Laddar annons
2 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Nyöppnat: Hallwylska Bar

I slutet av maj slog Hallwylska Museets bar upp dörrarna mot Hamngatan. In strömmade en våg av quiltade jackor svepta kring en törst efter rosé.

Talking Heads This Must Be The Place studsar mellan väggarna i Hallwylska palatsets magnifika innergård. David Byrnes spröda röst överröstas nästan helt av sorlet, som rör sig över stengolvet likt skummande havsvågor.

Det är fredag kväll och runt den avlånga baren sippar medelålders par och kollegor vitt vin, rosé och skumpa. Inte sällan klädda i quiltade jackor, ämnade för jakt på fasaner och gods i brittiska Cotswolds. Palatset, som består av fyrtio rum och kök, var tidigare bostad åt riksgreven Walther von Hallwyl och hans fru Wilhelmina. Efter parets död förvandlades huset till museum och nu erbjuds äntligen besökarna möjligheten att uppleva den formidabla konstutställningen och 1700-talsporslinet berusade.

Bakom barsatsningen på innergården står Robert Hållstrand, som bland annat driver Rose och Fou. Inspiration till interiören sägs vara hämtad från Ralph’s lummiga version i Paris. Baren går i guld och grönt med ett randigt tälttak, som inte är helt olikt tälten i den tecknade versionen av Robin Hood.

Träd och buskar står utplacerade här och där och blomsterarrangemang hänger likt bukfetma över väggarnas balkongräcken. En dj snurrar skivor i ett hörn och ovanför alltihop hänger en hissad segelduk som delvis skymmer de sömniga cumulusmoln som passerar över himlen.

På det hela taget påminner det vagt om interiören på varuhuset Harrod’s.

Hallwylska bars husvin: Mas de Daumas Gassac Blanc 2011

Bakom dubbeldörrarna i palatsets stora salong lät det Hallwylska paret servera ostron, champagne och fjortonrätters menyer. Under kristallkronorna trippade betjänter med silverbrickor och gästerna speglade sig i bladguldet. På innergården är menyn tämligen lågmäld i jämförelse. Här serveras charkuterier, delikatesser och tapas med inspiration från Frankrike, Spanien och Italien. Bakom menyn står franske kocken Joao Mesquita.

Vi står i baren och väntar på att få beställa. En societetsdam bakom mig, som måhända förvillat sig bort från stora salen, har helt missförstått konceptet kö. Hon står så nära att vi till slut delar dna. När jag beställer varsitt glas Mas de Daumas Gassac Blanc 2011 till mig och min flickvän kippar damen förvånat efter andan och väsandet är identiskt med HBO:s introljud. Vinet visar sig vara likt ett somrigt dopp i frukter och gröna örter.

Där vi står passeras vi kontinuerligt av andra gäster som cirkulerar kring baren, vilket för tankarna till ett bricklunchställe. Det är en smula svårt att slappna av, trots lummigheten och den släpiga soulmusiken. Det är likt ett uppklätt Svinet i gamla stan. Och just där bestämmer vi oss för att avsluta kvällen.

Hallwylska Bar

Profil: Bar i palats.
Adress: Hamngatan 4, Stockholm.
Klientel: Ett till stora delar quiltat sådant.
Vinlista: Inspirerad av byggnadens historia. Överdådig.
Typsituation: Namnet på baren blir lättare att uttala efter ett par glas.
Betyg: 3 av 5.