Laddar annons
KROGRECENSION: The Old Smokehouse
30 Oct, 2019
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

KROGRECENSION: The Old Smokehouse

KROGRECENSION: The Old Smokehouse i Stockholm tar den amerikanska bbq-traditionen till nya höjder med svenskt rökhantverk: ved.

Menyn rymmer rätter som rostbiff, pulled jackfruit burger och halstrad tonfisk – parat med amerikanska viner.

Det är något pårökt över den nya lagen avseende rökning på uteserveringar, tycker krogägare som fått agera kravallpolis under sommaren för att mota röksugna i grind (eller i alla fall någon meter från uteserveringens staket där luften är fri, eller hur det nu är).

Krögaren Therese Läck driver The Old Smokehouse i Nacka.

 

För den amerikanska bbq-restaurangen The Old Smokehouse i Nacka utanför Stockholm är röken central, dock den från ved. Här tillagar man nämligen maten med indirekt värme och just rök under lång tid – i sina vedeldade ”smokers”.

Krögaren Therese Läck, som har en bakgrund på Grodan, Brasseriet och Reisen, fick inspirationen från det fiskrökeri som tidigare huserade här på Smedsudden.

– Från början var det rökeri här, så det blev naturligt att plocka upp det. Sedan åkte jag till USA och fick upp ögonen för vad bbq verkligen var, och nu har vi amerikanska gäster som säger att det här är den bästa bbq:n de ätit.

The Old Smokehouse

Direkt vid parkeringen möts vi av av en skogshuggare som tar paus på en stubbe och sedan slår röklukten emot oss. Doften kommer från en smoker på tomten som är fullmatad med kycklingar, Iberico ribs, grissidor, karréer och brisket.

Hösten brinner i lövverken kring restaurangen, vilken ritats av arkitekt Pierre-Emmanuel Vial, och vi ser de sista båtarna för säsongen puttra över Lännerstasundet.

Väl inne i matsalen, som är svept i betong och inredd med bastanta träbord och välartade familjer (en kostymklädd fyraåring upptäcker sina knän), blir vi visade till vårt bord framför det öppna köket där personalen pilar fram och tillbaka.

Från The Old Smokehouses meny: en ”grain fed USA top serloin”.

Meny

I den köttiga menyn fastnar jag för kökets rostbiff. en ”grain fed USA top serloin”. Rätten visar sig vara löjligt mört och det är styckningen och det insprängda fettet som kirrar biffen. För att matcha detta väljer jag ett glas fruktigt Macià Batle ”1856” – ett rött vin från Santa María del Camí på Mallorca vars kryddighet ackompanjerar det smakrika köttet.

The Old Smokehouses vinlista

Therese Läck beskriver hur de bygger upp vinlistan.

– Vi satsar på viner som passar för bbq och söta rätter. De är fylliga, mjuka viner utan så mycket tanniner. Under den mörka årstiden blir det murrigare viner och sommartid lite mer syrligt.

Nu återstår bara desserten: en ”Smokehouse tryffel”, med ingredienser som restaurangens och Nacka Bryggeris ”BBQ Ipa”. Lokalproducerat så det sjunger om det.

Krogrecension The Old Smokehouse

Profil: Amerikansk bbq.
Adress: Smedsuddsvägen 1.
Klientel: Familjer och par.
Meny: Amerikanska bbq.
Vinlista: Listan innehåller en hel del amerikanska viner.
Typsituation: 4-åringen vill ta notan, på firman.

Betyg The Old Smokehouse

Miljö: 4.
Service: 3.
Matchning mat och vin: 4.

Fler restaurang- och krogrecensioner hittar du här.