Laddar annons
KROGRECENSION | Savant Bar
9 Oct, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

KROGRECENSION | Savant Bar

KROGRECENSION: Kaffe- och vinbaren Savant Bar på Tegnérgatan i Stockholm fokuserar på naturviner och vegetariska rätter.

Här kan du, just nu, inleda aftonen med ett glas Sclavos Efranor och knapriga brödchips med het majo-dipp.

Ett höstregn slickar Tegnérgatan och jag ser människor som stressar hem för att hinna svimma av ordentligt innan Doobidoo. Från ett hål i väggen sprider sig låten ”Rather Unique” med AZ och en omisskännlig kaffedoft. Det är Markus Welins Savant Bar som gör sig påmind, haket som dagtid är ett café och som till skymningen svidar om till vinbar.

– Savant är en bar som bygger på vad vi själva vill dricka, det innebär att vårt fokus inte är ekonomisk vinning utan att jobba med något vi brinner för.

Markus Welin på Savant Bar.

Savant Bar i Stockholm

När det gäller kaffe fokuserar man på små rosterier och som en följd kommer huskaffet från en rostare i Lund. På ett likande sätt letar man efter intressanta producenter av naturviner.

– Det finns flera likheter mellan kaffe och vin. Ser man sensoriskt så går det att hitta nästan lika mycket intressant i bägge dryckerna. Titta bara på hur olika bönor och rostar skiljer sig åt. Så för oss går kaffe och vin hand i hand.

Det är fredagseftermiddag och gäster börjar fylla lokalen som liknar en pop up-butik med dess råa betonggolv. Att klientelet består av ytterst vinkunniga (tillsynes 14-åriga) personer avslöjar att det är en del krogfolk här. Gästerna hänger i baren som är svept i plywood och plåt eller vid de tiotal sittplatserna längs väggen. Det går att boka ett enda bord och det ligger längst in, som ett slags semi chambre separée.

 

Krogrecension Savant Bar Perfekt matchning: Brödchips och ett glas Sclavos Efranor 2018.

Savant Bars meny

Jag synar den korta menyn och fastnar för tilltugget brödchips, som är spröda, lövtunna och tämligen peppriga i smaken.

– Jag kom på idén till chipsen under fotbolls-vm när jag hade lite mindre att göra. Som ett resultat av det började jag laborera med en majonnäs med indiska chilipickles. Och så blandade jag i sådant jag var sugen på, som gräslök, parmesan och citron, och det blev nog det bästa jag skapat.

Vin och chips är en av de starkaste och enklaste kombinationerna. Så jag beställer ett glas Sclavos Efranor 2018. Vinet matchar, en smula otippat, chipsen perfekt. Hettan i majonnäsen med sitt fett och sälta fungerar bra med syran i vinet, det skapar en symbios som dämpar hettan.

Savant Bars vinlista

Savant Bars vinlista på glas bygger på sex flaskor och man jobbar med 25 importörer.

– Vi letar kontinuerligt efter sådant som är nytt för oss och det för med sig att det även blir nya bekantskaper för gästerna.

Hur skulle du beskriva statusen för grekiskt vin i dag?

– Av alla vinländer så hör Grekland till det som folk värderar högst just nu. Landet kommer snabbt med mycket viner som har bra kvalitet, det är en oerhörd skillnad från Retsinan för 15 år sedan. Nu finns det otroligt fina utryck, många lager att upptäcka. Att grekerna gör vinerna på inhemska druvor känns extra roligt.

Krogrecension Savant Bar

Profil: Kaffe- och vinbar.
Adress: Tegnérgatan 4, Stockholm.
Klientel: Kompisar.
Meny: Kort och vegetarisk, med rätter som ”bakad fetaost” och ”Gnudi med brynt smör”.
Vinlista: Fokus på naturviner.
Typsituation: Under eftermiddagen säljs det så mycket Sclavos på glas att det är att betrakta som ett nytt hjälppaket till Grekland.

Betyg Savant Bar

Miljö: 3.
Service: 4.
Matchning mat och vin: 4.