Laddar annons
IDUNN Norsjö blåbärsvin Rålund Classic succé till grillat
9 Jul, 2020

IDUNN Norsjö blåbärsvin Rålund Classic succé till grillat

Blåbärsvin från Västerbotten av företaget IDUNN Norsjö är kanske ingen kändis men inte heller helt okänd. Att många fortfarande inte provat exemplevis blåbärsvinet Rålund Classic gör upptäckten både positiv och rolig.

IDUNN Norsjö blåbärsvin Rålund Classic. IDUNN har funnits i tre år vilket är en kort tid när man ser till företagande. Om man dessutom vet att det IDUNN tillverkar och säljer, bärviner som kan mäta sig med konventionella viner, är 3 år en extremt kort tid.

I vinvärlden betyder tre år 3 skördar. Givet att ursprunget inte närmar sig ekvatorn eller om vinmakaren arbetar året om, i olika världsdelar. Då kan man skörda två gånger per år. Fler skördar är inte detsamma som hög kvalitet eller per automatik bra, men man kan konstatera att den stora fördelen är kunskap. Insikter och förståelse som ger större erfarenhet, snabbare. I jämförelse kan man under femton år skaffa sig 30 års erfarenhet.

Blåbärsvin

Att arbeta med bär som lingon, blåbär, vinbär eller hallon är speciellt. För precis som äppelodlarna i Sverige vet är även bär präglade av sin årgång. Torka, regn, kyla med sen blommning, kort eller lång och solig höst - oavsett förutsättningar styr vädret bärens kvalitet och dess syra- och sockernivåer. För att nämna något.

Att läsa naturen och förstå vädrets inverkan på frukt eller bär är avgörande. I kombination med växtplatsens förutsättningar. Sammantaget är det odlarens utmaning. Osökt går jämförelsen till ölvärlden och hur lätt ölbryggarna har det!

Å andra sidan är det årgångarnas skillnader som lockar och intresserar konsumenter. Vin, must, cider eller varför inte blåbärsvin kan ställas upp i jämförelser, talas om eller läggas undan för att få mogna och utvecklas.

IDUNN Norsjö - utmaning som kommer

Li Holmberg driver IDUNN tillsammans med Lars Normark. De har sin bas i Skellefteå och bären köper man från två av de största bärleverantörer, Frosta och Polarica. Båda kan garantera de ursprungs-, etiska- och ekologiska krav som IDUNN ställer.

- Till hösten 2020 är vi lugna då vi sedan länge upphandlat hela årets volym. Tre ton bär ska snart tas emot. De är frysta bär av årgång 2019. För vår del, bara med KRAV-märkning eller EKO-certifiering.

Däremot är vi mycket oroade över hur tillgången av bär ser ut nästa år. Upphandlingarna sker med ett års framförhållning och nu när myndigheternas inresebesked direkt påverkar tillgången av bärplockare, från Thailand framförallt, ser det inte ljust ut. Vi hoppas att de stora bärleverantörerna kan lösa detta med hjälp av plockare från Östeuropa men det vet vi inte än.

KRAV-certifiering för bär innebär, bland annat
- garanterar arbetsvillkor, dräglig arbetsmiljö, månadslön, skogen ska ha legat i träda 5 år, bären ska plockas inom ett markerat område.

EKO-certifieringen för bär innebär, bland annat
- bären plockas inom ett specificerat område (exempelvis inte längs med stora vägar som E4an). Att olika moment som mottagning, tillverkning och lager är certifierade, en certifierad rensare ansvarar för mottagandet av bären.

Administrationen för att vara certifierad är omfattande. Li Holmberg uppskattar att 1 arbetsvecka per år går åt för revision. När det kommer till inköp av bär är det säljaren som uppfyller de specifika villkoren.

IDUNN Norsjö blåbärsvin Rålund - provningsrecension

1. Rålund Classic 2019 (33353). Ny årgång som kommer ersätta 2018

IDUNN Norsjö, Västerbottens län Sverige, 184 kr
Druvor: Blåbär.
Alkohol: 12,5%
Torr, medelfyllig, utmärkt bärig smak av blåbär, lite örtig och med en hint skalkärv förnimmelse. Sammantaget mjuk rondör och fin längd.
Omdöme: Mycket trevlig och ett vin som kan rekommenderas. Tips - servera blint till vinnörd och gärna till en måltid som precis som vi provade: grill-somrig smak med fläskkött (utan marinad eller glaze), grillad potatishalvor och padrones. Prova också till ostbricka.
Betyg: 4

2. Rålund Classic 2018 (33353)

IDUNN Norsjö, Västerbottens län Sverige, 184 kr
Druvor: Blåbär.
Alkohol: 12,5%
Klar, blåröd färg. Doften är tydlig, av blåbär men också lätt blommig, som av viol och örter.
Smaken torr, medelfyllig, tydligt bärig - blåbär går inte att missa - toppat med en knivsudd viol, nästan hallonlik sötma, inslag av skogsörter och soliga bärstjälkar. Bra längd och en sammantaget, lite mer nyanserad och möjligen mer söt smak jämfört med årgång 2019.
Omdöme: Fortfarande ett utmärkt val till mat. Gärna ost men precis lika gärna till sommarens grillade mat. Till hösten lagar jag en traditionell älgstek, sås, kokt potatis och gelé.
Betyg: 4

Betygen har jag satt med utgångspunkt att dessa är bärviner, av svenska bär och tillverkade i Sverige. I järmförelse till svenska viner av druvor sticker IDUNNS blåbärsviner ut som välgjorda, med hög svansföring.

TIDIGARE ARTIKLAR 
Rålund, torrt blåbärsvin från Västerbotten
Ett vin från IDUNN smög sig in på topplistan över glögg 2019, årets bästa måste beställas.