Laddar annons
6 Mar, 2009
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Laga lätt-bönor i kokosmjölk med vintips

Maharaga Ya Nazi äter man i Tanzania till kokt ris.  Jag äter bönrätten till kött eller kokt fisk, eller bara så, som dottern gör eftersom hon är vegetarian.

Rekommendationen är varm om ni ska bjuda många gäster. Att laga en stor sats är inget problem och den är lika god att äta kall som varm.

De färgstarka bönorna smakar mycket av gurkmeja och av kokosmjälk. Smaken är en mix av bönor, sött (kokosmjölk) och lite eldigt. Till det provade jag två olika rödviner, båda i genren "vardagsvin" , varav den ena var ett boxvin.

Recept | Maharaga Ya Nazi, 4 pers

4 dl vita bönor. Lägg i vatten över natten. Koka upp dem i nytt vatten, ca 45-55 min, till knappt mjuka.
1 L vatten
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tomat
2 msk matolja
1 tskd salt eller efter behag
1 krm svartpeppar eller efter behag
1 tsk gurkmeja
2 dl kokosmjölk på burk

Gör så här

Skala och hacka lök, vitlök. Skär tomaten i bitar. Hetta upp oljan, fräs lök och vitlök i oljan (medelvärme) i ca tre minuter. Rör i tomatbitar, salt, peppar och gurkmeja.

Häll av vattnet från bönorna, lägg ner dem i grytan med lökblandningen. häll i kokosmjölk, koka utan lock i 5 till 10 minuter. Smaka av med salt och peppar.

OBS - Vintips från när artikel skrevs, 2009. Se dem som inspiration nu!

Provade viner

6026 Perdera 2007, Italien, 85 kr. Lanseras 2009-04-01
Smak:
Medelfyllig, stram och örtig med personlig snits av "vediga" inslag.�
Passar till bönrätten: Strålande. Förvånande då jag var helt inställd på motsatsen. Kraften i vinet möter kraften och smakrikedomen i maträtten bättre än vad den söta kopplingen styr helheten med. Läcker kombo!
Betyg vin: 3
Kombo: 4+

74639 Beringer Cabernet Sauvignon, USA, 249 kr för 3L box.
Smak:
Medelfyllig, bärig björnbär och hallonsmak, drag av vinbär. Balanserad syra. Lättsam, liten kärvhet men annars mjuk i helhetsomdömet. Trevlig och enkel.
Passar till bönrätten: Okej, viss förstärkning av alkoholhlaten kan märkas. Lite förvånande då jag tycker att bönor såväl som vin var och en på egen hand smakade aningen sött. Sött möter sött och rankas som bra ur kombinationsmöjlighet.
Betyg: 3
Betyg kombo: 3

Ja-jag beställde boxen och det fungerade bra. Det tog 4 arbetsdagar att få hem vinet till det Systembolag jag hade bokat den till. Däremot gick min andra beställning, den som jag gjorde samtidigt och ringde in, helt åt pipsvängen, mer om det i ett kommande inlägg.