Laddar annons
30 Dec, 2015

Röttorps Bästa med tre trotjänare

Trotjänare i toppklass från Rioja, Sancerre och söt vit Bordeaux, fransk billig pinot noir, stor Crusted Port och distingerad champagne till måttligt pris är veckans sex nya viner på Röttorps Bästa.

Nya viner v53 2015 på Röttorps Bästa

Modern trotjänare från Rioja

Baron de Ley Reserva, 2010 för 109 kronor är en riktigt bra modern spänstig rik Rioja med både modern fruktighet och en hel del klassisk mognadskomplexitet. Har nu så länge varit den bästa exponenten för modern Rioja i hundrakronorsklassen att det blivit en trotjänare. Fungerar väl till det allra mesta utom riktigt lätta rätter. Riktigt bra till tama fåglar från smakrik kyckling till gås.

Fransk billig pinot noir

Bouchard Aîné Pinot Noir, 2013 för 79 kronor är allmän lätt fransk pinot noir från en bourgognefirma. Med denna måttliga prislapp är det dock inte druvor från Bourgogne. Vinet har ändå i sin lätta stil riktigt justa pinot toner, viss längd och lite charm. Ett utmärkt rött pastavin.

Trotjänaren i Sancerre

Sancerre Les Baronnes, 2014 för 169 kronor. Henri Bourgeois är ett av de allra bästa vinhusen i Sancerre. De ligger bakom en hel rad av stora och nyskapande sauvignon blanc viner men också den ständigt riktigt bra ”vanliga” Les Baronnes. Den är sedan många år distriktets bra trotjänare med sin lätta tuch av svartvinbärsblad, fina balanserade klassiska sancerretoner och långa eftersmak. Ett alltid elegant alternativ till skaldjur, lättare fiskrätter och getost.

Stor Crusted Port

Bicentenary Crusted Port Fonseca Guimaraens, bottled 2008, för 239 kronor. Crusted Port är en numera rätt ovanlig typ av finare Portvin för långlagring. Här har topphuset Fonseca gjort en specialversion för ett 200 års jubileum. Crusted port är som en Vintage fast den är gjord på en blandning av olika årgångar med en hel del ganska unga viner vid buteljeringen. Under lagringen på flaska, i detta fall hitintills sju år, bildas en kraftig fällning, ”crust”. När man skall servera vinet måste man först dekantera bort fällningen. Det är bra att göra några timmar innan. Vinet är imponerande likt bra Vintage och vinner sannolikt på lagring många år till. Mycket intressant portvin och ett måste för portvinsälskaren.

Trotjänaren bland fusksauternes

Château Menota, 2011 för 125 kronor är vår första riktiga fusksauternes i Sverige i mitten på 1980-talet. Fusksauternes betyder att det är gjord som en sauternes, smakar likartat som en sauternes och har växt i närheten av sauternes i södra Bordeaux och med fördel används som en sauternes till efterrätter, anklever och mögelostar, men kostar en avsevärd mindre slant. Menota tog svenskarna med storm vid premiären. Någon av dåtidens vinskribenter gick så långt att han skrev att den kunde jämföras med självaste Ch d’Yquem. Det var en helt orimlig överdrift av Menotas storhet, men ett kul friskt sött vin med lite tropiskt fruktighet var det både då och med lite upp och nedgångar under åren,  är det också nu. Årgången 2011 är lite lättare och något friskare än vanligt. Finns också på halvflaska för 76 kronor.

Distingerad champagne till måttligt pris

Michel Turgy Réserve Sélection Blanc de Blancs Grand Cru Brut, för 279 kronor är en delikat och fin ganska mineralisk chardonnay champagne från berömda Grand Cru byn Mesnil. Här finns läckra mesniltoner  med långt läckert fint slut. Utmärkt champagne med lite kännar tuch för den distingerade champagnekonsumenten till kanonpris i Beställningssortimentet. Du hittar en fullständig genomgång av all de bästa mousserande vinerna just nu här.