Laddar annons
2 Jan, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

La Mouline är världens bästa rödvin!

Mats Heiman har tillfört vinvärlden ett kvalificerat svar på frågan: Vilket är världens bästa rödvin? De tog 23 år, några miljoner kronor, 1 000 personer och massor av blindprovningar med stor jury att bli helt säker på svaret. Vi som provade alla världens röda toppviner blint när de var 10, 15, 20 och 25 år har haft en extremt givande upplevelse under tiden.

1992 bestämde sig en engagerad, ovanligt beslutsam och kunnig svensk vinamatör för att ta reda på vilket som är världens bästa rödvin. För alla oss andra, som ställt oss den frågan, brukar det sluta med en gissning på något som vi har provat av världens kända toppviner. Mats Heiman bestämde sig för att genomföra allt som krävdes för att efter några decennier kunna ge ett välunderbyggt korrekt svar på frågan! Han tänkte ta redan på, hur det var med den saken, på allvar. Nu 23 år senare vet vi äntligen helt säkert att rätt svar på frågan är Guigal’s vingårds Côtes-Rôtie La Mouline.

Första provningen år 2000

Det finns många problem att övervinna när man skall ge ett kvalificerat svar på den enkla frågan: Vilket är världens bästa rödvin? För att göra en rättvis jämförelse bör vinerna vara lika gamla. Finns det något år där det gjordes riktigt bra rödviner i alla de viktigare vindistrikten runt om i världen? Det var nog upptäckten av att de för första gången på länge såg ut att bli ett sådant skördeår 1990 som fick Mats att sätta igång detta stora, dyrbara och omfattande projekt. Alla viner skulle vara från 1990. Det krävs också en rad definitioner och avgränsningar av vad som är ett vin, som jag inte skall trötta Er med. När vinerna var 10 år gamla och alla tänkbara kandidater hade blivit buteljerade skulle de provas blint mot varandra av en jury som bestod av en blandning av proffs och engagerade kunniga amatörer. I provningen år 2000 fick drygt 200 kandidatviner vara med. Mats hade successivt från 1992 och framåt samlat på alla viner som kunde ha en chans att vara årets bästa rödvin enligt någorlunda tillförlitliga bedömare runt om i världen. Han behövde också flera flaskor av varje vin. För att nå final med de 20 allra bästa vinerna, behövde de kvalificera sig genom kvarts- och semifinaler.

Bästa rödvin efter tio år

Resultatet blev ett stort erkännande av Frankrikes vinkonst. Av de 13 främsta var 12 franska. Enda undantaget var att den amerikanska Camus Special Sel. CS kom på plats 10. 1:a blev La Mouline.  Det var annars en blandning av bordeaux, rhône och en bourgogne, La Tache. Remarkabelt var att det inte var de mest kända och dyraste bordeauxslotten som toppade. 2:a totalt var l’Angelus, 3:a Beausejour-Duffau och 5:a Leoville Poyferré. Le Pin och Petrus kom först på 11:e och 13:e plats och inga av de fem 1:a Cru vinerna från vänstra stranden var med i topp.  Spanien och Italien hade inga viner i final. Lite omskakade av det delvis oväntade och intressanta resultatet bestämde sig Mats för att försöka göra om provningen fem år senare för att se om jämförelsen då gav andra resultat. Preliminärt var redan nu La Mouline världens bästa rödvin.

Andra provningen år 2005

Det var verkligt spännande och se om det skulle bli några stora förändringar i provningen fem år senare, 2005. Nu var vinerna 15 år gamla och ännu var alla toppvinerna vid god vigör och på väg upp. Skulle bordeauxerna komma i topp eller skulle la Tache utmana La Mouline när vinerna hunnit utvecklas lite längre? Skulle ”utlänningarna” sticka upp när det fick längre tid för att kraften skulle utvecklas mot mer finess och elegans? De viner som inte alls räckte till i första provningen behövde man nu inte prova igen. Men semifinaler och final blev de för de bästa vinerna nu efter 15 år.

Bästa rödvin efter 15 år

Den dramatiska förändringen i listan blev att Guigal’s vingårds Côtes-Rôtie, La Landonne vann före systervinet la Mouline. Jaboulets La Chapelle Hermitage nådde denna gång tredje platsen och Ch Rayas, Chateauneuf-du-Pape tog fjärdeplatsen. Bara Rhôneviner i topp. De australienska stora Syrah vinerna Hill of Grace och The Armagh kom därefter, Rhône druvorna sopade banan med pinot noir och bordeauxdruvorna. Le Pin, Cheval Blanc och Petrus från högra stranden kom 8:a 10:a och 12:a och bästa vin från vänstra stranden i Bordeaux blev Leoville Poyferré. Fantastiska provningar att få uppleva och nu var vi många som tyckte att skulle vara otroligt intressant att göra om provningen med semifinaler och final även 2010. Mats var kanske allra mest intresserad av att ytterligare kvalificera svaret på frågan; vilket är världens bästa rödvin? Nu var det ju inte alls givet vilket vin som var bäst. Det kunde ju även vara La Landonne? Mats mobiliserade för att få tag i flaskorna för nästa provning av 1990 års rödviner som tjugoåringar år 2010. Den helt avgörande slutprovningen av detta stora projekt.

1990-World Wine Championship: The final cut, 2010

Mats lyckades få ihop alla flaskor, som behövdes även denna gång. Utöver de 13 bästa från 2005 tog han fram andra tänkbara utmanare i en blandad semifinal och en bordeauxsemifinal där man försökte hitta utmanare som inte hade varit med i finalen 2005. Finalen var den bästa provning jag någonsin varit med om. Alla vinerna var på topp, inget minsta defekt eller bedagat och personligheterna visade upp sig i all sin glans. Provningen satt i kroppen i flera dagar. För en sådan här provning känns det lite onödigt att hierarkiskt ordna vinerna efter storhet. Alla vinerna är magnifika personligheter som egentligen inte låter sig ordnas. Men det var ju ett hårt arbete som måste utföras och vi i juryn kunde inte svika vårt viktiga uppdrag.

Bästa rödvin efter 20 år

När vi gjort vår hårda plikt visade det sig att dominansen för syrahviner och inte minst Guigal’s vingårds Côtes-Rôtier förstärktes ytterligare. La Mouline var tillbaka på 1:a plats, la Turque (den tredje av dem) kom på delad andra plats med La Tache. La Landonne blev fyra. Sedan följde aussisyraherna, Grange och The Armagh och därefter Ch Rayas. Bästa bordeaux blev nu Haut Brion på 11:e plats. Slutsatsen att la Mouline var det bästa rödvinet i hela världen var nu rätt väl underbyggd. Placeringen hitintills 1:a, 2:a och 1:a var övertygande. Men vi som varit med i alla dessa blindprovningar ända från början kunde inte låta bli att drömma om att få prova hur det stod till med världens bästa rödviner, även efter 25 år.

Fjärde provningen år 2015

Mats lyckades till nu i december 2015 ställa upp ännu en final när vinerna var 25 år gamla. Till den finalen var 11 i topp från provningen 2010 med. De kompletterades med de tre bästa Hermitage vinerna från 1990 för att ge Guigal’s Côte-Rôtier en rejäl match och några tidigare Bordeauxsemifinaltoppar. Samt slutligen i ett sista försök att förbättra Bordeauxvinernas rykte, jämföra med två toppviner från 1989 i form av Ch Haut Brion och Ch Clinet. För två veckor sedan gick 25års finalen av 1990 års bästa rödviner av stapeln. På något sätt är det extra stort att vara bäst för ett vin när det har blivit gammalt. Skulle vi kunna utse vinnaren idag till världens bästa rödvin? Även om den inte varit lika framgångsrik tidigare? Nu kunde man ana lite ålderssvaghet här och var hos vinerna. T ex. Ch Rayas var helt underbar, men hade sin allra bästa tid bakom sig.

Bästa rödvin efter 25 år

Det blev inga svårigheter att bestämma totalsegraren. Efter 25 år blev åter La Mouline bäst i blindprovningen!!! Nu var segerraden helt outstanding 1:a, 2:a, 1:a, och 1:a. Tvåa kom den nu delikat finessiga  The Armagh, Jim Barry och trea Ch Rayas följd av Penfolds Grange och Hill of Grace, Henschke. Tre aussiviner bland de fem bästa! Bästa Bordeaux blev Ch Montrose på 6:e plats och bästa Bourgogne blev La Tache på 7:e. Ch Haut Brion kom både 8:a och 9:a med årgång 1989 alldeles före årgång 1990.

Världens röda vintopp

Ingen har vad jag vet tidigare lagt ned så stora ansträngningar och gett ett så kvalificerat svar på frågan; vilket är världens bästa rödvin. Det är La Mouline. Vilket vin som är näst bäst är lite mindre självklart. Jag skulle ändå vilja avrunda provandet av 1990 års bästa rödviner nu efter 25 år med att utnämna La Landonne, Ch Rayas, La Tache, Ch Montrose och Ch Haut Brion samt de tre stora aussisyrahvinerna, Grange, The Armagh och Hill of Grace till toppen av 1990 års röda viner utan någon inbördes ordning efter La Mouline. Det är intressant att notera aussisyrahernas väg uppåt i listan med ökad ålder, medan högra strandens merlotdominerande bordeauxviner rasat nedåt när de blivit äldre. Ch Montrose är ofta ett vin som är lite omärkvärdigt som ungt, men vid mycket lång lagring, blir ett sällsynt stort vin. En 1953 Montrose är bland mina allra största vinupplevelser. Haut Brion har ofta en liknande profil. Mats Heiman har klargjort att han nu efter 20 provningsdagar utspridda över 15 år och 2 miljoner kronor i provningsflaskor anser projektet slutligt i mål. Vi vet vilket som är världens bästa vin, La Mouline,  och ytterligare jämförelser mellan 1990 års rödviner kan inte ändra på det.

Finns det en framtid för världens bästa vin?

Svagheten med denna ingående jämförelse av 1990 års viner är att den avser nästan bara just 1990 års viner. Finns det något annat år som skulle kunna fungera för samma typ av jämförelser? Det verkar som om Mats själv misstänker att 2010 kan vara nästa år där det skulle kunna jämföras rödviner från hela världen på samma rättvisande sätt som för 1990. Tänk om det kunde bli så. Vi står kanske bara i början av en serie provningar av världens bästa rödvin 2010 under de närmsta 20 åren. Det var ju egentligen omöjligt och helt fantastiskt den här första gången. Kan det gå att göra projektet en gång till? Tanken svindlar.

Mats-Heiman

 

Mats Heiman

Utöver sitt stora projekt med att hitta världens bästa rödvin har Mats Heiman hunnit med mycket annat. Han har bl.a. varit vice VD inom Alfa Lavalkoncernen, managementkonsult och ordförande för framgångsrik vinimportör. Numera är han Senior Investment Manager på Nordstjärnan och ordförande i Parkingson Research Foundation.

La Mouline

Är en liten brant vingård på Côte Blonde i det nordligaste lilla vindistriktet i Rhônedalen, Côtes-Rôtie. Ca 1 ha terrasserad amfiteater med i genomsnitt ca 75 år gamla vinstockar. Dominans av Syrah 89%, men också lite av den gröna druvan Viognier, 11%. Den första av Guigal’s numera tre vingårds Côtes-Rôtier med start årgång 1966. Lagras upp till 42 månader på nya ekfat. Det blir bara 4-5 000 flaskor om året för hela världen att slåss om. Kombinerar på ett nästan magiskt sätt stor koncentration, mild feminin finess en tidigt (och sen) stor mognadskomplexitet. Det är genom att suveränt kombinera dessa tre oförenliga karaktärsdrag, som det är världens bästa rödvin.      

La-Mouline

Vad kostar världens bästa rödviner 1990 idag?

Idag kostar en La Mouline 1990 liksom La Landonne ca 6 000 kr flaskan. Tvåan nu, The Armagh, är svår att få tag i men kostar då bara ca 2000 kronor. Grange, Hill of Grace, Montrose och Haut Brion ligger kring 5 000 kronor idag. Ch Rayas kostar ca 11 000. La Tache är den dyra, räkna med ca 40 000.