra en återkommande hög kvalitet.

Experimenterandet i DOC Douro har varit tydligt de senaste tjugo åren, men de som följt utvecklingen har noterat att flertalet producenter har funnit sina preferenser och levererar numer en hustypisk stil. Från att ha fokuserat på koncentration, nya ekfat och en mer strömlinjeformad stil, har trenden gått mot mer restriktivt bruk av ekfat, främst genom att använda äldre sådana då dessa inte påverkar vinet i samma grad samt tidigare skördar för att bevara en friskhet och syra i druvorna.

Höjdspecialist Sandra Tavares da Silva
Höjdskillnaderna påverkar även vinerna och det kan ibland skilja flera hundra meter i nivå i ett och samma läge. Skillnaderna utnyttjas av vinmakarna till att finna balans mellan de mer mogna druvorna i de lägre delarna och de mer syrastinna på femhundra meters höjd. Sandra Tavares da Silva och hennes make Jorge Borges driver Wine & Soul. Deras prestigevin Pintas Red 2009 (72761) finns att beställa för 479 kronor. Från en enskild vingård med drygt 80 år gamla vinstockar driver Wine & Soul Pintas ekologiskt och de arbetar aktivt med lägets stora nivåskillnader. Trots ett riktigt varmt läge i Pinhão lyckas man producera ett vin med tydlig druvmognad men som ändå har en svalhet som måste upplevas. Strävheten är kompakt men i fin balans med höga syror och riklig fruktighet. Byggt för lagring men ett stort vin är alltid njutbart redan i sin ungdom.


Vid samtal med Sandra Tavares da Silva om hur de lyckas att behålla sina viner så svala i sitt uttryck nämner hon ytterligare en viktig aspekt som är essentiell för Douro - gamla vinrankor. Få regioner har förmånen att arbeta med vinstockar som är runt seklet gamla och i Douros fall har det blivit en nyckelfaktor för svalhet. Gamla rankor har ett rotsystem som sträcker sig minst 20 meter ner vilket innebär att rankan alltid finner näring och blir mindre känslig för exempelvis torka. En utmärkt introduktion till Wine & Souls stil är den i beställningssortimentet nyligen lanserade Manoella 2010 (70492) för 149 kronor. Ett vin som med sin mörkfruktiga stil verkligen levererar det bästa av Douro idag och som fungerar ypperligt till det mustigare köket.

Slutligen; undrar du varför det sällan talas om druvtyperna i Douro-vinerna? En stor del av vinmarkerna består av 20-30 olika druvsorter och istället är det rankornas ålder som är betydelsefull. Med ålder på en ranka blir ofta druvtypiciteten mindre tydlig men slutprodukten vinner så pass på kvaliteten på de få druvor som gamla stockar genererar. Med andra ord; fokusera mer på vinstilen än att söka en viss druvas typicitet. Då är det lätt att ta till sig Douros storhet!

Kommande lansering, 2 april 2013:
Morgadio de Calcada Branco 2011 (99291), Niepoort, Douro, Portugal, 129 kr. Läckert välgjort vitt vin!

 

Skribent: Niklas Jörgensen