Laddar annons
KROGRECENSION: Oummi i Gamla stan
14 Sep, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

KROGRECENSION: Oummi i Gamla stan

KROGRECENSION. Den libanesiska restaurangen Oummi i Gamla stan serverar välbalanserade mellanrätter som flankbiff, vete-itch och kryddiga räkor – parat med lätta röda viner och tunga sydafrikanska vita, som Spier 21 Gables.

När vi är mellan två och fyra år gamla lär vi oss att dela med oss av vårt godis. Långt senare, kanske aldrig, känns det bekvämt att vara lika generösa mot våra bordsgäster med det vi har på tallriken. Måhända är vår instinkt en rest, likt vår fäbless för asadogrillat, tribaltatueringar och hoarding, från stenåldern. Trots detta finns konceptet ”rätter att dela” etablerat i all världens kök i form av tapas, tacos – och libanesiska panadas.

krogrecension-oummi-i-gamla-stan-vete-itch-vinbanken.jpg Färgglad förrätt: vete-itch.

Oummi i Gamla stan

Den libanesiska restaurangen Oummi på Lilla Nygatan i Gamla stan i Stockholm huserar där den italienska restaurangen Il Buttero tidigare låg, granne med Djuret och Tweed.

Lokalen är svept i färgglada tapeter och tygsjok, och från taken dinglar mässingslyktor. Vi blir visade till ett hörnbord och får menyn presenterad för oss – här samsas mezerätter med mellanrätter och större varma varianter. Och så bröd som är mer än vad Socialstyrelsen skulle kunnat rymma i sin begreppsvärld 1976.

krogrecension-oummi-i-gamla-stan-tartar-vinbanken.jpg Turistande libanesers favorit: Oummis ”Lebanese style flankbiff-tartar”

Oummis meny

Medan vi bläddrar i menyn dyker serveringspersonalen upp med små brödkuddar samt skålar med olivolja, salt och oregano, och med munnarna fulla av dessa beställer vi ett antal förrätter. Först ut är en kikärtspuré len som smör, serverad med avokado, tomat och toppad med koriandersalsa. Nästa rätt, traditionella ostrullar i en strut av filodeg rymmer strängig ost som marinerats i havssalt, samt svart tryffel (tämligen lyckad fusion).

Förrättsparaden fortsätter, med Oummis kanske tydligaste fusion: libanesisk gyoza, där kockarna parar en traditionell panada, ett sorts pirog, med ett japanskt degknyte, och till det serverar man spenat, sumak och lök. Sedan dyker stunsiga, kryddiga, räkor upp. Och rätterna, i synnerhet smörigheten och sältan i ostrullarna samt hettan hos räkorna, matchar sommelieren sömfritt med vinvalet: ett stramt och fruktigt Spier 21 Gables, från en av Sydafrikas mest välrenommerade producenter – Spier Wines.

Kvällens höjdpunkt är mellanrätterna, som också är turistande libanesers favorit. Oummis ”Lebanese style flankbiff-tartar” är en smakrik blandning av kryddpeppar, chili, persilja och kanel. Snabbt följs den av en rå vete-itch, läckert uppbyggd av bulgur, tomat och vårlök – serverat på en bladkrans. Kombinationen till en lätt, något bärigt vin som Domain La Lyre Côtes du Rhône (som nu utgått ur producenten Louis Max sortiment, och ersatts med vinet MAX!) är riktigt lyckad.

Sammanfattningsvis är det i Oummis rent libanesiska rätter som det verkligen glimmar till. Och just nu håller man tillfälligt stängt för att arbeta med en förflyttning, från fusion till mer hard core libanesiskt. Håll utkik på oummi.se.

Krogrecension Oummi

Profil: Libanesisk restaurang.
Adress: Lilla Nygatan 11, Stockholm.
Klientel: Par.
Meny: Libanesisk/europeisk fusion, inom kort en mer renodlad libanes.
Vinlista: Spansk, fransk, italiensk, men det finns även godbitar från Libanon.
Typsituation: I lampan ovanför vårt bord tycks en påfågel krupit in och exploderat.

Betyg Oummi

Miljö: 3.
Service: 4.
Matchning mat och vin: 4.

Upptäck fler restaurang-, och bar-recensioner.