Laddar annons
Långburk – tips på tre klassiska burköl du inte får missa
7 Apr, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Långburk – tips på tre klassiska burköl du inte får missa

Uttrycket långburk är vanligt förekommande när det vankas hemmafest eller när kompisgänget ska träffas. Att välja rätt långburk är dock inte alltid det enklaste. Därför tipsar vi om fem långburkar du inte får missa.

Vad är egentligen en långburk? Jo, det är en burk öl som är minst 50 centiliter stor. Det vill säga en större burk än de betydligt vanligare 33 centiliter stora burkarna. Vi i Sverige har en gedigen tradition av långburkar där de är vanligt förekommande i samband med hemmafester, fotbollssamlingar eller när kompisgänget träffas.

Ett folkligt begrepp

Långburk är ett begrepp som är folkligt och väldigt vanligt i stora delar av Sverige. Långburkar står för ofta för enkelhet, men även stolthet. Samtidigt som antalet ölsorter hela tiden blir fler och stilarna mer experimentella, så är långburken lite av den ölen som alltid finns kvar och står stabilt. År efter år är det ofta långburkar som hamnar högt när man ska sammanställa vilken öl som säljs mest på Systembolaget. Därför vill vi på Vinbanken ta tillfället i akt och lyfta långburken genom att plocka fram fem långburkar som du inte får missa.

Långburk – tips på tre burköl

Sofiero Original, (1222) 11:90:-

Den blå långa burken är nog en av de absolut mest vanliga långburkarna som finns där ute. Den är oerhört vanlig när kompisgänget samlas, när det vankas utflykt i skogen eller när det ska tittas på fotboll. Med sin enkla och stilrena smak har den blivit lite av ansiktet utåt för långburkarna och vad de står för.

Norrlands Guld, Export, (1412) 13:90:-

Här har vi Sveriges mest sålda öl 2021. Även om det var burken på 33 centiliter som sålde bäst på Systembolaget under 2021, så var det samma innehåll som i långburken. Vid sidan av Sofiero får man nog säga att det här är en av Sveriges mest välkända ölvarumärken när det kommer till långburkar.

Kung, (1446) 11:90:-

Den svarta burken med den gula kronan på. Ölen från Vimmerby som blivit känd i hela Sverige. Likt de två ovanstående ölen så är smaken karaktäristisk för en svensk ljus lager. Här får vi en populär öl som också ökat i popularitet och i dag syns i många olika långburkssammanhang. Lite av definitionen av långburk.

Brygga egen öl – så gör du

Varifrån kommer begreppet en galopp öl?

Mer nyheter om öl

Årets glögg 2021 – läs hela listan