Laddar annons
KROGRECENSION: Restaurang Copine
19 Nov, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

KROGRECENSION: Restaurang Copine

KROGRECENSION: Restaurang Copine på Östermalm bjuder på medelhavsdoftande rätter som andalusisk getost, gnocchi och katalansk salami – vinerna kommer från hela världen.

Över Östermalm vilar ett slags ”lägg af”-attityd till trender och föga förvånande har inte ”plogging” slagit igenom (i kvarteren runt Karlaplan plockar man inte ens upp hundexkrementer). Restaurang Copine på Kommendörsgatan är inget undantag, exempelvis är det ingen ur servisen som matar dig och lokalen pryds inte av en dekorativ tårgasdimma.

Istället erbjuder man en sober och avskalad matsal, där inredningen i stort består av gästernas avhängda ytterkläder. Och restaurangens meny fokuserar på klassiska rätter från Medelhavet, främst Frankrike.

Restaurang Copines matsal är sober och avskalad.

Restaurang Copine

Jag beställer ett glas 2016 Vilarnau Cava Grut Nature Vintage och till det knaprar jag på atmosfären samt på ett fat utmärkta Fuet Collar: katalansk salami. Det är rejäla bitar som tycks komma från en sadel som skivats upp av en körsnär. Till detta serveras majsbröd, vilka är som en varm kram.

Restaurang Copines Ibericogris.

Restaurang Copines meny

Mina ögon pendlar mellan ett moln i matsalens mitt som tycks vara spunnet av vitmossa – och menyn. Jag gör nedslag i Franska Pyrenéerna och Andalusien innan jag fastnar för kökets Ibericogris: en klassisk kombination av karré, griskind, morot, äpple, hasselnötter och bakad lök. Rätten är perfekt tillagad och vinmatchningen lyfter smakerna ytterligare. Ett glas Lorcher Kapellenberg Frühburgunder Trocken 2016 balanserar upp den sötsyrliga rätten, det ackompanjerar syran från äpplen och morötternas sötma på ett strålande sätt.

 

Restaurang Copines vinlista

Restaurang Copine tog över den tidigare krogen på adressen: La Boccas vinkällare. Utbudet består således till stor del av italienska viner och nu är planen att listan ska bestå till 80 procent av gamla världen, exempelvis franska-, tyska- och serbiska viner samt 20 procent från nya världen. Här handlar det bland annat om bra matviner som Pinot från USA.

Praliner skapade av kocken Kalle Jungstedt.

 

Med det sista av vinet uppdrucket återstår en söt final: kaffe och en pralin. Den senare är fullständigt delikat och skapad av pralinkocken Kalle Jungstedt som huserar i restaurangens studiokök.

Krogrecension Restaurang Copine

Profil: Medelhavsrestaurang.
Adress: Kommendörsgatan 23, Stockholm.
Klientel: Par i alla åldrar.
Meny: Med smak av Medelhavsländerna.
Vinlista: I dagsläget stort fokus på Italien.
Typsituation: Servicen är så intuitiv att vin, öl och dessert tycks landa på bordet strax innan vi beställt. Det råder alltså ett direkt motsatsförhållande till hur exempelvis hantverkare arbetar.

Betyg Restaurang Copine

Miljö: 3.
Service: 4.
Matchning mat och vin: 4.